El Griu compleix 5 anys fent història a Tarragona

Aquesta extravagant bèstia celebra el seu cinquè aniversari al Seguici amb la presentació de la seva figura petita

13 septiembre 2019 12:40 | Actualizado a 13 septiembre 2019 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Vam començar sense saber res, no teníem ni idea de com era una bèstia ni de com s’havia de portar», declara Jordi Bertran, director del Griu de Tarragona que aquest any celebra el seu cinquè aniversari. Encara que el Griu ja sigui part del Seguici i sembli tenir molta trajectòria, abans del 2015, aquesta extravagant bèstia no acompanyava a la Mulassa, al Lleó o a l’Àliga en el seu recorregut en les festes de Santa Tecla.

Va ser gràcies a la iniciativa de Bertran i la seva colla que van decidir apostar per augmentar els elements de les festes i crear una de les figures que faltaven. «El Griu ja estava catalogat a Catalunya com a part del Seguici, a més, és una de les bèsties més antigues, data de l’any 1300 aproximadament», explica Bertran.

Tota l’agrupació està emocionada i impacient per celebrar el seu aniversari aquesta Santa Tecla i sobretot molt orgullosos d’haver arribat tan lluny en tan poc temps. «Vam començar totalment de zero, sempre havíem vist el món del Seguici des de fora i crec que hem avançat molt ràpid i això també ho hem d’agrair al bon acolliment i ajuda de les altres agrupacions», comenta Bertran. L’organització del Griu ha decidit celebrar el seu aniversari compartint el protagonisme amb colles convidades de diferents parts de Catalunya que també compten amb aquesta figura. És el cas del Griu de la colla d’Artesa de Lleida, el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, la Virgília de Torredembarra i el Basilisc de Mataró. Aquestes quatre agrupacions acompanyaran al Griu de Tarragona a la Plantada de Bestiari i a la Cercavila de Foc que es realitzarà demà, una data assenyalada en el calendari de tota la colla del Griu i és que a més d’aquest acte, també presentaran oficialment el primer Griu petit de Tarragona. «Volíem una celebració en família i quina millor manera que convidar a grups que han passat pel mateix que nosaltres i ens han ajudat», comenta Bertran.

Treballant en l’aniversari

Aquesta agrupació porta des de principis d’any treballant en aquesta celebració paral·lelament a la creació d’una de les novetats i un dels actes més esperats d’aquesta Santa Tecla i és que amb tan sols cinc anys d’antiguitat, el Griu ja comptarà amb la seva figura petita i entrarà a la Santa Tecla Petita.

«Vam començar a treballar amb el Griu petit sense tenir com a objectiu presentar-lo aquestes festes, però vam veure que podíem arribar i les ganes i il·lusió ens han portat aquí», comenta Bertran. Aquesta figura també suposa noves i petites incorporacions al grup. Un total de 30 nens i nenes d’entre 6 i 8 anys seran els encarregats de portar i acompanyar al nou Griu. «Intentem ensenyar-los a tots tant a com portar a la bèstia com també saber tocar els timbals», explica Noemi, l’encarregada dels més petits que aquestes últimes setmanes abans de Santa Tecla, es reuneixen gairebé cada dia per a assajar.

«Hi ha nens i nenes amb experiència i hi ha altres que és la seva primera vegada en aquest món però la veritat és que estan tots molt motivats i aquesta il·lusió es contagia», comenta Judith, que encara que formi part de la colla dels grans, és una de les moltes que ajuda els més petits, els qui davant la pregunta de si estàn nerviosos, un uníson no deixa clar que amb nervis o no, les ganes i il·lusió no falten.

Les pors i les emocions també segueixen presents per molt que passin els anys a la colla dels grans. «Encara que no ho sembli, preparar tot porta moltes hores de treball i d’assaig i les últimes setmanes són les pitjors, sempre ens falta una setmana més», comenta Joana, la cap de colla del Griu des de fa 4 anys. «Una vegada arriba el dia i veus que tot surt bé, t’adones que tot ha valgut la pena, suposo que per això estem aquí», conclou Joana.

La colla del Griu s’ha fet gran complint anys i també complint reptes ampliant un grup convertit en família. «Sempre anem amb una mica de por, amb un aire al cor perque tota l’emoció del grup es vegi recompensada i perque tot surti bé», conclou Bertran.

Demà es podrà veure el resultat final de tot aquest treball i es presentarà el Griu petit a la Plaça de la Pagesia després de la Cercavila de Foc amb les colles convidades que començarà a les 18.15h a la Plaça de la Font.

Comentarios
Multimedia Diari