Deu anys de Nanos Nous pel Seguici Popular de Santa Tecla

L’Associació de Portadors es va crear el 2009, quan també van introduir les tres parelles com a elements oficials de la celebració

13 septiembre 2019 12:40 | Actualizado a 13 septiembre 2019 15:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació de Portadors dels Nanos Nous celebra el desè aniversari de la seva creació, quan es va oficialitzar la seva organització. Durant aquests anys, han crescut en nombre de Nanos, de persones i d’objectius, fins a arribar a construir el conjunt del que ara formen part: sis personatges grans, sis de petits, i un centenar de persones que, entre joves i grans, han portat els Nanos Nous al Seguici Popular de la ciutat de Tarragona i a les iniciatives més solidàries.

Els Nanos Nous representen personatges de la ciutat de la Tarragona de la segona meitat del segle XX. El seu inici es remunta a l’any 1964 amb la celebració dels 100 anys del conjunt de 13 Nanos creats per l’escultor Bernat Verderol, els que ara s’anomenen els Nanos Vells.

L’artista Joan Tortosa crea llavors la parella del Serrallo, Jaume de Castellano i Toneta del Pagès, amb la funció de completar el col·lectiu més antic. El 1986 arriben a l’entitat el Mingo i la Rosona, de l’autor Vicent Luna i donats pel Club Gimnàstic en motiu del seu centenari, un altre grup viu de la ciutat. Per últim, l’any 1990 l’escultor tarragoní Joan Blàzquez regala a la colla dels xiquets de Tarragona una parella de castellers pel seu 20è aniversari, que en poc temps també se cedeixen a l’entitat.

La darrera parella

Amb l’arribada d’aquesta última parella, «una part de l’entitat valora que les noves incorporacions no tenen res a veure amb el conjunt escultòric que en un primer lloc va crear l’artista Verderol», explica el president de l’Associació de Portadors dels Nanos Nous, Jaume Sàez. I era cert, aquestes últimes tres promeses no tenien cap vinculació entre elles: tres artistes diferents, temàtiques diverses i, a més, «eren col·lectius vius de dins de la ciutat (veïns del Serrallo, seguidors del Nàstic i castellers dels Xiquets), no com els anteriors, que ja no ho eren», explica el secretari de l’entitat, Jordi Espigó. Trobada aquesta distinció, l’entitat es parteix en dos: els Nanos Vells i els Nanos Nous.

L’Associació Lúdica Colla de la Bóta, entitat del Carnaval tarragoní, és la que s’encarrega a partir de llavors de portar els Nanos Nous a les sortides per la ciutat. Arribats al 2009, decideixen crear l’Associació de Portants dels Nanos Nous, oficialitzant una nova entitat que únicament es fa càrrec de portar-los i, a més, els integra en el Seguici Popular tarragoní.

«Des de llavors, ha sigut un no parar», explica Espigó. De les activitats que han anat duent a terme durant aquests deu anys, n’hi ha una que destaca per sobre de les altres. El 2013, amb la celebració dels 50 anys dels Nanos pescadors van adoptar a la colla els sis Nanos Nous Petits, una rèplica de mida infantil dels Nanos Nous. A partir d’aquest moment, l’agrupació comença a agafar una forma diferent: «Es crea un ambient familiar molt engrescador: pares que venen pels fills, o viceversa, però que acaben assistint junts per compartir-ho plegats», explica Espigó.

A més, ara que ja porten uns quants anys amb els més petits, comenten que és molt bonic veure’ls créixer amb la colla. «Alguns que van començar de ben menuts ara ja carreguen els grans», diu el president amb tendresa. Ara l’entitat ja està formada per gairebé un centenar de persones, i «estem oberts a tothom, tret que ens caracteritza», segons el cap de colla Josep Herrera. Però bé, pensant en aquestes xifres, dels 100 participants només sis poden ser portadors en una sortida. «Fer les llistes és molt difícil, tots volen sortir! Però tard o d’hora tothom té el seu moment», comenta Herrera.

Una de les funcions que desenvolupen amb més ganes és fer que els barris coneguin més la festa de Tarragona. «Per mi, el riu, no separa res, i crec que els barris de Ponent mereixen viure i integrar-se més en la festa», opina el president de l’entitat.

Comentarios
Multimedia Diari