El Concurs aposta per premiar els castells descarregats a plaça

La comissió assessora valorarà només un castell carregat per colla durant l’esdeveniment del 2018

22 agosto 2017 18:30 | Actualizado a 22 agosto 2017 18:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Concurs de Castells valorarà més els castells descarregats que els carregats. Així ho ha acordat la comissió assessora de l’esdeveniment casteller, que ha realitzat canvis destacats en la pròxima edició del Concurs, que tindrà lloc el dia 6 i 7 d’octubre del 2018. La modificació s’aplicarà també a les actuacions clau per tal d’entrar al rànquing del Concurs. L’objectiu és clar: millorar la seguretat. 

Cal recordar que per accedir a les tres jornades del Concurs es tindran en compte les tres millors estructures de les cinc millors actuacions. Així doncs, a partir de l’1 de setembre i fins al 31 d’agost de 2018, el Concurs valorarà només un castell carregat per actuació castellera, independentment del resultat final. La mesura s’aplicarà durant les tres jornades de l’esdeveniment –30 de setembre i 6 i 7 d’octubre–, així com en aquelles diades de temporada que siguin claus per accedir al Concurs. 

La segona novetat destacada del XXVII Concurs de Castells té a veure amb la taula de puntuacions. Aquest 2018, s’inclouran tres construccions inèdites en el sistema de valoració, com són el 9de9 amb folre, el 2de10 amb folre, manilles i puntals, i el 4de10 sense manilles. En el cas del 9de9 amb folre –que, juntament amb el 4de10 sense manilles torna a la taula després de ser-hi per últim cop el 2014–, ha estat una petició de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. El 2de10 amb folre, manilles i puntals, i el 4de10 sense manilles, han estat incorporats per decisió de la mateixa comissió assessora del Concurs de Castells. 

Sense folre, millor

L’últim dels canvis és que, a partir del Concurs de l’any vinent, puntuaran més els castells sense folre, com per exemple el 2de8 i el 4de9 sense folre, que els castells de 10 amb folre i manilles. Es tracta d’una modificació d’ordre de puntuació en el grup 7 del subgrup1 de la taula del Concurs de Castells. 

La regidora de Festes, Begoña Floria, ha volgut recordar que, cada dos anys, «la comissió assesora revisa la taula de puntuacions per tal de millorar la seguretat en l’esdeveniment». Per la seva banda, la directora castellera del Concurs, ha destacat que «aquestes noves modificacions han estat molt consensuades entre tota la comissió». A Twitter no es van fer esperar les reaccions. El debat entre els castellers es va obrir ben aviat.

Com incorporar nous castells?

No és fàcil incorporar noves estructures al Concurs de Castells. Segons la comissió assessora de l’esdeveniment casteller, només hi ha tres formes per les quals un castell es pot incloure a la taula de puntuacions del Concurs. La primera és per petició d’una colla, sempre que la formació hagi assolit el castell immediatament inferior. En el cas de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, demanen el 9de9 amb folre, després d’haver descarregat el 9de8. També es pot incloure per decisió de la comissió assessora del Concurs i, per últim, es pot incorporar si la construcció s’ha vist algun cop a plaça durant la temporada anterior. L’exemple més destacat seria el 7de9 amb folre, que el 2011 van assolir els Castellers de Vilafranca i que va entrar en el sistema de puntuació del Concurs de Castells de 2012, juntament amb el 7de7 i el 7 de8. Ara només falta esperar  per veure si alguna colla del panorama casteller sorprèn amb alguna d’aquestes estructures.

Comentarios
Multimedia Diari