Descobrir la màgia de les veus originals

L’Associació cultural Anima’t celebra aquest 2019 vint anys oferint cinema en versió original a la ciutat de Tarragona, amb un públic fidel que segueix a l’alça

03 noviembre 2019 10:40 | Actualizado a 05 noviembre 2019 07:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La veu és única. A més, cada persona té un timbre, un to i unes capacitats pròpies per transmetre emoció. És un distintiu de la nostra personalitat, impossible de copiar. Així doncs... perquè Marlon Brando, Paul Newman o Michael Caine tenen la mateixa veu en algunes pel·lícules? No seria millor sentir com Brando, en el paper de Don Vito Corleone (El Padrino, 1972), sentencia «Revenge is a dish best served cold» amb la seva veu? Això és el que durant dues dècades ha aconseguit l’Associació Anima’t. Oferir una programació estable i apropar joies com The Godfather en versió original als cinèfils de Tarragona.

L’aventura començava l’octubre de 1999 amb Clerks (1994), del director Kevin Smith (per cert, que aquest octubre ha anunciat que farà una tercera part amb l’elenc original). Era la primera pel·lícula que Tarragona Cultura Contemporània (predecessora de l’actual Associació Cultural Anima’t) proposava. En l’etapa inicial els films es visionaven als Cinemes Òscars de l’avinguda Ramón y Cajal, després van passar a projectar-les a l’Antiga Audiència i, a partir de l’any 2012, la programació es va traslladar a l’Auditori de la Fundació Catalunya-La Pedrera, actual Auditori Diputació, on es porten a terme les sessions conjuntament amb la col·laboració de la Fundació.

Organització

Anima’t compta amb un grup de nou programadors que es reuneixen un parell de vegades a l’any i decideixen la filmografia per majoria. El criteri si ne quanon és que sigui cinema d’autor, sense tenir en compte el país d’origen però, com afirma Jacob Dalmau, president de l’Associació, «sempre pensant en el públic per a qui programem». A més, preparen una fitxa tècnica i una anàlisi del fil argumental que ajuda als cinèfils a contextualitzar el que es veu en pantalla.

El cinema en versió original agrada? Tot i que pot semblar que no, el cert és que els hàbits de consum estan canviant i cada vegada hi ha més cinèfils oberts a altres experiències. Les plataformes digitals i les noves generacions consumidores de sèries, moltes vegades abocades a fer-ho en versió original perquè no estan doblades, han modificat les pautes de conducta, tal com explica Jacob. A més, afegeix, «actualment el públic que va al cinema se l’estima més i és més apassionat, ja no és tan sols una forma d’entreteniment i els motiven més les produccions en versió original».

La convocatòria té un públic fidel que, diumenge darrer diumenge, acudeix a les sessions «moltes vegades sense saber quina pel·lícula van a veure perquè confien en el nostre criteri», comenta Dalmau. Actualment han doblat les xifres i han aconseguit una mitjana de 165 espectadors per projecció.

Cessió de pel·lícules 
L’Associació  ha cedit a la Biblioteca de Torreforta totes les pel·lícules que s’han projectat en les darreres programacions del ‘Cinema VO’ i el ‘Cinema en família’.

La inquietud d’Anima’t rau en la necessitat d’oferir una programació estable cultural al Camp de Tarragona i lamenta que no hi hagi cap espai públic a la ciutat equipat amb «Digital Cinema Package» (DCP), el format estandarditzat per a la distribució de cinema digital. A hores d’ara han de programar els films entre mig any i dos anys després que s’estrenen. Per fer-ho al mateix temps que s’estrena caldria disposar de DCP, circumstància que permetria ampliar l’oferta, ja que ara només es compren els drets per a una única projecció.

D’altra banda i coincidint amb aquest vintè aniversari, Anima’t ha cedit a la Biblioteca Municipal de Torreforta una setantena de discos corresponents als títols de les darreres programacions del Cinema VO i el Cinema en família. Cessió que continuarà mentre segueixin utilitzant Blu-Ray i DVD.

Cada temporada es programen 22 pel·lícules, 11 el darrer trimestre de l’any i la resta després de Nadal. Al gener normalment la projecció coincideix amb el Memorial Democràtic i tanquen el cicle col·laborant amb el Festival Dixieland. La cita, cada diumenge a les set de la tarda. El preu, 6 €. El 17 de novembre, la projecció número 800. Silenci... comença la sessió!

Comentarios
Multimedia Diari