ERC presentarà una moció a tots els ajuntaments catalans per desmantellar el Castor

La resolució exigeix un pla de desmantellament del magatzem de gas i un informe jurídic sobre l'operativitat de les instal·lacions

30 mayo 2017 08:54 | Actualizado a 27 noviembre 2017 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC ha presentat una iniciativa municipal que vol complementar les peticions que, des del Congrés i el Senat, el grup republicà ja ha fet al govern espanyol per aclarir els dubtes sobre la gestió del projecte Castor i el seu futur. Des de Tortosa, el senador Miquel Aubà i el president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Alfons Montserrat, han presentat la moció que es portarà a votació a tots els ajuntaments de Catalunya. La resolució torna a exigir el desmantellament "immediat" del magatzem submarí de gas, amb el segellat dels pous, i de les instal·lacions terrestres. Contradient les paraules del ministre d'Energia, Álvaro Nadal, Montserrat ha insistit que la clausura del Castor no suposa "cap risc ni problema tècnic". La moció també demana una comissió informativa sobre el procés d'autorització del magatzem de gas i la gestió de la crisi sísmica i un informe jurídic que determini l'operativitat de les instal·lacions. Aquest informe podria ser clau per reclamar el rescabalament de la milionària indemnització pagada a l'exconcessionària, Escal UGS.

La moció sobre el Castor, presentada per ERC, que es durà a votació als ajuntaments inclou sis punts. El primer exigeix la clausura definitiva de les instal·lacions, amb un segellament del magatzem submarí i el desmantellament de la plataforma marina i les instal·lacions terrestres. També reclama que es reverteixin les servituds afectades pel gasoducte, que es faci la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte gasístic, i que es dugui a terme un estudi de rescabalament de tots els propietaris afectats pel Castor, per les instal·lacions i per la crisi sísmica. 

A diferència del que va argumentar el Ministeri d'Energia, Alfons Montserrat ha defensat que la clausura i desmantellament són possibles i no es suposen "cap risc". Avalats per la metodologia habitual aplicada en el segellament de pous, els republicans insisteixen que no cal treure el gas de les cavitats submarines, com va assegurar el ministre Álvaro Nadal. "No afecta per a res l'estabilitat, ni hi ha perill de nous sismes. És una por infundada, sense fonament i no entenem que això es pugui allargar sine die. Cal un pla i un calendari de desmantellament i que no s'allargui de manera innecessària en el temps", ha reclamat Montserrat. "El ministre ha de donar explicacions molt més serioses de les que va donar l'altre dia sobre el globus que s'inflava i es desinflava. Tècnicament això no és així. El gas no s'ha de moure d'on està. Cal tapar i desmuntar les instal·lacions i no es pot fer llarg en el temps. Com més aviat tinguem clara quina és la intenció del Ministeri, millor per a tots", ha afegit el senador republicà Miquel Aubà. 

Els representants d'ERC insisteixen en què el manteniment d'aquestes instal·lacions costen més de 17 milions d'euros anuals. Montserrat ha posar en dubte si aquestes despeses associades són imputables exclusivament al projecte Castor i ha lamentat que els costos d'una infraestructura que no funciona siguin el doble que la inversió que farà "realment" el govern espanyol a les Terres de l'Ebre, tenint en compte la previsió d'inversió d'uns 20 milions d'euros als Pressupostos Generals de l'Estat i l'històric d'execució d'aquests comptes. "Aquesta és la magnitud de la tragèdia", ha dit el president de la federació ebrenca d'ERC. 

Noves comissions i informes jurídics

La moció d'ERC també demana al govern espanyol la creació d'una Comissió Informativa de seguiment del desmantellament del Castor on hi participin els governs de Catalunya i el País Valencià i els ajuntaments dels municipis afectats. Miquel Aubà ha fet una crida al PSOE perquè doni suport a la creació d'aquesta comissió, aprofitant el nou lideratge al partit, amb Pedro Sánchez, de nou a la secretaria general. "Si no, veurem un PSOE tapant-se les vergonyes que, amb el suport de PP, no permet que se sàpiga la veritat d'allò que va passar i continuant amb aquesta opacitat. És important que la ciutadania sàpiga", ha defensat el senador republicà. 

Una altra petició clau per resoldre el rescabalament de la milionària indemnització rebuda per Escal UGS és l'elaboració d'un informe jurídic que determini quina era l'operativitat de les instal·lacions del Castor en el moment de la crisi sísmica i quina és actualment. Si, com va apuntar el propi Ministeri en la presentació de l'informe del MIT i la Universitat de Harvard, el Castor estava en període de prova quan es va injectar el gas matalàs, l'aplicació de la clàusula d'indemnització ni tindria fonaments. "Entenem que hem d'evitar aquesta pràctica dels darrers anys en què si hi ha beneficis són privats i si hi ha pèrdues se socialitzen", ha criticat Montserrat.

Comentarios
Multimedia Diari