El Penedès posa data a la seva pròpia ordenació del territori

El document detallarà els creixements i la implantació de les infraestructures, sistemes econòmicsi espais a preservar

19 mayo 2017 18:45 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup de treball sobre el Pla territorial parcial (PTP) del Penedès ha tancat una primera fase d’anàlisi i recollida de reflexions i inquietuds del territori que hauria de recollir el futur document d’ordenació.

El conseller de Territori, Josep Rull, va presidir la reunió a la qual també va assistir el director general d’Ordenació del Territori, Agustí Serra. Per Rull «el canvi més substancial és que passem d’entendre el Penedès no com una perifèria, sinó com una nova centralitat al país».

L’objectiu és aprovar el PTP al segon semestre del 2017, tres anys després que el Govern delimités l’Àmbit de Planificació Territorial del Penedès. L’objectiu és que el PTP sigui penedesenc «i no una juxtaposició dels plans territorials metropolità, de la Catalunya central i del Camp de Tarragona», on estan repartides les comarques penedesenques.

Segons apunta Rull «el pla permetrà preparar les condicions perquè el Penedès faci un salt qualitatiu i d’activitat econòmica». El grup de treball ha analitzat els PTP que incideixen al Penedès com els del Camp de Tarragona, Comarques Centrals i el de l’Àmbit Metropolità de Barcelona i estudis que influeixen sobre l’ordenació del Penedès. El PTP emana del Pla territorial General de Catalunya (PTGC) i estableix el model territorial de l’àmbit que correspongui amb un horitzó temporal d’entre 15 i 20 anys.

Els PTP fixen l’ordenació d’espais oberts, assentaments i d’infraestructures de mobilitat que la resta del planejament ha de tenir en consideració. En el del Penedès es demana que haurà d’incorporar nous continguts, en coherència amb les noves inquietuds de les administracions i els agents socials, com ara el sòl agrari, les urbanitzacions amb dèficits urbanístics, el desenvolupament d’àrees d’activitat econòmica, la planificació de les infraestructures i un tractament més aprofundit del paisatge.

No amb delegat

El conseller avisa però que «no s’ha de confondre l’organització territorial amb l’ordenació territorial». Així, ha senyalat que no comportarà noves organitzacions polítiques, com la designació d’un delegat del Govern al Penedès o la descentralització d’alguns serveis administratius.

Comentarios
Multimedia Diari