El PP destaca la inversió dels PGE a Tarragona i pel PSC són 'els més indignes'

Alejandro Fernández diu que l'Estat aporta entre 22 i 27 MEUR als Jocs Mediterranis en beneficis fiscals, però obre la porta a obtenir una nova partida amb les esmenes (àudios)

19 mayo 2017 22:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El PP de Tarragona es mostra satisfet amb els PGE pel 2016 a la demarcació. El seu president, Alejandro Fernández, defensa que el govern espanyol tancarà el mandat havent complert els compromisos electorals d'enllestir la T-11 i de reprendre l'A-27, a més del Corredor Mediterrani. Sobre els Jocs Mediterranis, Fernández ha recordat que el compromís adquirit per l'Estat se cenyeix als beneficis fiscals pels patrocinadors privats, pels quals aporta "entre 22 i 27 MEUR que deixarà d'ingressar". Segons el PP, l'organització ha recaptat "11 dels 30 milions previstos" amb patrocinis i ara pretén que l'Estat costegi la piscina. Fernández ha dit que intentaran aconseguir una partida en el període d'esmenes.

Fernández ha afirmat que Tarragona està entre les tres o quatre primeres províncies de l'Estat en nivell inversor amb els 357 MEUR previstos al projecte de PGE pel 2016 i ha defensat que han complert amb els compromisos electorals de fa quatre anys. En aquest sentit, ha manifestat que s'ha inaugurat la nova T-11 entre Tarragona i Reus i que tres trams de l'A-27 -entre Tarragona i la variant de Valls- estaran en marxa en els propers mesos, mentre que el quart, fins a Montblanc, té consignació pressupostària -de 3,9 MEUR-. Fernández ha recordat que aquesta obra havia estat paralitzada pel PSOE el 2010.

Els populars subratllen que els pressupostos posen "èmfasi en aspectes estratègics". Així, el Corredor del Mediterrani tindrà una aportació de 187 MEUR "per a acabar-lo", ha abundat Fernández. També es contempla mig milió d'euros per continuar l'A-7 entre La Móra i la Pobla de Montornès o més de 5 MEUR per renovar el ferm de l'N-420 entre Marçà i Móra d'Ebre. "Puc entendre que a la gent li agradaria moltes més coses, però si comparem l'aportació de l'Estat amb la de la Generalitat a Tarragona, la diferència és prou significativa.

El líder dels populars tarragonins s'ha referit també als 55 MEUR per a la descontaminació del pantà de Flix o a la inversió creixent, de 35 MEUR, al Port de Tarragona. Fernández ha esmentat també que es destinarà mig milió d'euros per licitar les reformes d'accessibilitat a l'estació de Tarragona. Pel que fa al Mercat Central, el popular ha recordat que "no hi ha cap tipus de conveni ni de compromís més enllà d'unes declaracions de l'aleshores ministra Carme Chacón".

 

Polèmica pels Jocs Mediterranis

Davant l'absència d'una partida destinada als Jocs Mediterranis de Tarragona 2017 en els PGE per l'any que ve, Fernández ha afirmat que l'Estat hi aporta "entre 22 i 27 MEUR" corresponents a les bonificacions fiscals. "Són diners que es deixen de recaptar, sense els quals no hi hauria jocs. És una aportació molt més gran que la de la Generalitat o la Diputació", ha etzibat.

Fernández ha apuntat que el problema rau en la poca atracció de patrocinadors privats, que ha xifrat en uns 11 dels 30 MEUR previstos i que ara a l'organització i l'Ajuntament "els falten uns 14 MEUR per fer una piscina". El líder dels populars ha negat l'existència d'un compromís signat per part de l'Estat per assumir el cost d'aquesta obra, i ha assegurat que els únics convenis que hi ha són pels beneficis fiscals.

