El Museu Casteller inclourà fons audiovisuals inèdits

El vallenc Jordi Ferré Batalla ha coordinat els materials visuals de l’àrea cronològica. L’equip està format per joves creadors en la franja dels 30 anys

09 abril 2019 10:28 | Actualizado a 09 abril 2019 10:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els audiovisuals de l’àrea cronològica de Món Casteller - Museu Casteller de Catalunya integren el talent vallenc dins la museografia del nou equipament gràcies a la participació del creador de Valls, Jordi Ferré Batalla. El director cinematogràfic local ha coordinat els nou audiovisuals corresponents a les nou etapes de la història dels castells. 

La creació parteix d’una selecció dels fons arxivístics, fotogràfics i cinematogràfics d’una cinquantena d’arxius, hemeroteques i col·leccions, que s’han integrat en el centre de documentació del Museu Casteller, a través del projecte d’antena castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya,  xarxa que agrupa una vintena llarga d’equipaments culturals del país.

El vallenc Jordi Ferré i el seu soci Marc Martí, a través de la productora Uncle Jun Films, han estat els responsables de la creació d’aquests nou clips, de dos minuts i mig cadascun aproximadament, als quals ha posat banda sonora original, enregistrada per al projecte, la productora musical independent de Barcelona Telemann Rec, integrada per Pere Jou i Aurora Bauzà. 

150 imatges històriques
Ferré i Martí han usat 150 imatges fotogràfiques històriques aproximadament i un seguit de filmacions per configurar el producte final. Així, per exemple, s’han emprat diversos enregistraments inèdits en moviment pertanyents als fons de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili, sobretot situats cronològicament entre el final de la guerra civil espanyola i l’actualitat. 

Aquest fons està configurat per filmacions realitzades majoritàriament per aficionats interessats en el món dels castells, en un temps històric en què els enregistraments visuals encara no estaven àmpliament estesos, per la qual cosa el seu valor és alt. Però els joves creadors també s’han valgut de filmacions anteriors a la guerra civil i d’altres molt més modernes amb la televisió ja emetent en directe les actuacions castelleres cabdals de cada temporada. «Amb els vídeos i la música hem volgut transmetre emocions, ja que a plaça hi ha un seguit d’emocions», va dir ahir el creador dels audiovisuals, Jordi Batalla. 

Paral·lelament, en la creació d’aquesta producció audiovisual final s’han usat imatges rodades en directe actuals i enregistrades a càmera lenta. Cerquen primers plans i detalls de mans, peus, camises, gestos, faixes, per imbricar la simbologia castellera i no tant la construcció humana en si, que ja queda àmpliament recollida en les imatges triades.

Alhora la juxtaposició del rodatge actual i de la història mostra el vincle entre present i passat, lligam que encara perdura en l’actualitat en aquesta manifestació proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2010. El Museu oferirà una producció audiovisual no només de caire històric sinó també creatiu i artístic, que permetrà veure i entendre el llegat patrimonial des dels antecedents del segle XVII amb ulls del segle XXI. 

Els nou vídeos que es projectaran al Museu Casteller de Catalunya seran verticals per integrar-los a les etapes de la història dels castells.

Comentarios
Multimedia Diari