El Ball de Pastorets: 'Es pot modernitzar la tradició sense perdre la seva essència'

El Ball de Pastorets celebra 30 anys de la seva recuperació, que es perdé a principis del segle XX

13 septiembre 2019 12:30 | Actualizado a 13 septiembre 2019 12:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al Ball de Pastorets de Tarragona li toca bufar 30 espelmes aquest any. De fet, es tracta d’un ball que es va recuperar del segle XVII, però aquesta antiguitat no els ha aturat a l’hora d’adaptar-se a les novetats del món contemporani, perquè entre els cops de bastons i la originalitat dels seus distintius parlaments, han introduït al ball els valors més moderns.

El conjunt tarragoní data les primeres referències històriques d’un ball de pastorets l’any 1633. A partir d’aquí, l’època de major continuïtat de l’activitat està compresa entre el 1887 i el 1929, quan finalment va perdre’s. L’hivern del 1989, Salvador Fà, membre llavors i ara de l’Esbart Dansaire, va recuperar els documents escrits i fotogràfics possibles que hi havia sobre l’activitat, i van permetre-li reconstruir el ball seguint els passos dels seus antecedents. Va trobar els parlaments històrics i algunes fotografies que els van fer una idea del vestuari, recreant d’aquesta manera l’activitat amb bastanta fidelitat.

Aviat però, van topar amb l’element que els confirmaria que anaven pel bon camí. Es tracta d’un veí de Tarragona que va reconèixer el ball parlat de quan ell tenia 12 anys, pel que no van dubtar en demanar-li opinió respecte a tot allò que havien anat refent els últims anys. L’home els va fer saber que existien uns versets que feien de cua als parlaments, i el grup els va integrar des de llavors.

Canvis evolutius

A partir d’aquesta base, el grup ha anat desenvolupant diferents canvis. Pel 25è aniversari, Salvador va cedir les rendes de l’activitat a un grup de membres veterans que tenien ganes d’endinsar-se en l’organització. Un d’ells era Arnau Fà, el seu fill, que ha viscut de primera mà tot el moviment que hi ha hagut des de llavors. «Ja hi havia un salt generacional important, i a tots ens anava bé canviar», comenta ell.

Fins fa poc, l’estructura dels parlaments sempre havia estat la mateixa, però ara fa uns anys van innovar amb els parlaments col·lectius. «Es pot jugar molt més amb els guions i es fa molt més àgil la representació dels personatges», explica Arnau Fà.

Alguns d’aquests personatges els van innovant cada any, i si donen joc, els mantenen per més d’una edició, com per exemple «un pastor que, cansat de no fer negoci amb les ovelles, va fer negoci amb les paneroles de Tarragona», explica Fà, graciós. També en van tenir un que feia referència a l’app d’èxit Pokémon Go.

Pel que fa als personatges històrics, han volgut girar una mica els arguments. No deixen d’estar creats en una altra època, i afortunadament molts valors han evolucionat fins ara. Per exemple, el personatge del Pau Anton, que sempre ha estat un home heterosexual que surt a buscar parella. «El concepte és el mateix, però ara aquest algú que busca és noi o noia. Aquí també integrem el concepte de que ‘Només sí és sí», explica Fà.

A més, tradicionalment, el majoral sempre havia sigut un home i la pastora una dona. L’any passat ho van girar. «Cadascú ha de poder triar el paper que vulgui sense que el gènere sigui un límit, és absurd», comenta Arnau Fà. El personatge de la pastora, a més, també comença a donar resposta als parlaments dels pastorets.

Adaptar els temps

«Creiem que es pot modernitzar la tradició sense perdre la seva essència», explica Fà. Són canvis que «no fan mal a ningú», perquè no canvien ni la història ni el significat. «Simplement és adaptar els temps, perquè estem al segle XXI i els valors han canviat», comenta ell.

Estan orgullosos d’haver aportat aquest punt pedagògic al Seguici, i creuen que com a col·lectiu és molt positiu el seu granet de sorra en aquest sentit. «Una de les petites ja m’ha comunicat que, quan sigui gran, ella serà majoral, i em sembla perfecte», comenta content Fà.

El Ball de Pastorets de Tarragona té el futur assegurat: no els falta la canalla, i hi ha moltes ganes de seguir ballant. Tenen moltes idees per continuar innovant amb el grup, i si segueixen per aquest camí, no tenen cap intenció de deixar de complir molts més anys.

Comentarios
Multimedia Diari