El Ple Medieval marca el primer cap de setmana de festa a Montblanc

El Rei, la Reina, la Princesa i Sant Jordi van presidir la sessió plenària, on es va retre homenatge a Francesc Sigró i Gabriel Saura

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’una llarga vetllada amb el Sopar Reial divendres a la nit, ahir la jornada començava d’hora amb la comitiva passejant pels carrers de Montblanc. Partint de la Muralla de Sant Jordi –on està instal·lat el campament–, el Rei, la Reina, la Princesa i Sant Jordi acompanyats per nobles i cavallers es dirigien cap a l’església de Sant Miquel per assistir al Ple Medieval.

Havent recorregut el centre de la Vila Ducal fent notar el seu pas amb tambors i trompetes, a les 11 la comitiva arribava al seu destí. Vilatans i curiosos entraven a l’església, mentre els caps de casa començaven a desfilar pel passadís central.

A continuació, Sant Jordi, la Princesa i els Reis ocupaven els primers bancs i, finalment, els 13 regidors de l’Ajuntament de Montblanc vestits d’època saludaven a tota la família reial i prenien lloc en la llarga taula instal·lada a l’altar. L’alcalde Josep Andreu donava inici a la sessió.

La corporació va aprovar dos punts. El primer va ser la nova denominació del local de l’Associació de Jubilats de Montblanc. Amb suport unànime, l’edifici va passar a anomenar-se Francesc Sigró i Escoté, en homenatge a aquest vilatà que va ser el primer president del Casal Montblanquí. La filla de Sigró va expressar en nom de tota la família l’orgull que sentia per aquest reconeixement al seu pare, desaparegut l’any 2005.

El segon i últim punt aprovat també pel vot favorable de tots els regidors va ser nomenar l’exciclista i exseleccionador espanyol de ciclisme, Gabriel Saura i Nagore, Fill Adoptiu de la Vila de Montblanc. Saura va recollir emocionat el títol honorífic i va assegurar: «Aquesta victòria la recordaré sempre».

 

Mercat i mostra d’oficis

Un dels punts forts de la jornada d’ahir va ser l’inici del mercat medieval i la mostra d’oficis. Els carrers eren impregnats per l’olor de formatges, embotits i dolços, que es barrejava amb la del ferro roent i la de la carn a la brasa que les tavernes ja preparaven al migdia.

A la plaça Major, en Valentí Martí, de Cal Biel, mostrava als visitants l’ofici de forjador tot fent sonar el martell sobre l’enclusa amb l’ajuda del seu aprenent. La gent es parava i mirava com els cops persistents dels dos forjadors doblegaven el ferro rogenc i, a poc a poc, s’anaven perfilant formes artístiques. Just al seu costat, una filadora explicava als visitants el procediment que se segueix per aconseguir la seda a partir dels capolls dels cucs.

I entre tot el batibull de gent, el so d’un sac de gemecs feia que tothom es girés a veure què passava. Es tractava de l’arbre màgic, que donava tombs pel centre de la vila fent passar la canalla per sota de les seves cames, un gest que, segons diuen, dóna bona sort.

Danses, malabars i tot tipus d’espectacles van omplir la vila al llarg de tota la jornada. Avui els actes continuaran amb un pes important del Concurs de Joglars, on les millors companyies competiran per carrers i places. A més, a la tarda tindrà lloc ‘L’entrega de les credencials a Santa Maria’, un dels actes més tradicionals.b

Comentarios
Multimedia Diari