El Port de Tarragona reclama al nou ministre de Foment que concreti un calendari per a l´ample europeu de mercaderies

Josep Andreu admet que, si s´haguessin fet avenços en la línia Reus-Roda, es podrien plantejar "guardar en un calaix" la proposta del tercer fil

19 mayo 2017 17:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, demana al nou ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que concreti de forma “prioritària” un calendari per a la implantació de l’ample europeu ferroviari de mercaderies. En una entrevista a l’ACN, el dirigent de l’Autoritat Portuària afirma que, a curt termini, continuen apostant pel ‘tercer fil’ -una obra que està pendent d’execució- i, de forma definitiva, per recuperar la línia Reus-Roda. Josep Andreu reconeix que, si en els darrers quatre anys s’hagués avançat en l’opció de la línia interior, ara es podrien plantejar “tornar a guardar en un calaix” el projecte del tercer fil. “No s’ha avançat res i som on érem fa quatre anys”, lamenta. El president del Port admet que és “decebedor” i “frustrant” no poder concretar un calendari de l’arribada d’ample europeu a les empreses que s’interessen per invertir a Tarragona i adverteix que "no podem perdre més trens”.

El president del Port reclama al nou ministre de Foment que torni a centrar l’atenció en el projecte de Corredor Mediterrani de mercaderies per garantir la competitivitat i el desenvolupament de les instal·lacions portuàries. Josep Andreu assegura que, si s’hagués avançat el projecte de la línia Reus-Roda, podrien haver renunciat al tercer fil, però lamenta que el projecte continuï gairebé igual que fa quatre anys.

En aquest sentit, el president del Port recorda que el projecte que ha de permetre connectar el Port a l’ample europeu està licitat i adjudicat des de fa temps, però no s’executa per diversos motius. “Coneixem problemes tècnics, organitzatius i pressions d’operadors ferroviaris que demanaven més temps per adaptar el seu parc mòbil a l’ample europeu. És una suma de coses que té el projecte aturat per l’Adif”, reconeix Andreu.

Per tot plegat, el president de l’Autoritat Portuària demana al nou ministre que “desbloquegi” la qüestió de les mercaderies i concreti un calendari “aproximat, realista i creïble”. Andreu avisa que els inversors que s’interessen per Tarragona pregunten per la implantació de l’ample europeu i el Port és incapaç de donar-los resposta. “Ens resta moltíssimes oportunitats i, a més, és decebedor i frustrant, perquè la feina que fem tots per fer un Port competitiu és dilueix perquè no ets capaç de posar data a una inversió”, lamenta.

Andreu garanteix que el Port també és totalment partidari de la línia de passatgers del Corredor Mediterrani, les obres de la qual es troben ja molt avançades i també sense data per a la seva posada en servei. En aquest sentit, el president considera que podria aportar més mercat al seu projecte de creuers, alhora que convertiria Tarragona en una “capital ferroviària” per on passarien els principals combois d’Alta Velocitat que circularan per l’arc Mediterrani.

 

El Port també vol l’A-27 fins a Montblanc

 D’altra banda, Andreu afirma que l’altre “gran deure” del nou ministre serà enllestir les obres de l’A-27 fins a Montblanc i es mostra confiat que les obres del túnel del Coll de Lilla es reprenguin a finals d’any. Segons el president del Port, l’autovia és clau per guanyar competitivitat en mercats com l’agroalimentari i per poder disposar d’una connexió “ràpida, segura i a baix cost” amb el pla de Lleida, l’Aragó i, fins i tot, el País Basc.

 

Comentarios
Multimedia Diari