Dos vots validats a PxC a Roquetes treuen la majoria absoluta a ERC

La decisió atorgaun regidor a PxC, que aconsegueix representació a l'Ajuntament

19 mayo 2017 22:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El recompte de vots per part de les juntes electorals ha capgirat la configuració de l’Ajuntament de Roquetes (Baix Ebre). La Junta Electoral de Tortosa ha validat dos vots, que havien estat considerats nuls, a la candidatura de Plataforma per Catalunya (PxC) i que així obté un regidor i entra al consistori. Aquest regidor va en detriment d’ERC que havia assolit majoria absoluta i que ara es queda amb sis regidors. L’alcalde en funcions i candidat d’ERC, Paco Gas, va anunciar ahir que presentaran un recurs a la junta electoral central contra aquesta decisió. Amb el nou recompte de vots, PxC obté 186 vots i aconsegueix representació a l’Ajuntament.

«Entenc que és una contradicció amb el criteri del president de la taula i els membres de la mesa, presa de comú acord amb tots els partits», va raonar Gas. «No entenem com la Junta Electoral no ho ha tingut en compte». En aquest sentit, va recordar que fins i tot PxC es va mostrar d’acord amb la decisió. «Ho donaven per bo», insisteix.

Els vots en qüestió van ser dipositats en urnes de dues meses diferents, segons va explicat Gas a l’ACN. Dins del sobre, a banda de les paperetes de PxC, va aparèixer publicitat del mateix partit: flyers en forma de xecs amb els quals la formació d’ideologia xenòfoba pretenia retreure la concessió d’ajuts socials a la població nouvinguda. Els respectius presidents, membres de les meses i interventors dels partits van acordar declarar-les com a nuls. Sense més transcendència, va explicar Gas.

Al final, el recompte de vots per a l’assignació de l’últim regidor d’acord amb la llei d’Hondt, ERC i PxC empataven a 184 vots. Davant d’aquesta situació, la secretària municipal va consultar, el mateix diumenge a la nit, la Junta Electoral de Zona de Tortosa, la qual va avalar l’aplicació del criteri que, en cas d’empat, la llista més votada s’emporta el regidor en disputa. «PxC no va estar en desacord amb la decisió i vam marxar, tot i que ells empipats per haver perdut la representació» –la formació tenia dos regidors el passat mandat–, va insistir.

Tot i que veu poques possibilitats que pugui prosperar, Gas anuncia que ERC presentarà un recurs a la Junta Electoral Central, com a instància superior, que s’ha de pronunciar abans de dilluns, un cop es faci públics els resultats definitius. Remarca que, en el cas de Roquetes, no es va produir «cap reclamació ni incident» per part de les diferents candidatures en relació amb el procés electoral. Per això, reitera de nou la seva sorpresa davant el fet que la Junta Electoral de Zona hagi procedit d’«ofici» a revisar els vots nuls de Roquetes.

Malgrat tot, l’alcaldable republicà considera que, de consolidar-se la pèrdua de la majoria absoluta, no modificarà substancialment l’escenari previst de governabilitat a l’Ajuntament roquetenc. «Amb sis regidors –el segon partit més votat, el PSC, en té dos– no ens ha de donar massa problemes», ha explicat. En qualsevol cas, Gas ha anunciat que dilluns iniciaran contactes amb els dos regidors de CiU, soci de govern durant l’últim mandat, per intentar tancar un nou acord.

Els pactes a l’Ebre

D’altra banda, la Federació d’ERC a l’Ebre va qualificar ahir «d’històrics» els resultats del partit a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, on els republicans s’han quedat a només 2.000 vots de la primera força política, que és CiU. ERC va treure pit de les 15 majories absolutes aconseguides, sobretot de la d’Amposta.

Sobre les negociacions dels futurs pactes electorals tant en ajuntaments com en consells comarcals, ERC va assegurar que el suport al procés sobiranista serà una de les condicions que es plantejaran. «Això no vol dir necessàriament pactar amb CiU, però que estiguin tranquils que no hi haurà ningú més lleial que ERC a Catalunya», va avisar el president de la Federació, Gervasi Aspa.

Comentarios
Multimedia Diari