El Museu Casteller de Valls aposta pels audiovisuals i muntatges immersius

Les obres encaren la recta final. El recinte s'equiparà amb videoinstal·lacions d'última generació i recursos multimèdia per sorprendre tant els entesos com els profans del fet casteller

19 mayo 2017 15:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’estructura exterior pràcticament enllestida, el Museu Casteller de Catalunya que es construeix a Valls encarrila la recta final. Falta equipar el seu interior, que s’omplirà d’espectaculars muntatges d’última generació, amb videoinstal·lacions i eines i jocs interactius en un recorregut amb voluntat d’agradar tant a un públic entès en el món dels castells, però també al més «profà». Així, hi haurà des d’una pantalla de 18 metres d’alçada que travessarà dos pisos, passant per una altra d’envoltant de 360 graus, fins a un videojoc on els visitants podran posar-se en el lloc de quatre castellers i aguantar un castell, a tall de partida interactiva. L’Ajuntament ha hagut d’aprovar una modificació del projecte museogràfic, que s’eleva als gairebé 1,8 milions d’euros, perquè el museu pogués incloure vídeos de les millors diades castelleres de l’any passat.

«És un projecte viu». L’ideòleg de l’interior de l’equipament, Ignasi Cristià, insisteix que els castells són un fet immaterial i que conservar-lo implica engrossir l’arxiu gràfic del museu amb més fotografies i vídeos, temporada rere temporada. De moment, enregistrar i incorporar les quinze diades més destacades de l’última temporada castellera ha obligat a modificar –i encarir en mig milió d’euros més– el projecte museogràfic.


Relat narratiu
Vídeos vibrants i instal·lacions interactives són els grans atractius que amagarà en el seu interior el futur Museu Casteller de Catalunya, en construcció arran la plaça del Blat, considerat el quilòmetre zero del fet casteller. L’alcalde de Valls, Albert Batet, evita parlar de terminis i es congratula de «l’innovador» i «ambiciós» projecte, ideat en els 2.000 metres d’espai museístic; el recinte, en total, n’ocupa uns 3.000.

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema «Força, equilibri, valor i seny», just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramatúrgia estructurada en tres actes, a manera d’introducció, nus i desenllaç.

Els visitants seran rebuts en un gran vestíbul, a planta baixa, on penjarà una gran pantalla vertical provinent del primer pis, d’una sala amb capacitat per una trentena de persones, on es projectarà un audiovisual entorn del concepte del Valor en el món dels castells. Però aquesta no és l’única pantalla espectacular.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a l’Equilibri i el Seny. Al nucli central, mitjançant recursos multimèdia s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre altres.

També hi ha una àmplia cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història de castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera i que el visitant la pugui gaudir de manera aïllada. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles del món casteller.

En un altre espai, dedicat a la Força, s’habilitarà un gran banc circular on els visitants quedaran envoltats d’una gran pantalla de 360 graus en la qual es visionarà un altre audiovisual a través de 16 projectors, i 2 més encarats a terra. Amb voluntat de donar una visió èpica, a mitja projecció, entre el públic descendirà del sostre una estructura sobre la qual es projectarà un castell fet per diverses colles.

Aquest espai circular tancarà un itinerari per l’interior del museu on precisament els cercles, com a al·legoria a la forma de la pinya castellera, hi tenen una gran presència. Així, hi ha diversos racons visitables –fins a cinc– configurats en forma circular, des d’una instal·lació on escoltar tots els tocs de castells, a un espai interactiu per jugar a ser casteller, aguantant un pes a les espatlles, sobre una plataforma inestable.

L’element central que caracteritza l’equipament és de fet un gegantí cilindre carregat de fotografies, que plasmen places, colles i jornades castelleres. A tall d’exemple, només de la temporada passada s’han recopilat fins a 6.000 imatges de diversos fotògrafs. El museu també tindrà un espai d’arxiu. També s’hi conservaran objectes antics.

Finalment, l’equipament cultural, de planta baixa, entresol i primer pis, també disposarà d’una botiga per a la venda de marxandatge i una cafeteria. Tots els continguts estaran en català, castellà, anglès i francès.

n L’Ajuntament ha aprovat la modificació del projecte museogràfic per un import total d’1.715.000 euros IVA inclòs, un pressupost que inclou la producció dels audiovisuals del museu que per 518.000 euros ja es van licitar l’any passat per tal de poder enregistrar les quinze diades castelleres de l’any 2016, seleccionades per una comissió d’especialistes. El material obtingut durant els rodatges ha superat les expectatives inicials i ha generat molt més material audiovisual que s’inclourà al projecte de museografia per mostrar-lo en la seva plenitud.

Per aquest motiu s’ha ampliat el projecte inicial. La museografia s’enriqueix amb material i s’inclou una plataforma que permetrà, amb el pas del temps, actualitzar continguts. El Museu Casteller actualitzarà continguts a mesura que la història castellera ofereixi novetats.

Entre altres elements, a l’espai dedicat a l’Equilibri i el Seny s’ha afegit al projecte nou mobiliari i equipament de projecció audiovisual, així com expositors per mostrar alguns materials històrics que ajuden a explicar i posar en valor l’apartat de la cronologia castellera. També s’han introduït nous elements tècnics de l’equipament audiovisual de l’acte la Força per fer més immersiva la projecció i, per últim, s’ha incorporat un nou àmbit per apropar de forma vivencial i participativa l’experiència de bastir un castell.

El projecte del Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a Valls, l’impulsa el consorci format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres.

Comentarios
Multimedia Diari