El Penedès redueix les varietats permeses per l'escumós de qualitat

Fins ara el producte que vol ser un símbol del territori diferent del cava es podia fer amb qualsevol raïm del territori

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa uns anys que un grup de cellers i productors de vi del Penedès van crear la denominació Clàssic Penedès per identificar els seus vins escumosos diferenciant-los de la denominació cava.

En el seu moment es va establir una normativa específica per a l’elaboració del Clàssic Penedès i ara s’afronta un canvi de la normativa que en regula la seva elaboració per fer un producte «elitista» i d’alta qualitat, com explica el president de la DO Penedès Josep Maria Albet i Noya.

 

Menys varietats

Una de les novetats és reduir les varietats de raïm amb què es podrà elaborar el Clàssic pel qual fins ara estava permesa qualsevol varietat que es produís al Penedès. L’objectiu és escollir els raïms que puguin donar la millor qualitat.

«L’objectiu de la DO Penedès en cap moment ha estat fer moltes ampolles, sinó fer-les molt bones», explica Noya, i és en aquest sentit que considera fonamental limitar les varietats de raïm permeses. Durant aquesta propera verema el Consell Regulador té previst elaborar un estudi de cadascuna de les varietats per poder escollir posteriorment quines seran acceptades.

Per a Noya, amb la normativa estricta i exigent el Clàssic Penedès «anirà assentant-se com a marca». A més considera que l’exigència que doni singularitat a l’escumós del Penedès farà que diversos productors que actualment són reticents a abandonar la denominació cava podrien incorporar-se a la nova identificació vitivinícola del Penedès.

 

Compatibles

Alguns dels elaboradors de cava van ser reticents al Clàssic Penedès però el president de la DO Penedès assegura que els dos productes competeixen en el 20% del mercat, que és el percentatge que ocupen els escumosos catalans d’alta qualitat.

«Hi ha friccions perquè estem sobre la mateixa zona, encavalcats en una part del territori Penedès», però insisteix que el Clàssic i el cava tenen objectius distants.

«El cava és un producte molt més massiu i nosaltres som un producte molt més elitista i específic». Els nous criteris els ha d’aprovar el Consell Regulador de la DO Penedès per enfortir la condició de producte de gamma alta com diu Albet i Noya que ha estat escollit recentment com a president del Consell.

Comentarios
Multimedia Diari