Tot i això, Fernández s'ha compromès a intentar incloure una partida en els PGE durant el debat de les esmenes, primer al Congrés dels Diputats, fins al 21 d'agost, o sinó posteriorment al Senat. La qüestió es podria resoldre cap a mitjans de setembre, segons ha apuntat. El màxim responsable dels populars tarragonins ha lamentat que es tracta "d'una qüestió sobrevinguda perquè la recaptació d'espònsors privats està fallant estrepitosament". "La situació comença a ser de certa pressa i inquietud", ha afegit.

Per la seva banda, el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona assegura que els Jocs Mediterranis són inviables sense l'aportació de l'Estat. La regidora Mònica Alabart ha afirmat que falten uns 50 MEUR i que, amb aquesta situació, que comportaria "un deute" per als tarragonins", seria "una temeritat" tirar endavant els Jocs. Segons ERC, actualment hi ha 12 MEUR en crèdits, 15 MEUR que hauria d'aportar l'Estat i 22 MEUR de patrocinis que no estan garantits. Per tot plegat, els republicans han insistit aquest dimecres en la necessitat d'impulsar una consulta ciutadana sobre la cita esportiva.

 

Pel PSC són uns pressupostos "indignes, falsos i els menys compromesos amb la demarcació"

Per Francesc Vallès i Joan Ruiz, diputats del PSC al Congrés per Tarragona, els PGE pel 2016 presentats pel govern espanyol són "els més indignes, els més falsos i els menys compromesos amb la demarcació de tota la democràcia". A la vegada, els han qualificat de "no creïbles i antisocials", ja que contemplen, han dit, una baixada global de les polítiques socials.

També n'han criticat "l'electoralisme" i el fet que el govern de Rajoy hagi fet cinc pressupostos en quatre anys, i han manifestat que "si això és el que han d'aportar de cara a les properes eleccions generals, no cal ni que s'hi posin". De fet, han posat de manifest que en aquests comptes "Tarragona és la demarcació més mal tractada de totes" les catalanes, ja que és l'única on la inversió total disminueix, mentre que a la resta, puja.

Davant de tot plegat, però, Vallès ha volgut llençar un "missatge de tranquil·litat" perquè "això ho derogarem per decret", ha assegurat, ja que no tenen esperances que s'admetin l'esmena a la totalitat o les esmenes parcials que puguin presentar. I és que ha donat per fet que "Rajoy no serà el proper president" del govern espanyol.

Pel que fa a projectes concrets, el PSC ha lamentat la inversió destinada a l'A-27, i Vallès ha etzibat que "se li ha donat una puntada endavant", ja que la planificació plurianual contempla la seva finalització pel 2020, un any més tard del que es preveia fins ara. "Ens han tornat a prendre el pèl", ha sentenciat.

Referent als Jocs Mediterranis del 2017, Joan Ruiz s'ha dirigit directament a Alejandro Fernández i li ha demanat que expliqui "per què no ens hem de preocupar" per aquesta qüestió, i és que els 14 MEUR que hauria d'invertir el govern espanyol en aquest esdeveniment no apareixen als PGE. "Que no marxi de vacances i solucioni aquest despropòsit", ha reiterat Vallès. Així mateix, han trobat a faltar partides destinades al pas inferior per a vehicles de la plaça dels Carros, al mercat central de Tarragona o a l'estació de tren de Torredembarra, entre moltes altres.

Com a regidor reusenc, Francesc Vallès ha volgut parlar de les qüestions que afecten la capital del Baix Camp i ha assenyalat que "Reus ha desaparegut del mapa" dels PGE. Així, s'ha mostrat "molt enfadat" pel fet que no apareguin en els comptes dues partides que ha qualificat de "claus", com són l'estació intermodal al sud de l'aeroport i l'històricament reivindicat baixador de Bellisens. Tampoc li ha semblat suficient la inversió d'1,5 MEUR destinat a manteniment a l'aeroport de Reus. Per tot plegat, ha ofert "mà estesa" a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, per treballar des d'una unitat d'acció i fer les coses ben fetes.

 

Comentarios
Multimedia Diari