Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Diada agredolça per part de les quatre colles

Segueix la diada del Primer Diumenge de Santa Tecla

Martí Castillejo

Whatsapp
Diada agredolça per part de les quatre colles

Diada agredolça per part de les quatre colles

La Colla Jove de Tarragona han sigut els encarregats d'obrir la diada, després que el sorteig celebrat ahir a l'Antiga Audiència sortís que fossin ells els primers. El castell de sortida ha sigut el 5de9 amb folre. El castell ha pujat amb unes mides estranyes i la rengla de l'esquerra ha començat a patir bastant aviat. En el moment de la segona aleta, l'acotxador de la banda del dos no ha arribat a col·locar-se del tot i el pis de sisens ha començat a perdre la mida, fins que el castell ha acabat cedint, quedant només en carregat.

El castell de sortida ha sigut el 5de9 amb folre. FOTO: Pere Ferré

Els segons en arrancar a la diada han sigut els Xiquets de Tarragona que han escollit el 5de8. El castell anava bé en tot moment, amb el normal moviment que té la catedral del castell, ja que puja molta gent a la vegada. El castell s'ha carregat però el segon de l'entrada a la banda del dos, és a dir el que mirava a l'ajuntament, se l'hi ha començat a baixar l'espatlla dreta, i el terç cada cop estava més venut, fins que el segon s'ha acabat plegant cap al costat i el castell ha caigut.

Els segons en arrancar a la diada han sigut els Xiquets de Tarragona. FOTO: Pere Ferré

El primer gamma extra completat de la diada ha arribat de la mà dels Castellers de Vilafranca amb el 2de9 amb folre i manilles. El castell ja ha començat amb els terços de l'estructura que no estaven del tot encarats, però tot i així ha anat amunt. I aquest desquadrament ha fet que la construcció patis en tot moment. Les manilles ja ben aviat han començat a treballar en excés i sumat al fet que l'enxaneta ha relliscat a la pujada, per un moment no donava totes les garanties al castell. Però els verds són els grans dominadors del dos emmanillat i l'han acabat descarregant.

Els verds són els grans dominadors del dos emmanillat i l'han acabat descarregant. FOTO: Pere Ferré

La colla vella ha tancat la primera ronda i ho ha fet amb el 4de9 sense folre. Després de 2 peus desmuntats el castell ha anat amunt i aquesta vegada l'estructura ha hagut de treballar-lo mes de l'habitual. Al moment de la carregada el castell s'ha començat a deformar i el terç que mirava de cara a "la Penya" s'ha començat a obrir. Finalment el pis de quarts ha hagut de defensar el castell fins al final i l'han acabat descarregant amb gran ovació de plaça i crits del públic de "i vella i vella i vella vella vella".

L'han acabat descarregant amb gran ovació de plaça. FOTO: Pere Ferré

La segona ronda queda incompleta

A segona ronda ha arribat un dels plats forts de la jornada. La Colla Jove afrontava el segon 4de9 amb folre i pilar de la seva història. El primer que van completar va ser a la diada del Catllar. El castell ha pujat a la primera i el castell ha sigut molt ràpid. La construcció ha pujat nerviosa i algunes peces de l'estructura s'han anat obrint, ja que aquest castell s'ha d'agafar amb mides més obertes per deixar espai al pilar del mig. En el moment que l'espadat ha quedat al descobert, el terç i quart han hagut de defensar el pilar fins al final per poder descarregar-lo.

Els Xiquets de Tarragona han escollit el 4de8, castell que ja han completat vàries vegades al llarg de la temporada. El castell tenia unes mides estranyes i al pis de quarts una de les rengles quedava bastant oberta però es podia defensar. Al moment de l'entrada d'acotxador i enxaneta, primer l'acotxador ha dubtat però ha anat amunt, després l'enxaneta ha dubtat i quan ha decidit fer la passada, l'acotxador ja tenia un peu fora i al final els dos han anat avall i el castell ha quedat en intent desmuntat.

