El Dia dels Museus contra el virus

Celebració virtual. Els centres commemoren la seva jornada amb visites i activitats a través de les xarxes

18 mayo 2020 11:07 | Actualizado a 18 mayo 2020 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 18 de maig els museus d’arreu del món celebren el Dia Internacional dels Museus (DIM), un gran esdeveniment que organitza el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977. Una jornada que podria haver-se vist afectada per l’actual situació de crisi generada pel coronavirus. No obstant això, les entitats culturals han treballat força aquests dies per poder continuar apropant les seves obres a totes les persones, mitjançant visites virtuals, activitats en línia o l’obertura d’alguns dels museus sota la permissivitat que ofereixen les fases en les que es trobin les diferentes poblacions.

El lema d’enguany és «Museus per la igualtat: diversitat i inclusió» i vol ser un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, advocant per eines que permetin identificar i superar els prejudicis, no només en els objectes que exposen, sinó també en les històries que expliquin les seves col·leccions, a banda del «desenvolupament i la comprensió mútua, de la col·laboració i la pau entre els pobles», com indica l’ICOM. 

Aquestes són algunes de les propostes que ofereixen els museus de la província durant el dia d’avui:

Assentats en la fase 1 de la desescalada, algunes de les seus culturals de la ciutat de Tarragona tornaran a obrir les seves portes. Tal és el cas de tres dels recintes del conjunt arqueològic del Patrimoni de la Humanitat: el Passeig Arqueològic, el Fòrum de la Colònia i l’esplanada superior de l’Amfiteatre, que es podran visitar de forma totalment gratuïta fins el 31 de maig. 

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) obre novamen avui dilluns i l’Arxiu Històric ho farà demà, segons va informar el Departament de Cultura de la Generalitat.


L’edició de les visites virtuals

El DIM 2020, a Catalunya, se centra en el moment excepcional global de confinament durant el qual la majoria de museus tenen les portes tancades. Així, aquests obren virtualment el seu fons per connectar amb la ciutadania. Finestres digitals que són segures per a les persones, accessibles i diverses. 

Una proposta global és el #MuseumQuizacasa, una edició especial del cèlebre concurs per participar des de casa, on podreu recórrer virtualment diversos museus catalans i resoldre preguntes de tots ells. Per participar podeu fer-ho a través de qualsevol dispositiu electrònic.

Des del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona s’adapta el format d’enguany i es proposa un seguit activitats digitals, per promoure els valors del DIM i al mateix temps garantir la seguretat del públic i del personal, molt engrescadores com el viral #RepteArtaCasa, on el museu proposa recrear una obra de la seva col·lecció amb objectes quotidians a casa vostra. A més, avui es podrà participar a L’enigma del portal o com tornar cap a casa, un joc d’escape gratuït al voltant de la col·lecció del MAMT on endinsar-se a les seves sales per tal de recopilar pistes que ajuden a desxifrar els enigmes per tornar a casa.
 

Activitats per a tots els gustos

A la capital del Baix Camp proposen fer un «tast virtual dels Museus de Reus», on a través d’una visita de 360° es podran conèixer espais com el Museu Salvador Vilaseca, el Museu d’Art i Història, el Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, el Refugi antiaeri de la Patacada o la Bòbila del Sugranyes

Cambrils celebra el Dia Internacional dels Museus amb la publicació al web del Museu d’Història de Cambrils del primer número del newsletter BocaOrella, el seu Butlletí. La presentació anirà a càrrec del seu director, Gerard Martí Estrada, a les 12.30h dins el programa Patrimoni col·lectiu a Ràdio Cambrils. 

 

Iniciatives conjuntes
El Departament de Cultura dona un suport excepcional a la celebració al web: 
Patrimoni Gencat DIM2020

L’Ajuntament de Falset ha volgut sumar-se amb una visita virtual al Castell de Falset-Museu Comarcal que pot seguir-se pel Teleservei de Falset i per les xarxes socials del Museu Comarcal (@castellfalset) a partir de les 10h i recorrerà les diferents sales de la seva exposició permanent. També es farà un sorteig de productes de marxandatge del Castell a partir d’un joc de preguntes i respostes.

La solidaritat i el compromís veïnal amb el Museu Comarcal de la Conca de Barberà es tradueixen en una bonica iniciativa on una quarantena d’establiments i espais públics es converteixen en l’aparador del fons del museu. 

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha programat una nova visita guiada en directe de forma virtual a l’exposició Jugar amb foc a les 12h que es podrà seguir des del seu canal de YouTube. A les 18h es podrà participar en un taller per aprendre a fer sabó artesà, a càrrec de l’enginyera Mireia Vila, que s’emetrà des de les xarxes socials del museu.

L’activitat del Museu de Valls també es traslladarà a les xarxes socials, on s’explicarà en breus publicacions la seva història, que aquest any arriba ja als 75 anys de vida, així com algunes de les peces més destacades del seu fons artístic.

El Museu Pau Casals del Vendrell també obre una porta virtual mostrant a través de les seves xarxes un espai mai vist fins ara, el despatx de l’inigualable músic. 

Finalment, el Museu d’Alcover s’ha sumat a la iniciativa participant en el programa de finestres obertes amb l’enregistrament d’una visita guiada, in situ, sobre la dona i el feminisme burgès a ca Batistó i amb la visita virtual en família a l’espai Triàsic.

Comentarios
Multimedia Diari