Disfresses i carrosses a la festa dels 'Quintos' de Sarral

77 anys. L’Ajuntament de Sarral n’ha assumit aquest any l’organització, ja que el municipi no té suficients ‘quintos’, és a dir, nois que compleixen 18 anys

20 enero 2019 17:08 | Actualizado a 05 febrero 2019 13:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Disfresses originals, com per exemple de la sèrie més mediàtica del moment La casa de papel, riures, ballar al ritme de la música i gresca. Així va viure Sarral ahir al matí la Festa dels Quintos, una tradició arrelada al municipi des de fa 77 anys. Enguany el poble no té suficients ‘quintos’ (nois que compleixen els 18 anys aquell any, i organitzen la festa). Aquell dia es vesteixen de gala i encapçalen la rua. Per aquest motiu l’Ajuntament de Sarral n’ha assumit el càrrec. L’únic noi del poble que aquest any fa 18 anys sortirà l’any vinent.

Per la seva part, l’alcalde de Sarral Josep Amill va explicar que «és la festa més emblemàtica a part de la Festa Major, ja que tots els joves en algun moment hi han de passar». Una vintena de carrosses fetes per diferents colles d’amics del poble van concentrar-se a les dotze del migdia al passeig del VIII Centenari, i portaven mesos treballant i pensant idees per les carrosses. La comitiva va fer tres tombs pel poble acompanyats de Pat Xaranga Cafè Copa i Puro, i cada carrossa tenia la seva pròpia música i anaven saludant al públic i tiraven caramels pels diferents carrers. Els més petits amb bosses s’afanyaven a recollir-los.

Els homes que enguany complien 50 anys encapçalaven el recorregut, els seguien els joves del 1994 (que enguany tenen 25 anys). Futbolistes, cuiners, egipcis, joves que sortien de festa a la discoteca Chrysalis de Valls. Sarral s’avança al Carnaval i veïns del municipi s’involucren mesos abans per elaborar les carrosses i disfresses. «És una tradició i molts pares van sortir al seu dia, i avui surten els seus fills», diu l’alcalde. És una festa per a tots els públics, ja que molts nens estan il·lusionats de formar part d’aquest esdeveniment. «Com ja és tradició, sempre fem que coincideixi amb la Festa de Sant Antoni Abat, patró dels animals».

Quan les carrosses van finalitzar els tres tombs, al passeig es van repartir els premis: uns vals per gastar a diferents establiments del municipi. El jurat va valorar les tres millors carrosses, i un altre premi a la carrossa més original. Els Egipcis van quedar primers. El joc de fogons va quedar en segona posició. Els infants del poble anaven vestits de cuiners i feien veure que elaboraven diferents plats. En tercer lloc, la carrossa Ben y Holly va ser l’escollida pel jurat. Estava inspirada amb una sèrie animada per a nens.

La carrossa més original va ser per la carrossa Xurris sincro team, i simulaven amb teles i amb banyadors la natació sincronitzada. Quan va acabar el lliurament de premis hi va haver un vermut popular. A la tarda els actes van continuar amb el ball de l’orquestra Nova Blanes que també va actuar a la nit. A partir de les dues de la matinada va tenir lloc la Nit Tropical amb La Tropical Versions i Jordi Balagué. El ball de ‘Quintos’ enguany no es va celebrar.

Una festa coneguda

«Molta gent de la Conca de Barberà ve a la Festa dels Quintos, ja que ho celebrem de manera diferent», conclou Amill. El 1942, els joves de la població van decidir encapçalar els tradicionals Tres Tombs de Sant Antoni Abat i organitzar una festa per recaptar fons davant la imminència del servei militar. Des de llavors, la Diada ha anat evolucionant i prenent forma, fins a convertir-se en una de les més emblemàtiques del municipi. És un dia de diversió i gresca en què participa gent de totes les edats.

Comentarios
Multimedia Diari