El Museu del Pessebre de Montblanc es postposa un any més

El patronat del museu va decidir suspendre l’acte per l’actual situació política del país, amb l’exconseller de Cultura, Lluís Puig, a Brussel·les. L’equipament està pràcticament llest però haurà d’esperar encara uns mesos per obrir portes

28 diciembre 2017 08:06 | Actualizado a 28 diciembre 2017 08:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat a Montblanc, haurà d’esperar encara un any més per celebrar la seva inauguració oficial. L’acte estava previst pel 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, coincidint amb la data en què tradicionalment es construeix el pessebre.


El patronat del museu, però, va decidir suspendre la inauguració per l’actual situació política del país, amb l’exconseller de cultura a Brussel·les, Lluís Puig. Un altre impulsor del projecte és el director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, Jordi Agràs.


Els impulsors del museu expliquen que van ser ells qui van posar la data i per respecte l’han volgut posposar a l’any vinent. A més, tampoc s’hauria pogut fer un acte institucional de la inauguració. Sigui com sigui, el fet és que seguirà tancat els pròxims mesos.


De moment no tenen encara una data concreta, però el patronat del museu es planteja tornar a posar sobre la taula el 13 de desembre de l’any vinent per fer la inauguració oficial. Al setembre, però, ja obriria portes per ensenyar-los al públic. Per la seva part, el director del Museu, Ismael Porta va manifestar que «encara falta la gestió del museu, no tot és un tema polític, i ho anem fent a poc a poc».


19 anys de construcció
El 1999 van tirar a terra les partes i van començar a aixecar les cases.«Hem enganxat tots els anys de la crisi i per això algunes obres han sigut més difícils», va assegurar Porta. El Museu del Pessebre està pràcticament acabat, tot i que encara queden algunes obres per fer que s’acabaran al gener o febrer. Per exemple, encara s’hi està instal·lant l’ascensor i la barana de l’escala principal.
El museu tindrà en total 27 muntatges, tots ells ubicats en una sala que representa la plaça oriental. D’altra banda, l’equipament compta, també, amb una segona planta, en aquest cas, dedicada als calvaris, una representació simbòlica de la passió, mort i resurrecció de Jesús que antigament es feia en algunes cases per Setmana Santa. 


En un espai ambientat amb roques i arbres, hi haurà un total de 34 escenes, des del baptisme a l’ascensió, elaborats per entitats de la Federació Catalana de Pessebristes. Es completa amb una segona planta amb sala polivalent i una tercera, on es faran tallers. 


«Els diorames s’aniran canviant, per això aquest museu tindrà vida», explica Porta. L’objectiu és tenir obert tot l’any i atraure visitants d’arreu, a més de promoure el turisme al municipi. «Volem que la gent torni i vegi sempre coses diferents», afirma el director del Museu. A més es vol preservar la cultura, la història, la tradició i el futur del patrimoni cultural-etnogràfic tant dels Pessebres, com dels Calvaris de Catalunya.


Paral·lelament, i malgrat la suspensió de la inauguració, l’equipament oferirà enguany, i com en les darreres temporades nadalenques, activitats i exposicions, com és el cas d’Una vida del pessebre, una mostra que reuneix l’obra del reconegut dioramista Joan Mestres i Baixas i que es podrà visitar fins al 2 de febrer. L’entrada és d’un euro i per als menors de 12 anys, gratuïta. Els dies 1 i 5 de gener del 2018 romandrà tancat.


El Museu del Pessebre compta amb el suport de l’Obra Social la Caixa, la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Fundació Martí l’Humà, el Museu Comarcal, l’Ajuntament de Montblanc, l’Associació de Pessebristes de Montblanc i la Federació Catalana de Pessebristes.

Comentarios
Multimedia Diari