El Govern felicita el conjunt de Tàrraco pels 20 anys del reconeixement de la UNESCO

Ponsa destaca la importància que Catalunya "parli directament amb el món, sense intermediaris"

02 diciembre 2020 15:17 | Actualizado a 02 diciembre 2020 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat s'ha sumat aquest dimecres als actes de celebració del 20è aniversari de la inscripció a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO de les esglésies romàniques de la Vall de Boí i del Conjunt arqueològic de Tàrraco. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presidit l'acte institucional de commemoració organitzat pel Govern al Palau de la Generalitat, durant el qual ha defensat la importància que Catalunya tingui relacions bilaterals i directes amb les organitzacions internacionals, per poder "parlar al món directament i sense intermediaris". A l'acte al qual han participat també l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, alcaldes i regidors dels dos territoris.

En la seva intervenció, la consellera Ponsa s'ha felicitat de les "aliances institucionals" entre administracions de Catalunya, que al seu entendre van afavorir l'èxit de totes dues candidature. Però també ha agraït de forma especial la tasca de l'aleshores Conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, a qui ha atribuït "la idea i el lideratge" d'aquestes candidatures ara fa vint anys.

D'altra banda, la consellera creu que l'èxit de la iniciativa ve a demostrar "la importància que Catalaunya tingui relacions bilaterals i directes" amb les organitzacions internacionals. "Catalunya ha de parlar directament amb el món sense intermediaris, perquè defensar directament els interessos de tots els catalans és una obligació i responsabilitat de totes les institucions", ha reivindicat.

En un to menys institucional, l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha expressat que "més que uns monuments", el que els habitants de la vall senten que tenen és un "sentiment" de quotidianitat perquè tota la vida gira al voltant de les esglésies. "Formen part del nostre dia a dia, des de les bodes i els batejos, fins als cementiris que tenen al costat, la vida gira al seu voltant", ha manifestat.

De la seva banda, l'aclalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha apuntat la seva és una ciutat "que viu la romanitat no com un rememoració passada si no com una presència actual i carregada d'oportunitats de futur". Ricomà ha il·lustrat amb diversos exemples com la vida quotidiana conviu amb edificis i vestigis mil·lenaris amb normalitat.

Durant l'acte institucional de reconeixement s'han projectat diverses càpsules audiovisuals commemoratives de tots dos conjunts monumentals. A l’acte institucional hi ha assistit també altres alcaldes del tarragonès, regidors d'aquests municipis i de la Vall de Boí, així com la directora del Patrimoni Cultural, Elsa Íbar, els directors dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Cullerés, i a Tarragona, Jordi Agràs.

El Conjunt arqueològic de Tàrraco compta 14 elements patrimonials, i nou són les Esglésies romàniques de la Vall de Boí. Les dues candidatures van ser presentades davant la Unesco i aprovades a la trenta-quatrena sessió del Comitè del Patrimoni Mundial, celebrada a Cairns, Austràlia, del 27 de novembre al 2 de desembre del 2000, i es van s’inscriuen a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco amb data 2 de desembre de 2000.

2 milions de visitants a la Vall de Boí

Les campanes de les nou esglésies de la Vall de Boí van repicar dilluns per recordar que ara fa 20 anys van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El so es va estendre per tots els pobles de la Vall de la mateixa manera que ho va fa fer l'alegria i el cava l'any 2000.

L'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, va explicar que la declaració de la UNESCO va suposar un abans i un després al municipi, que va passar dels 800 habitants als prop de 1.100 que té actualment. Els 2 milions de visitants registrats en les darreres dos dècades han estat un revulsiu econòmic que ha ajudat a crear negocis. Amb el repic de campanes s'ha donat el tret de sortida als actes de celebració que es perllongaran durant tot el 2021.

 

Comentarios
Multimedia Diari