El Molí del Salt, un campament de caçadors i recol·lectors nòmades

La campanya d´excavació realitzada enguany en aquest jaciment de Vimbodí ha finalitzat amb el descobriment de més de 5.000 restes arqueològiques d´uns 14.000 anys d´antiguitat

19 mayo 2017 22:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’una nova campanya d’excavació al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, s’ha determinat que la zona seria un campament de societats caçadores i recol·lectores nòmades ara fa uns 14.000 anys.

El fet es posa de manifest per la presència de diversos fogars al conjunt fins ara excavat. De fet, va ser a la campanya del 2012 que es van localitzar per primera vegada en aquest jaciment fogars prehistòrics i, concretament, quatre, alguns d’ells construïts de forma molt elaborada.

En els treballs desenvolupats fins fa pocs dies, també s’han posat al descobert més de 5.000 noves restes arqueològiques, a més de noves evidències d’art moble, penjolls fets amb petxines i plaques de pedra recobertes de pigment vermell.

La majoria de les noves troballes corresponen a la indústria lítica, és a dir, utensilis de pedra derivats de l’activitat humana. Les peces estan realitzades en sílex i, segons el director de l’excavació i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la URV, Manuel Vaquero, les peces mostren «un estat de conservació molt bo». Les eines recuperades eren utilitzades pels caçadors paleolítics en diferents activitats quotidianes, com treballar les pells, esquarterar i processar els animals o fabricar indústria òssia. D’altra banda, també s’han trobat puntes de projectils utilitzats en la cacera i, com ja és habitual en aquest jaciment, restes de fauna d’espècies com el gran bòvid, el cérvol o la cabra.

 

Un conjunt important

Les peces d’art moble localitzades al jaciment en les últimes campanyes converteixen el Molí del Salt en «el conjunt paleolític més important de Catalunya», es destaca des de l’IPHES.

Les troballes d’enguany se sumen a les 14 fetes anteriorment, però, tal com indica Vaquero, «els motius representats a les peces trobades aquest any encara es desconeixen». S’haurà de dur a terme un procés de neteja i, després, sotmetre-les a estudi. En el cas de les peces trobades anteriorment, els gravats representen animals.

Aquesta ha estat la setzena campanya realitzada al jaciment del Molí del Salt des del 1999, any en què es va fer la primera. Emmarcada en el projecte de recerca ‘Evolució paleoambiental prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona’, aquesta vegada hi ha pres part un equip format per 10 persones. La majoria eren estudiants del màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV, i alguns de la UB.

Amb aquesta campanya s’ha finalitzat l’excavació de la part superior de la primera part de la seqüència, datat de fa entre 13.000 i 14.000 anys. De cara al 2016, s’iniciarà l’excavació en extensió del conjunt B que, cronològicament, se situa al voltant dels 15.000 anys abans del present.

Comentarios
Multimedia Diari