Descobreixen un quadre del Segle d’Or al monestir de Poblet

És de les poques obres de Sebastián Martínez que es troba a Catalunya i s’ha trobat a la part privada de la comunitat

22 abril 2020 06:20 | Actualizado a 22 abril 2020 07:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Aquesta obra és de les poques que existeixen d’aquest autor andalús, Sebastián Martínez Domedelin (Jaén 1615-Madrid 1667) a Catalunya i pertany al Segle d’Or. S’ha trobat a la part privada del monestir de Poblet», explica un dels autors de la recerca al Diari, Damià Amorós i musèoleg i historiador de l’art. Es tracta d’una iconografia de mitjans del segle XVIII que porta per nom Sant Antoni de Pàdua amb el nen i és una de les obres inèdites. Al quadre hi ha representat Sant Antoni de Pàdua i un nen Jesús amb una túnica vermella.

De fet, una de les curiositats és la signatura de l’autor a la part esquerra on s’hi pot llegir Sebastianus. «Al segle XVIII no acostumava a firmar les seves obres però ens ha facilitat la feina».

Sant Antoni de Pàdua amb el Nen està pintada a l’oli sobre tela d’un tamany mitjà de 176 x 122 centímetres i emmarcat en un marc de pi.

Segons els experts, la peça hauria estat creada entre el 1640 i el 1650, però la seva arribada al monestir de Poblet s’estima que va ser a partir de l’any 1940 –quan es torna el cenobi– i ara es troba a la part privada de la comunitat. El mal estat de conservació del quadre ha ocultat les tonalitats originals dels pigments i la seva tècnica generant confusió a l’hora de precisar una atribució.

Segons els experts, el mal estat de conservació es deu que la peça es va exposar al fum i altes temperatures de la combustió d’unes espelmes, ja que havia d’estar exposada en un oratori destinades a la devoció dels didels, tal com era costum amb la pintura de temàtica religiosa. Per aquest motiu, l’obra presenta un color apagat i en algunes parts la tela es troba destensada. «Aquesta pintura ha patit molt al llarg de la vida i necessitaria urgentment una restauració», va refermar l’historiador de l’art.

«És probable que en els pròxims mesos es faci una restauració i conservació del quadre». Damià Amorós es va posar en contacte amb el doctor Rafael Mantas de la Universitat de Jaén i expert en les obres del pintor Sebastián Martínez Padua. «La conservació de les obres barroques al monestir és minsa ja que amb les guerres es van perdre. Aquesta descoberta és un fet extraordinari ja que a Catalunya se’n coneixen tres obres d’aquest autor. Dues en col·leccions privades i l’altra al monestir», va afirmar Amorós.

Durant l’any 2017 i 2019 s’ha realitzat l’ampliació del museu a través del projecte Cosmos, amb el qual es pretén dur a terme la millora integral de Reial Monestir de Poblet. Entre les accions que s’han executat es troben la creació d’un nou centre de visitants i la nova presentació de les sales del Palau Reial i de les sales Abat Copons i Abat Mengucho.

Nou discurs expositiu

La seva finalitat és dotar l’espai d’un nou discurs expositiu que versa sobre la vida monàstica i la seva transcendència religiosa. Gràcies a aquests treballs, la col·lecció permanent, que es pot visitar, es veurà notablement ampliada amb la incorporació d’un important nombre d’obres que fins ara no havien estat presentades públicament.

També han pogut estudiar amb més profunditat el patrimoni que forma part dels fons artístics que acull el monestir cistercenc i el seu museu per revisar i actualitzar les catalogacions del seu inventari.

Comentarios
Multimedia Diari