El PSC de Falset trenca el pacte de govern i acusa l'alcalde d'opacitat

Les dues regidores socialistes asseguren que han perdut la 'confiança política' en Jaume Domènech per la gestió que s'ha fet amb un problema de subministrament de l'aigua potable del municipi

19 mayo 2017 18:42 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A través d’un comunicat les dues regidores del PSC a l’Ajuntament de Falset i membres del govern municipal, Maria Jesús Sánchez i Immaculada Pujol, van comunicar ahir, després de fer-ho per carta a l’alcalde de Falset, Jaume Domènech, la seva decisió de trencar el pacte de governabilitat assolit a l’inici del mandat amb el grup Independents per Falset. El motiu d’aquesta decisió, segons va explicar la portaveu socialista Maria Jesús Sánchez, és la «pèrdua de la confiança política amb l’alcalde i la manca de transparència» com a conseqüència de la gestió que s’ha fet amb un problema en el subministrament de l’aigua potable procedent de la xarxa de Sant Gregori.

«Vam demanar a l’alcalde que alertés la població del risc d’emprar l’aigua per veure o preparar aliments davant del risc de la possible presència d’elements plaguicides, sempre hem entès que val més prevenir que curar. Tot i això, i de les gestions que hem fet amb el servei de protecció de la salut al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, l’alcalde va decidir no informar la ciutadania i esperar-se al resultat de les proves analítiques». Segons la portaveu socialista «no podem ni volem ser còmplices d’aquesta política d’opacitat que pot afectar la salut de les persones i per això hem decidit sortir del govern. Des del primer dia hem defensat que cal posar en pràctica una comunicació directe i transparent amb la ciutadania de Falset». Les regidores han deixat les seves responsabilitats assignades al cartipàs municipal.

Informe de Salut Pública

El Diari ha tingut accés a un informe sanitari de la Secretaria de Salut Pública, de l’11 de juliol, en el que es recull que «el nivell de Desetilatrazina de 0,041 µg/L i Desisopropil atrazina de 0,208 µg/L és superior al límit permès de 0,1 µg/L , per tant l’aigua és no potable i la planta de tractament no funciona correctament. El nivell de nitrats de les tres xarxes és correcte».

D’acord amb aquestes dades l’organisme recomana «revisar el funcionament de la planta de tractament amb carbó actiu i informar a la població que l’aigua de la Xarxa de Sant Gregori no es pot utilitzar ni per beure ni per preparar els aliments. Heu de fer un control mensual dels plaguicides d’aquesta xarxa».

Paral·lelament la Secretaria de Salut Pública proposa «elaborar un pla d’acció amb l’objectiu d’aconseguir definitivament un subministrament d’aigua de qualitat per al municipi de Falset».

En resposta a les acusacions de les dues regidores socialistes, l’Ajuntament de Falset, a través d’un comunicat, va explicar que «respecte a la política d’opacitat i més concretament a l’episodi relacionat amb el subministrament d’aigua de la xarxa de Sant Gregori, l’equip de govern vol exposar que no es va alertar la població del risc perquè aquest era inexistent».

El divendres passat el consistori va emetre n comunicat davant les informacions que posaven en dubte la salubritat de l’aigua per al consum. En el document el consistori assegurava que «d’acord amb la consulta feta pel consistori a la cap del Servei de Protecció de la Salut, a la qual se li va fer arribar l’informe pertinent, els nivells del paràmetre Desisopropil atrazina, que es trobaven per molt poc fora dels límits, no suposaven un perill per a la salut. Tampoc suposaven cap perill els nivells del paràmetre Desetilatrazina, que es trobaven en els límits màxims establerts». D’altra banda, el consistori assegura que «quan l’Ajuntament de Falset va ser avisat de què el paràmetre Desisopropil atrazina estava per sobre dels límits establerts, el problema que l’havia originat ja estava solucionat». La causa d’aquesta situació va ser una errada en el funcionament d’una vàlvula en el procés d’alineament de l’aigua del pou de Sant Gregori al dipòsit de Sant Gregori. L’errada va provocar que l’aigua no passés pels filtres de carbó del 13 juny al 7 de juliol.

Comentarios
Multimedia Diari