«El 155 es tracta d’una anomalia institucional estratosfèrica»

Entrevista a Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona. La institució ha donat més suport que mai als municipis en un moment econòmicament difícil. «Hem estalviat en costos interns, per fer major inversió externa», diu Poblet

04 marzo 2018 15:34 | Actualizado a 04 marzo 2018 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Finalment, la Diputació no deixarà els diners per acabar el Palau d’Esports?
No, no ha estat necessari. 

Qui li va demanar aquests diners?
Ningú. Els vaig oferir jo després que l’alcalde Ballesteros m’exposés la situació. De manera espontània, li vaig dir que si el problema per acabar l’equipament era econòmic, la Diputació podia fer un préstec. Després ja passaríem comptes amb qui convingués.

Quin impacte tindran els Jocs a la regió?
Serà bo. Els grans esdeveniments sempre vénen precedits d’elements d’incertesa i preocupació. A més, aquests Jocs han vingut en un moment difícil i crec que ha costat interioritzar-los. Però tenen moltes coses a favor. Deixaran un llegat d’equipaments esportius a les seus i són una gran oportunitat pel turisme. I el més important: Tarragona acollirà durant uns dies cultures, religions i sentiments del Mediterrani. Això ens enriquirà culturalment.

«Els grans esdeveniments sempre vénen precedits d’incertesa. Però aquests Jocs tenen moltes coses a favor»

Quants diners ha posat la Diputació?
No podem dir una quantitat exacta, però en costos directes uns 12 milions d’euros. 

Veu la gent de Tarragona il·lusionada?
Sí. Hi ha motivació i expectació. Com més ens acostem als Jocs, més interès hi haurà.

Canviem de tema. Ha afectat l’aplicació de l’article 155 el dia a dia de la Diputació?
No. En aquest moment no tenim cap cosa pendent, ni amb la Generalitat ni amb l’Estat.

I pel que fa al món local?
Penso que tampoc. El segon nivell de la Generalitat està funcionant molt bé. No hi ha consellers, però hi ha una estructura al darrere que funciona. Ara, això no vol dir que ens estigui bé l’article 155. Es tracta d’una anomalia institucional estratosfèrica, de primera magnitud, que ha de desaparèixer com més aviat millor. Ja no vivim sota la tutela del govern central, ja tenim vida pròpia i capacitat per governar-nos.

«El segon nivell de la Generalitat està funcionant molt bé. Això no vol dir que aplaudeixi l’aplicació de l’article 155»

Com va viure la jornada de l’1 d’octubre?
El meu objectiu era que a Vila-seca, comunitat sobre la qual tinc la responsabilitat, no hi hagués cap incidència a lamentar. I això es va complir, tot i que ens van donar algun ensurt. Un grup desproporcionat de guàrdies civils van venir a buscar una urna amb 170 vots al seu interior. La gent, amb plors, es miraven l’escena. És una imatge trista veure segrestar el sentiment de les persones dipositat en una urna, com si fos una arma de destrucció massiva.

Vostè es va acostar fins a un col·legi electoral.
Em van avisar que la Guàrdia Civil estava arribant. I caminant, a pas lleuger, em vaig dirigir cap al col·legi. Vaig preguntar qui era el màxim comandament i em vaig identificar. Vaig demanar-li les explicacions oportunes i vaig preguntar-li on anirien a continuació. Havia de vetllar perquè no passés res enlloc. Li vaig dir que si no m’ho deia, els seguiria. Jo era l’autoritat, ells la policia. Van pujar als cotxes i van marxar. Potser els alcaldes es trien només per fer una vegada a la vida això. 

«Puigdemont comptava amb la majoria suficient que una democràcia demana per poder presidir el seu país. D’això se’n diu estricte esperit democràtic»

Com va valorar l’actitud de Ballesteros?
Cadascú ha de valorar les seves actuacions, i la gent la de tots.

Què n’opina, del pas al costat que ha fet aquesta setmana Carles Puigdemont?
Puigdemont comptava amb la majoria suficient que una democràcia demana per poder presidir el seu país. D’això se’n diu estricte esperit democràtic i sentit de la força del vot de les persones. Però ara és necessari recuperar les nostres institucions i sortir d’aquest atzucac en el qual ens trobem.

Passem al món local. Quin és l’únic poble de la regió que no ha visitat?
Mas de Barberans, al Montsià. I per ser exactes, tampoc he visitat Cornudella, encara que he estat a Siurana. També recordo els dos municipis que primer vaig visitar: el Pont d’Armentera i la Bisbal de Falset. Puc dir amb seguretat que vivim en un lloc privilegiat. Que ningú ens toqui ni ens faci malbé aquesta part del món.

Com valora aquests deu anys al capdavant?
Hem fet una Diputació més propera al món local, on hem abocat més recursos que mai en un moment de dificultats. Hem estalviat en costos interns de la mateixa institució, per fer una major inversió externa. També ha crescut la satisfacció dels treballadors de la casa i el grau d’excel·lència i de transparència. Hem democratitzat les grans inversions, hem obert una nova oficina de la Diputació a les Terres de l’Ebre, hem tirat endavant el projecte de la Tarraco Arena, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari