Dissabte arriba la 10a Festa de l’All de Belltall, amb bona collita i cabeces grans

Amb l’objectiu de fomentar el consum d’aquest producte, la celebració aplega diverses activitats durant tota la jornada

30 julio 2018 11:31 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dissabte tindrà lloc a Belltall la desena edició de la Festa de l’All, organitzada per l’Agrupació de Productors d’all de Belltall, entitat creada el 2011 amb l’objectiu que la producció de l’all a la vila no es perdi, promocionar les seves qualitats com a ‘all català’ i fomentar el seu consum.

Amb motiu del desè aniversari de la cita anual, l’Agrupació de Productors, presidida per Montse Porxo, ha programat les activitats que són habituals, i amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Belltall han incorporat el I Concurs de Fotografia a Instagram.

Els participants al concurs hauran de presentar fotografies noves, publicades entre el 25 de juliol i el 4 d’agost, data límit per a ser penjades a Instagram. La temàtica de les instantànies ha d’estar relacionada amb l’all, el seu cultiu o on es vegi reflectit l’esperit de la festa. Hi haurà tres premis: el primer serà obsequiat amb un sopar en un restaurant de la comarca i un forc d’alls; el segon, una caixa de vins de Josep Forasté i un forc d’alls i el tercer premi, un forc d’alls.

La collita d’alls d’enguany és força abundosa, en contrast amb l’anterior, que fou bastant migrada. Les causes d’aquestes variables «s’han de buscar en la climatologia», afirma Ramon Miró, que als seus 85 anys és un dels productors més veterans de la localitat.

Els productors d’all de Belltall asseguren que la pluja i les nevades van ser molt escaients i han fet que la collita «sigui bona i amb sanitat». Manifesten que l’arrencada dels alls «s’ha endarrerit unes dues o tres setmanes a causa de les pluges i la falta de calor, per tal que el bulb estigués completament sec». A més, enguany la cabeça dels alls és més grossa de l’habitual, ja que l’all de Belltall es caracteritza per tenir una mida mitjana i no pas tan gran.

Collita a l’antiga

Abans ens hem referit al Ramon Miró, testimoni de com ha evolucionat el conreu de l’all al poble. Recorda que el 1945, amb només dotze anyets, els matins anava a l’escola, «però a la tarda tocava anar al tros, a plantar alls, a collir-los o bé llaurar amb la mula». Miró indica que la collita d’alls antigament era molt més superior que ara, atès «que en l’actualitat hi ha pocs pagesos, quan abans érem unes 50 famílies dedicades a l’agricultura, sobretot als cereals, amb camps de blat, ordi i civada».

Aquest pagès també fa una comparativa dels forcs d’alls d’abans, «que llavors tenien un centenar de cabeces i ara en porten cinquanta», mentre que, pel que fa al preu, «llavors oscil·lava entre les 5 i 10 pessetes el forc i ara val 30 euros». En Ramon també esmenta que en aquells temps de la postguerra «ens havíem d’espavilar per vendre els alls i no acabar llençant-ne una bona part».

Per això ell, amb el seu pare, i tants altres de Belltall es desplaçaven en carro setmanalment al mercat dels dilluns a Tàrrega o anaven a Sarral, Montblanc i fins i tot a Valls, amb moltes hores de camí. Com a curiositat, Miró comenta que «fins a Belltall venien dos comerciants de Banyoles (Pla de l’Estany), amb una camioneta a carregar alls i endur-se’ls a vendre a Barcelona». Paradoxalment, el Pla de l’Estany és també terra d’alls.

Els atractius de la festa

La jornada de dissabte, dia 4 d’agost, començarà, com és tradicional, amb l’esmorzar a les 10 del matí, al carrer de Baix, amb productes de la comarca, en el decurs del qual se sortejaran tres paneres plenes de productes de proximitat. 

A les 11.45 hores hi haurà una conferència a càrrec de Salut Busqueta Franco, amb introducció del cuiner Albert Marimon, a la Biblioteca municipal, amb el tema ‘Un projecte de vida a la Vall del Corb: Gallines i turisme rural’. A continuació es presentarà el conte infantil sobre l’all de Belltall, a la plaça de les Capelles. Durant tot el matí i fins al migdia, a la plaça de les Escoles, estarà instal·lat el mercat de productes de la contrada i dels alls.

Així mateix, a la plaça de les Capelles, es podrà veure l’exposició ‘Pompeu Fabra: paraules de conreu’ amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la primera gramàtica catalana. A mig matí tindrà lloc l’actuació del grup Castellgralla, pels carrers del poble.

Ja a les 6 de la tarda arribarà el Concert#54 de Lux Fundació ‘Musical humors’ del Capità Tobias Hume, a càrrec de Santi Mirón, viola de gamba, a l’església de Sant Pere. En finalitzar s’obsequiarà amb copa de cava i un tast de coca de recapte.

Comentarios
Multimedia Diari