El Pessebre dels Estels de la Masia Castelló celebra 20 anys

Santi Nomen, president de l’Associació Masia de Castelló, afirma que «volem que la gent conegui el nostre passat i que el recordem plegats». 

31 diciembre 2017 09:32 | Actualizado a 31 diciembre 2017 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló celebra vint anys. Enguany s’ha ampliat un dia més, passant de tres fins a quatre dies. Una cita que ja s’ha consolidat el calendari nadalenc de tots els visitants.


 El dia de Sant Esteve es va cancel·lar la representació ja que un dels fundadors i caçador va morir accidentalment en una batuda de porcs senglars al terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. 


L’Associació que l’organitza ha recuperat un corral vell, per posar l’establia del naixement en un lloc més bonic i cèntric de Castelló, construint una sénia d’aigua i la fa funcionar un animal (extreta del pou s’aprofita per regar l’hort del pessebre). A més, s’ha obert el celler de Cal Santo, una de les cases importants de Castelló del segle XVII, que encara queda dempeus. Els visitants hi poden veure diferents dependències i conèixer una part de la història: la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra i l’estable.


Per la seva part, Santi Nomen el president de l’Associació Masia de Castelló assegura que «és un pessebre interactiu i ensenyem oficis antics». Un dels objectius és apropar la història a tot tipus de públic, tant nens com adults. En total s’hi representen trenta-vuit escenes, gràcies als 220 actors i més de 100 col·laboradors que fan possible que aquest poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant recuperi, com cada Nadal, la seva vida. 


Un  lloc singular
Aquest pessebre és únic, ja que Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent. 


A poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou la flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera. 


Santi Nomen, president de l’Associació Masia de Castelló, afirma que «volem que la gent conegui el nostre passat i que el recordem plegats». 
Ara els treballs de desenrunament se centren en la reconstrucció de Cal Santo (casa pairal del segle XVII). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.


Concurs d’Instagram
En aquesta 20a edició, els visitants també poden participar en el concurs d’Instagram que convoca la Regidoria de Turisme per segon any consecutiu, amb els hashtags #pessebredelsestels2017 i #masiacastelló. La persona que faci la millor fotografia s’endurà diversos premis. Les bases del concurs es poden consultar al web de Turisme: www.hospitalet-valldellors.cat.

L’última representació d’aquest Nadal serà el pròxim 6 de gener. L’horari de visita és de les sis de la tarda fins a dos quarts de nou. Les entrades es poden comprar en línia a www.masiacastello.cat. 
El Pessebre dels Estels està tenint un gran èxit de participació i bat el rècord respecte a edicions anteriors. Un esdeveniment organitzat per l’Associació Masia de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’

Comentarios
Multimedia Diari