El Pla de Santa Maria celebra el centenari de la Fàbrica tèxtil

La vila ha viscut unes jornades històriques, emmarcades en la commemoració del centenari de la implantació de la factoria Martí Llopart i Trenchs

19 mayo 2017 15:51 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Pla va retrocedir en el temps, el dissabte i diumenge passat, per situar-se en aquell 26 de març de l’any 1917, quan va tenir lloc la inauguració d’aquesta factoria que, com recordà l’alcalde del Pla, Mateu Montserrat, «va suposar per a la vila el pas de l’economia rural a la integració en el teixit industrial i la incorporació de la dona al món laboral». De manera que la fàbrica va marcar el progrés econòmic i la vida social del Pla, al llarg del segle XX.

Ara, cent anys després, la finca de la Fàbrica, amb les naus i el gran estany, són un equipament municipal de primer ordre. Una part acull el Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola, que explicita com els sectors primari i secundari han anat de bracet durant anys.

És per això que els planencs senten tan seva la Fàbrica, ara amb nous usos. Dissabte passat, l’esvelta xemeneia de la Fàbrica tornava a fumejar, mentre la vella sirena sonava, després de tants anys, per convocar els treballadors a la feina. Va ser el tret de sortida que va desfermar records, emocions i nostàlgies de temps passats, per fer-les avinents a les actuals generacions.

Una de les activitats més participades va ser, dissabte i diumenge, ‘L’ensumania treu fum. Viatge a 1917’, unes visites teatralitzades per a grups, que van recrear l’acte de la inauguració de la Fàbrica. Personatges com l’alcalde, el capellà, l’amo Joan Trenchs, el director de fàbrica, van fer reviure aquell moment transcendental per a la vida del Pla. Es va explicar per què es va triar el Pla per ubicar-hi el complex fabril en «un indret amb manca d’aigua i allunyat dels centres industrials».


Un dia de feina
El públic va poder també escoltar les normes laborals més bàsiques per als treballadors, «basades en l’obediència». El públic visitant, convertits en treballadors, es van endinsar a les naus per acudir al primer dia de feina, acompanyats de l’encarregat. Allí es va poder veure en funcionament alguns telers i altres màquines tèxtils de l’època. Així mateix hi ha instal·lada una exposició amb documents, elements i fotografies sobre la història i l’evolució de la fàbrica al llarg dels anys.

Entre la gent del mateix poble i persones procedents de les localitats de la contornada, que van accedir a les visites, molts antics treballadors i treballadores que, emocionadament, van reviure un passat no gaire llunyà, ja que després de moltes vicissituds la fàbrica va tancar definitivament les portes l’any 1998. Entre altres actes desenvolupats durant la celebració, en destaca el sopar i ball de dissabte, amb projecció d’un audiovisual i lliurament de records a totes les persones que van treballar a la Fàbrica, unes 200 aproximadament.

L’obsequi de record va consistir «en una peça que recrea tres de les naus de serra de la fàbrica i la seva xemeneia», comenta Carles Singla, regidor de Comunicació, Cultura i Turisme de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. L’espectacle Fàbrica de sons , concert interpretat per la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró, diumenge al vespre al Centre Cívic, va posar cloenda a la festa del centenari que va quedar emmarcada en el record de tots els planencs.

Comentarios
Multimedia Diari