Más de Tarragona

El Camp de Refugiats de Smara, Ambaixador del Xiquets de Valls

També es va sortejar l’ordre d’actuació de la diada castellera, en aquest cas començarà la Colla Vella de Valls

Alba Tudó

Whatsapp
El Camp de Refugiats de Smara ha estat l’Ambaixador dels Xiquets de Valls d’aquest any.FOTO: alba  tudó

El Camp de Refugiats de Smara ha estat l’Ambaixador dels Xiquets de Valls d’aquest any.FOTO: alba tudó

«Si haguessis nascut en una altra terra, podries ser blanc, podries ser negre... Un altre país  fóra casa teva, i diries sí en un altra llengua». Amb aquest poema de Podries, de Joana Raspall, va començar l’acte de Proclamació de l’Ambaixador dels Xiquets de Valls que va llegir la periodista Elisabet Carnicé i qui va presentar l’acte a la plaça del Blat, ahir al vespre. Enguany ha estat el Camp de Refugiats de Smara, ubicat al desert de Tinduf, zona cedida per Algèria perquè es poguessin establir les dones i els nens sahrauís que van haver de fugir de la seva terra, el Sàhara Occidental, arran del conflicte en aquesta antiga província espanyola annexionada pel Marroc.

La República Àrab Sahrauí Democràtica, que administra Smara, és una nació sense estat reconeguda per 84 estats, entre els quals no es troba l’espanyol.  Gràcies al projecte educatiu i comunitari Una finestra al món, basat en l’intercanvi d’experiències educatives entre les nenes i nens d’escoles catalanes i les de les set escoles del campament d’Smara, s’hi han desenvolupat tallers castellers. Ha estat una altra manera de projectar els castells al món. També hi van ser presents els presidents i els caps de colles de les dues colles castelleres de Valls. Un nen de cada colla va entregar el reconeixement al Delegat del Sahara, Mah Iahdih.«El poble sahrauí porta 43 anys d’un drama incalculable de dimensions humanes, separacions familiars, famílies que porten 43 anys separats per 300 km i que no es poden veure.

El poble sahrauí la meitat viuen en camps de refugiats, amb condicions difícils, i l’altra meitat viuen en una zona que ocupa el règim feudal marroquí sota una repressió brutal, i on falten molts drets», va explicar el Delegat del Sahara i va afegir que «el culpable principal d’aquest drama és l’estat espanyol. El seu dia van deixar el poble sahrauí tirats». Per la seva part, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré va remarcar que «és un honor per la ciutat i per tots els vallencs i vallenques, i especialment pels Xiquets de Valls que el Camp de refugiats Smara representi els nostres castellers».

També es va fer el sorteig de l’ordre d’actuació de la diada castellera. En aquest cas començarà la Colla Vella dels Xiquets de Valls. L’objectiu d’aquest títol pretén potenciar encara més el ressò de les diades castelleres a la ciutat, en especial la de Sant Joan, que tradicionalment ha servit per encetar la temporada de castells a la zona. Valls atorga aquest reconeixement des de l’any 2011: Josep Cuní, Cerveses Damm, Jordi Pujol, Televisió de Catalunya, Muixeranga d’Algemesí, Administradors de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, Fundació Pau Casals, Cossetània Edicions i enguany el Camp de Refugiats d’Smara han estat proclamats Ambaixadors dels Xiquets de Valls. 

Per cloure l’acte, les colles castellers van fer pilars de cinc, i van tocar amb gralla els Segadors. Ahir a la tarda a la plaça de l’Oli es van fer les representacions de balls parlats.  Van actuar el ball de pastorets, ball de diables, ball de vells i el ball de gitanes de Valls.

Comentarios

Lea También