Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona Medi Ambient

Ecodisseny per a fabricar millors productes i evitar residus

L’Agència de Residus de Catalunya lliura el Premi Catalunya d’Ecodisseny 2017, que reconeix productes fabricats amb criteris ambientals, més segurs i menys tòxics, i amb un consum menor de recursos i de matèries primeres

Whatsapp
Un instant de l’acte de lliurament del II Premi Catalunya d’Ecodisseny.

Un instant de l’acte de lliurament del II Premi Catalunya d’Ecodisseny.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va lliurar el II Premi Catalunya d’Ecodisseny. Es tracta d’una evolució del Premi Disseny per al Reciclatge que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) convocava des de l’any 2001, amb un abast més ampli per integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes, com l’estalvi de recursos, el disseny de nous models de consum, o l’optimització del fi de vida.

El Premi, de caràcter biennal, reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes que estiguin dissenyats per millorar el seu comportament ambiental al llarg del cicle de vida. En aquesta edició, s’han presentat 115 candidatures. El premi s’emmarca en l’Estratègia catalana d’ecodisseny, per incorporar criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres.

D’entre 115 candidatures s’han premiat unes càpsules de cafè compostables; bateries portàtils biodegradables; accessoris i aparadors procedents de mobles descatalogats.

Càpsules de cafè compostables

En la categoria de Producte, el premi se l’ha endut Cafès Novell SA, per les primeres càpsules de cafè compostables del mercat compatibles amb les cafeteres de la marca Nespresso. El jurat ha valorat que el producte aporta una solució sostenible al creixent nombre de càpsules de cafè fabricades amb alumini o plàstics no biodegradables que esdevenen residus. Mentre que les càpsules convencionals generen una mitjana d’entre 1,5 i 2 grams de residu difí- cils de reciclar per unitat, aquestes de Cafès Novell estan fabricades amb un polímer, obtingut del blat de moro, que es degrada en un període d’entre 4 i 12 setmanes, i es dipositen a la fracció orgànica dels residus.

En aquesta mateixa categoria, tres productes més han rebut una menció: Els teixits tècnics Planet FR i EcoPlanet FR, per a la protecció solar per a cortines i estors fabricats amb polièster reciclat, de Vertisol Internacional SRL; la impressora Comexi Offset CI8, per al sector del ‘packaging’, sense dissolvents, i que redueix a la meitat el consum habitual de tinta i redueix dràsticament el temps d’operació, de Comexi Group Industries SAU; i el sistema Ecoxop, un sistema de càpsules hidrosolubles per a productes de neteja concentrats amb certificació ecològica, de Proquimia SA.

Bateries biodegradables

En la categoria de Producte en desenvolupament, el premi ha anat a mans de Juan Pablo Esquivel, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) per les seves bateries portàtils biodegradables, Powerpad.

Aquestes bateries estan fetes de cel·lulosa, carboni, cera d’abella i altres matèries orgàniques, abundants i de baix cost, que es poden fabricar amb processos de manufactura eficients i de gran escala. Les bateries biodegradables obren la porta a deixar de fer servir liti i altres metalls contaminants, i eviten un dels principals problemes ambientals actuals en matèria de tractament de residus: el reciclatge de piles i bateries convencionals. Tenen també un ecodisseny innovador i original.

També han rebut menció Cocoro, Advanced lingerie for periods, de Femmefleur SCCL, unes calces de tela, fines, rentables i reutilitzables, que absorbeixen la menstruació, el flux vaginal i les pèrdues lleus d’orina; i Eudec Food, ecodisseny d’una capsa per a menjar preparat, de Sehrs Food Area SL, amb la col·laboració d’Inèdit Innovació SL.

Aparadors amb mobles descatalogats

Pel que fa a l’Estratègia, ha estat premiada la Col·lecció Remix Vol.1 i Vol.2, de BD Barcelona 1972 SL, amb la col·laboració de Ramón Úbeda Castro i Curro Claret. Es tracta d’una col·lecció d’objectes, bàsicament accessoris i aparadors, creada a partir de components de mobles descatalogats i la creativitat dels dissenyadors. En reaprofitar aquests objectes per a nous usos, se n’evita la destrucció i la consegüent generació de residus. A més, sensibilitza els consumidors sobre l’estalvi de recursos. A les deixalleries de Catalunya es recullen cada any més de 200.000 tones de residus voluminosos i fustes, molts dels quals poden allargar el cicle de vida si es reparen o es restauren adequadament.

Trampes d’erugues, remolcs i bosses amb xarxes

En la categoria Disseny Jove hi ha hagut tres guanyadors:

El Pine Helper, una versió millorada i més ecològica de les trampes per combatre la plaga de la processionària, de Laura Perdomo Caso, de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP), seu de Barcelona Llotja. S’ha reconegut la millora de la usabilitat i eficàcia ambiental, el disseny obert i la utilització de plàstics biodegradables, fet que perfecciona un producte que ja es comercialitza. El disseny és compartit, amb un sistema de comercialització obert. És l’usuari qui el produeix, seguint unes instruccions, després d’haver pagat els arxius necessaris per realitzar els talls i la impressió 3D.

El tap i bossa reutilitzables per portar ampolles de vi fabricats amb xarxes de pesca en desús recollides al Port de Barcelona Blau Orgàsmic, de Ioana Crasovan, de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny. El jurat ha reconegut la nova vida que es dona a un recurs i matèria primera abundant. En el conjunt dels ports catalans es generen més de 20 tones de xarxes anuals, a més de les que romanen abandonades als fons marins.

El remolc adaptable Chukudu 2.0, d’Alessando Asnaghi Gordillo, de l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, fabricat a partir de peces reutilitzades de bicicletes en desús i materials autòctons. L’objectiu és desenvolupar un mitjà de transport barat i amb elements quotidians en països poc desenvolupats per, per exemple, transportar persones ferides o malaltes a hospitals propers a través de carreteres sense asfaltar.

L’aposta de la Generalitat per l’ecodisseny

La promoció del disseny per al reciclatge va néixer ja fa anys de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. D’altra banda, per promoure que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i perquè generin la mínima quantitat de residus.

El Govern de la Generalitat va elaborar un Programa interdepartamental d’ecodisseny, amb altres estratègies catalanes, com l’Estratègia Catalunya 2020: Acord estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació (ECAT 2020). La finalitat de totes les actuacions proposades va ser la d’una reducció del consum de matèries primeres, del consum d’energia, de la generació de residus i d’emissions, i de costos associats, establint un entorn adequat i favorable per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya.

Algunes de les iniciatives, de caire més general, que ha portat a terme l’Agència de Residus de Catalunya per promoure d’una manera efectiva una reducció en la generació de residus són les següents i es poden consultar al web www.arc.cat:

• Setmana Europea de la Prevenció de Residus (actualment 7a edició).

• Projecte d’ecodisseny d’envasos per al sector del menjar ràpid.

• Projecte Som gent de Profit per reduir el malbaratament alimentari

• Renovació del Pacte per la bossa, amb fabricants i distribuïdors, per continuar disminuint la utilització de bosses de plàstic d’un sol ús als establiments comercials.

• Projecte Rewine per estudiar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya

• Plans de prevenció d’envasos que estan obligades a fer les empreses envasadores del sector de l’alimentació per posar el mateix producte al mercat però amb menys envàs, és a dir, per disminuir la ràtio ‘pes producte /pes envàs’.

Comentarios

Lea También