Educar en valors a través de la sostenibilitat

Escoles Verdes. Dos centres de l’Alt Camp han guanyat aquest distintiu que atorga
la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és reconèixer iniciatives exemplars

12 diciembre 2019 09:00 | Actualizado a 12 diciembre 2019 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«La natura i entorn que tenim al voltant del municipi de Mont-ral és un tresor i un privilegi, i l’experiència de sortir al bosc de manera sistemàtica i setmanal ens permet gaudir-ne i aprendre’n d’una manera totalment vivencial», va explicar al Diari la directora de l’escola El Bosc de Mont-ral, Eva Gilabert. I és que aquest centre ha guanyat un dels premis de l’escola verda amb el projecte: ‘Què ens aporten les sortides setmanals al bosc?’. Els infants van conèixer l’entorn, els animals.. Ho van fer a través de sortides, tallers i xerrades amb experts.

«També vam aprofundir en l’educació per a la sostenibilitat per incorporar accions i metodologies en les actuacions quotidianes dels nostres alumnes i de la comunitat educativa en general», va remarcar la directora.

El projecte pretenia incorporar l’educació per a la sostenibilitat a la filosofia pedagògica de l’escola i agafava com a model el Document marc d’Escoles Verdes per a la seva elaboració.

«Estem contentes, emocionades i orgulloses de la rebuda d’aquest premi tan especial per nosaltres, que amb molta delicadesa, esforç i cura hem anat creant durant aquests quatre anys d’escola», va dir Eva Gilabert.

L’escola el Bosc es va reobrir el curs 2016-17, després de més de 18 anys tancada per falta d’infants en aquest municipi de l’Alt Camp.

Durant molts anys no hi va haver natalitat al poble, però fa uns quants anys amb l’onada de repoblació de famílies joves i amb la recerca d’una nova vida més tranquil·la van decidir re-obrir l’escola amb el recolzament de l’Ajuntament i Departament d’Ensenyament.

L’escola el Bosc és una escola petita, rural i que forma part de la ZER El francolí amb tres escoles més al capdavant ( La Riba, Picamoixons i la Masó). Actualment, a l’escola hi assisteixen 16 alumnes; de P3 fins a 6è de primària.

Millorar la qualitat educativa

Un altra centre que va rebre el guardó ha estat l’escola Bernardí Tolrà de Vila-rodona.

Durant el curs 2004-05 es van interessar pel programa Escoles Verdes, i s’hi van adherir. Durant el curs van fer la diagnosi ambiental, i van elaborar el Pla de Cohesió Ambiental on es defineixen els trets i objectius ambientals de l’escola, així com les línies d’actuació. Després de fer-ne el seguiment corresponent durant el curs 2006-07 va ser atorgat el distintiu d’Escola Verda.

«L’escola Bernardí Tolrà de Vila-rodona sempre ha estat interessada en millorar la qualitat educativa i ha participat en programes d’innovació educativa», va afirmar la directora del centre, Magda Amill.

En el Projecte educatiu hi consta que «l’wscola preten que els alumnes aconsegueixin la maduresa necessària per a poder desenvolupar-se en el medi que els envolta i adquireixin seguretat en ells mateixos».

Va afegir que «fomentem l’esperit crític dels alumnes per poder fer d’ells uns membres actius de la societat. Intentem que l’alumne conegui l’entorn que l’envolta i per això fem un ensenyament arrelat al medi».

Amill remarca que durant aquests anys s’han anat incorporant diferents actuacions a la dinàmica de l’escola i que es valoren molt positivament.

«Cal continuar realitzant-les ja que formen part de la línia d’escola. Però també són dinàmiques i s’engeguen nous reptes i actuacions, aquí es veu la importància de tenir una comissió ambiental a l’escola que va plantejant activitats a fer dins el pla d’acció de cada curs».

La trajectòria en el programa d’escoles verdes ha fomentat aquesta participació ciutadana, amb molta il·lusió de participar a cada nivell amb els seus fills. Moltes d’aquestes han traspassat la porta de l’escola i han incidit en la implicació de tot el poble. A més, treballen per projectes.

Fa dotze anys es va iniciar el projecte d’innovació educativa: Fem una escola sostenible: l’ambientalització curricular. «Es volia aconseguir una línia d’escola onles actuacions mediambientals que s’anaven desenvolupant i es fes més extensible», recorda Amill.

L’escola de Vila-rodona participa en diferents projectes i accions puntuals. «Per exemple treballem amb l’Ambientació Curricular i per diferents blocs: reduir, reciclar, reutilitzar i recuperar; i les tres esses de solidaritat, salut i sostenibilitat», puntualitza Amill.

L’escola Bernardí Tolrà a més de tenir un hort hi ha dies en que per esmorzar els alumnes mengen fruita o llet.

Compromís per innovar

El programa escoles verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

El curs passat es van celebrar 20 anys d’aquest programa, que compta amb la participació de 677 centres adherits.

Comentarios
Multimedia Diari