El Festival de Música Antiga de Poblet s’amplia a tres dies

Els assistents podran passar tot un cap de setmana –del 16 al 18 d’agost– intens. L’eix que vertebra el Festival seran els tres concerts de les formacions creades per Jordi Savall

30 abril 2019 06:09 | Actualizado a 30 abril 2019 06:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El VII Festival de Música Antiga de Poblet, que compta un any més amb el suport de l’Obra Social ‘la Caixa’,  inclourà en aquesta edició un total de vuit activitats en tres dies, del 16 al 18 d’agost. D’aquesta manera, els assistents tindran la possibilitat de passar tot un cap de setmana intens dedicat a la música, la reflexió, la natura i el patrimoni. 

En la presentació d’aquesta edició, que va tenir lloc aquest ahir al CaixaForum de Barcelona, hi van participar l’abat de Poblet, fr. Octavi Vilà; el director artístic del festival, Jordi Savall; i Valentí Farràs, director del CaixaForum Barcelona. En aquesta edició, el mestre Savall proposa reflexionar al voltant del concepte de Metamorfosi.

L’eix que vertebra el Festival seran els tres concerts de les formacions creades per Jordi Savall, que tindran lloc cada vespre a l’Antic Dormitori dels Monjos. Abans de cadascun d’aquest concerts, una conferència a la Sala del Cubar proposarà als assistents reflexionar sobre el lligam entre la música que escoltaran i el món actual. Finalment, els matins de dissabte i de diumenge dos grups emergents del panorama de la música antiga escollits pel propi director artístic actuaran a la mateixa Sala del Cubar.

Recitals nocturns
La Capella Reial de Catalunya obrirà aquesta edició del Festival, amb el concert titulat Stabat Mater. D’acord amb les explicacions de Jordi Savall, «sentirem aquest text en la versió d’alguns dels millors compositors del renaixement i el barroc», com Josquin des Prés, G. P. da Palestrina, L. Rossi, M. A. Charpentier i D. Scarlatti. Aquesta última, per a deu veus solistes, “és una de les més impactants” de totes les que s’han escrit, ha assegurat. 

El segon concert, dissabte, el protagonitzarà el conjunt de violes d’Hespèrion XXI, que interpretarà les Lachrimae or seaven teares de John Dowland. Recull escrit el 1604, aquesta obra evoca els diferents tipus de llàgrimes que es poden vessar. 

Per la seva banda, el concert de diumenge està íntegrament dedicat a El Renaixement musical a Nàpols, i ofereix músiques dels Regnes Catalanoaragonès i Espanyol d’entre 1442-1598. En ell, «cobrim tot un segle que mostra la metamorfosi de la manera amb què es reflecteix en la música la condició cultural d’una ciutat que conserva les seves característiques tradicionals i populars, però també assumeix les diferents tendències dels grans compositors que hi ha a la cort», manifestà Savall. 

El director artístic del festival va posar de relleu «la dimensió internacional» de les propostes, ja que totes elles es portaran també, en els propers mesos, a escenaris com els Festivals de Fontfroide, Utrecht i Salzburg.

Conferències
Abans de cada concert, diferents experts convidats proposaran al públic una reflexió sobre la música que escoltaran i sobre el seu lligam amb l’actualitat. 

I pel que fa als concerts matinals, protagonitzats per grups emergents, aquest any aniran a càrrec dels grups Hirundo Maris i Euskal Barrokensemble. El primer, dissabte, proposa el programa La Rosa dels Vents, amb cançons de mars i oceans, de mariners i viatgers a través dels països i els segles. El segon, sota la direcció d’Enrike Solinís, presenta Early standards, un catàleg de danses barroques per a guitarra. 

L’abat de Poblet, Octavi Vilà, va destacar que el cap de setmana del Festival serà el més intens que s’ha viscut en totes aquestes edicions, ja que «no queda, literalment, temps per posar més activitats respectant, al mateix temps, els horaris de la comunitat monàstica que fa vida al monestir. Aquest és un esforç que fem cada any i que no és senzill, però creiem que és necessari fer aportacions d’aquest tipus al panorama cultural català». 

El públic que vingui aquest any, a més, «trobarà dues novetats molt importants en l’oferta cultural de Poblet», va avançar Vilà, ja que aquest primer semestre de 2019 culminen dos projectes d’importància cabdal en aquest sentit. En primer lloc, la reforma integral del Museu de Poblet. Després d’estar anys tancat al públic, permetrà contemplar la col·lecció d’art del monestir. 

La segona gran novetat és l’obertura del nou Centre de Visitants, un espai audiovisual immersiu que ajudarà les persones que arribin a conèixer el com i per què l’orde del Cister va fundar aquest centre.

Comentarios
Multimedia Diari