El Festival de Música de Santes Creus estarà dedicat a la Fundació Esclerosi Múltiple

Els concerts se celebraran els dies 1, 15 i 29 de juliol i aniran a càrrec de prestigiosos músics que interpretaran obres de Mozart, Beethoven i Bach

31 mayo 2017 16:33 | Actualizado a 15 noviembre 2017 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pròxim mes de juliol, el Reial Monestir de Santes Creus torna a ser l’escenari del Festival de Música, un cicle de concerts que recupera un dels esdeveniments culturals més importants de les comarques de Tarragona. Aquest matí, coincidint amb el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, s’ha presentat a l’Hospital Provincial de dia Mas Sabater, a Reus, el Festival de Música de Santes Creus, que tindrà lloc el proper mes de juliol i que estarà dedicat a la Fundació Esclerosi Múltiple.

Impulsat per la Fundació Música Solidària, amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i Repsol, el Festival de Música recupera l’antic esdeveniment que durant anys es va celebrar al Reial Monestir. Amb el títol  “Música, Solidaritat i compromís amb les persones i el territori”, el Festival ofereix una proposta musical dedicada a finalitats i entitats fortament arrelades a les comarques tarragonines. En aquesta edició de la represa, els beneficis es destinaran a l’Hospital Provincial de dia Mas Sabater a Reus, que ajuda a millorar la qualitat de vida dels afectats de la província de Tarragona per l’esclerosi múltiple i altres malalties neuro-degeneratives.

El Festival de Música de Santes Creus constarà de 3 concerts, que tindran lloc els dies 1, 15 i 29 de juliol, a les 21.30h, a càrrec de prestigiosos intèrprets. Tots se celebraran en l’antic dormitori dels monjos, un espai amb extraordinària sonoritat, òptim per a fer-hi concerts.

El concert inaugural, amb una clara voluntat d’implicar el territori, anirà a càrrec del Cor i Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili i del Cor i Orquestra UNESCO Barcelona sota la direcció de Gonçal Comellas, que interpretaran el Rèquiem de Mozart. El segon és un extraordinari concert amb obres de Beethoven -la cinquena simfonia i el concert per a piano i orquestra nº 5 “Emperador”- i, el concert de cloenda, es dedica a obres de Bach, sota el títol “Concerts de Brandenburg”.

Programa de concerts

Concert n 1. 1 de juliol. Rèquiem en re menor KV 626, de W.A. Mozart. Intèrprets: Cor i Orquestra de La Universitat Rovira i Virgili; Cor i Orquestra UNESCO Barcelona, Gonçal Comellas, director; Maria Mateu, soprano; Laura Vila, mezzo; Beñat Egiarte, tenor; Pau Bordas, baix; Montserrat Rios, directora Cor Universitat Rovira i Virgili; Rosa Ribera, directora  Cor UNESCO Barcelona; Marcel Ortega, director Orquestra de La universitat Rovira i Virgili.

Concert n. 2. 15 de juliol. Cinquena Simfonia en do menor op 67 i Concert per a piano i orquestra nº 5 op 73 “Emperador”, de L.V. Beethoven. Intèrprets: Orquestra UNESCO Barcelona; Gonçal Comellas, director, i Josep M. Colom, piano.

Concert n. 3. 29 de juliol. Concert de Brandenburg n. 3, Suite per a Flauta i Orquestra en si menor, Concert de Brandenburg n. 4 i Concert per a dos violins en re menor, de J. S. Bach. Intèrprets: Orquestra UNESCO Barcelona; Gonçal Comellas, director; Claudi Arimany, flauta; Jordi Gendre, flauta, i M. Victòria Fernandez, violí.

Les entrades es poden adquirir online a El Corte Inglés (a la seva plataforma web i als centres comercials), a la plataforma web https://entradas.codetickets.com/entradas/fundaciomusicasolidaria i al mateix Monestir de Santes Creus el dia del concert.

Fundació Música Solidària: Música i Acció Social

La Fundació Música Solidària neix amb la voluntat d’organitzar concerts solidaris, entenent-los com una eina eficaç d’acció i cooperació social. Cada concert es converteix en la visualització i la reflexió sobre una realitat social. Ens agrada dir que els nostres concerts són quelcom més que espectacles musicals; són una finestra oberta a la societat on música i solidaritat van de la mà.

El principal actiu de la Fundació Música Solidària és l’Orquestra Unesco Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas. Aquesta Orquestra prové d’una llarga tradició en les orquestres catalanes de cambra. Ha actuat en diverses ocasions al Palau de la Música, al Liceu i en altres sales tan importants com el Kursaal de Sant Sebastian, el Palacio Euskalduna de Bilbao o el Auditorio de Zaragoza. La OUB neix el 2013, amb la voluntat de contribuir a la vida musical i cultural del nostre entorn, amb la màxima exigència de qualitat i amb una finalitat eminentment social.

Entre els projectes socials que ha portat a terme Fundació Música Solidària, cal destacar una gira per Espanya junt amb Estrella Morente presentant “El Amor Brujo” de Manuel de Falla, en benefici de la Fundació Vicente Ferrer pel Programa Nutricional per a dones amb SIDA. L’any 2016 un cicle de 24 concerts per tot Catalunya en benefici de Càritas sota el títol “Música contra la pobresa infantil”, fent arribar la música a llocs on no arriba habitualment i a persones que difícilment podrien anar-hi. Els concerts van ser en espais tan emblemàtics com  Sta. Maria del Mar, els Monestirs de Montserrat, Santes Creus, Ripoll i Sant Cugat, les catedrals de Terrassa, Tortosa, La Seu, entre altres. Aquest any 2017 es reinicia el Festival de Santes Creus, en benefici de la Fundació Esclerosi Múltiple.

Reial Monestir de Santes Creus

Santes Creus és un dels conjunts monàstics cistercencs més grans i més ben conservats d’Europa, on la radical puresa arquitectònica del Cister conviu de manera sorprenent amb l’esplendor del gòtic.

El Reial Monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló i del comte Ramon Berenguer IV. Els monjos, provinents del monestir occità de la Gran Selva, el van trobar emplaçament idoni per bastir-hi un monestir que havia de ser, fins al 1835, el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó.

Santes Creus va tenir el seu moment de més esplendor als segles XIII i XIV gràcies al favor del llinatge reial i la noblesa. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou el van escollir com a panteó i en van esdevenir protectors i mecenes actius. Les seves restes reposen a l'església en dos monuments funeraris, considerats obres cabdals del primer gòtic català i els únics que ens han pervingut intactes de reis de la Corona d'Aragó.

L'austeritat pròpia de l'orde queda reflectida en les primeres construccions, com l'església. Però també s'imposa l'esplendor del gòtic que caracteritza espais com el claustre del segle XIV, el primer d'estil gòtic de la Corona d'Aragó, remarcable per la qualitat artística dels capitells i per acollir les tombes dels llinatges que van participar en la conquesta de Mallorca.

Comentarios
Multimedia Diari