3de9 amb folre dels Castellers de Vilafranca. FOTO: Pere Ferré

Els Castellers de Vilafranca han donat una sorpresa a aquells que segueixen els castells de forma habitual. I és que havien anunciat que volien dur el 3de10 amb folre i manilles però han acabat fent el 3de9 amb folre. Sí que és cert però, que el folre eren en realitat les manilles, ja que només hi havia un lateral i dues mans, mentre que en un folre hi ha dos laterals i tres mans. El castell però, ha sigut de tràmit i els ha servit per donar rodatge ja encarat al 3de10 amb folre i manilles del Concurs. A segona ronda sí que sí que arribava el castell de 10 de la jornada. La Vella encarava el 4de10 amb folre i manilles. Aquesta vegada semblava que l'encaix entre folre i manilles era més bo que el de Sant Fèlix i tot i que no parava de moure's ha anat amunt. Finalment però, s'ha sentit un "Avall!" i el castell s'ha desmuntat. 

Intent desmuntat de 4de9 dels Xiquets de Tarragona. FOTO: Pere Ferré

Finalment, no hi ha hagut cap castell de 10

La tercera ronda ha començat amb la renúncia del castell de 10 de la Colla Jove. Pel que sembla, a la caiguda del 5de9 amb folre hi ha hagut una lesió d'una peça important del castell. Han decidit apostar per un 3de9 amb folre en el qual sí que hi havia un recanvi. El castell s'ha completat sense complicacions. Els Matalassers han tornat amb el 4de8, que ha tornat a pujar malament de mides però aquest cop no hi ha hagut indecisió de canalla.

Al moment de la descarregada els quints han perdut molt la mida però finalment el "Carro Gros" s'ha descarregat. Els vilafranquins han tancat la seva ronda de castells amb el 4de9 amb folre. Tot i que el folre no ha hagut de treballar en cap moment en excés, a partir del pis de quarts, tots els castellers han començat a treballar i per un moment perillava la descarregada, però no ha sigut així. Segurament la curiositat o anècdota de la diada és que quan s'estava descarregant el castell, des d'una terrassa d'un edifici, uns quants han increpat als vilafranquins amb xiulets, segurament perquè havien anunciat castell de 10 i finalment no l'han fet.

La Vella ha tornat amb el "colós de 10" i aquest cop pujava menys remenat però les manilles estaven treballant massa aviat. Finalment el quint que anava d'esquena a l'ajuntament s'ha acabat plegant i el 4 ha caigut.Finalment, no hi ha hagut castell de 10.

3de9 amb folre de la Colla Jove. FOTO: Pere Ferré

A quarta ronda, els Matalassers han apostat pel 3de8 que no ha supossat cap problema i l’anecdota del castell ha sigut que la quinta de la rengla al moment de la passada de l’enxaneta tenia el pit entrat pero no ha supossat cap perill i ha quedat en una simple apreciació tecnica del castell. La Vella, que també l’hi quedava completar un castell, ha optat pel 3de9 amb folre que s’ha descarregat sense cap complicació.

A la ronda de pilars, la Jove, tot i haver aparcat el castell de 10 han enlairat el pilar de 8 amb folre i manilles, que ja havien completat enguany. L’espadat ha sigut de postal, en que ni folre i manilles han hagut de treballar en cap moment. La Colla Vella, tot i que la Jove ja estava en ronda de pilars, ha hagut de recorrer a la cinquena ronda per sortir amb 3 castells completats de plaça. El castell escollit ha sigut el 4de9 amb folre que ha sigut bastant mogut a nivell de terços, segurament ja pel desgast de la diada i d’haver de recorrer a una cinquena ronda, pero que han sapigut controlar en tot moment fins que l’han descarregat.

Ara ja si en ronda de pilars, la Vella ha fet el pilar de 7 amb folre. Als pilars de comiat, els vilafranquins han fet 2 pilars de 5 i 6 pilars de 4 a continuació, la Jove de Tarragona 2 pilars de 5 flanquejats per 2 pilars de 4 a cada banda i els Xiquets de Tarragona un pilar de 5 

Temas

Comentarios

Lea También