Descobrint els indrets castellers de Valls

Ruta castellera. La periodista Eli Carnicé condueix les visites guiades que s’estan fent aquest cap de setmana per conèixer els detalls dels llocs castellers més emblemàtics

24 octubre 2020 18:30 | Actualizado a 25 octubre 2020 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça del Blat és l’única amb la mateixa morfologia urbanística dels temps que van veure néixer els castells que encara conserva la dualitat històrica entre grups. Aquesta és una de les curiositats que es poden descobrir (o redescobrir) a la ruta castellera que es du a terme aquest cap de setmana a la capital de l’Alt Camp, amb motiu de la Fira de Santa Úrsula. La periodista i narradora Eli Carnicé és l’encarregada de conduir les visites guiades per quatre punts emblemàtics de la ciutat on explica aquesta i altres interessants històries. Vallencs i visitants van poder gaudir d’aquest recorregut ahir dissabte i també ho podran fer avui, sempre amb cita prèvia.

La ruta és una passejada per quatre punts que tenen alguna cosa a dir sobre la història dels castells a la ciutat de Valls. L’itinerari barreja història, curiositats, dades, tastets literaris i històrics i, per suposat, informació castellera, per entendre les arrels de Valls com a bressol dels castells. Comença al km0 de l’univers casteller, a la plaça del Blat, on es recorda la història del lloc, la importància que té pel fet casteller i un llistat de fites que s’han aconseguit al llarg de la història.

«La darrera de les fites la reservo per a la proximitat emocional i deixo que el públic interacctuï i que siguin ells els qui expliquin alguna anècdota que recorden d’aquell lloc», explicava al Diari la periodista Eli Carnicé. «A nivell personal és molt emocionant tornar a la plaça del Blat, però alhora ha estat xocant veure-la buida, amb tot el que s’ha gestat aquí, és un contrast de sensacions», afegí.

Les Decennals i els castells

La següent parada és al cambril de la Mare de Déu de la Candela, un dels símbols vallencs per excel·lència. Les Decennals són un punt àlgid pel fet casteller i l’any de la fundació d’aquestes festes, el 1791, es troba la primera referència als ‘Nois dels Castells’ a Valls, una denominació que es va trobar en un pagament que va fer el rector per a la roba d’aquests.

Des d’aleshores, la vinculació dels castells i les Decennals ha estat constant i actualment segueix aquesta unió immaterial ja que, des de fa gairebé 40 anys, les Decennals acullen la trobada de colles castelleres, únic moment en què totes les colles del món casteller es troben en un dia i espai compartits per fer-hi les seves construccions. «El moment de la visita a l’església és emocionant, perquè tothom guarda silenci i això posa més en relleu tots aquests records», assegurava la periodista.

La plaça del Pati és també una aturada obligada ja que acull l’escultura El Casteller, la primera dedicada a aquesta temàtica, obra del vallenc Josep Busquets i Òdena, que data del 1951.

El mateix escultor també va deixar una icònica peça a la ciutat que és, precisament, la darrera parada de la ruta. Es tracta del monument als Xiquets de Valls, al passeig dels Caputxins, on la narradora trasllada els visitants a dècades enrere, amb curiositats i històries de l’època.

Comentarios
Multimedia Diari