Sant Magí beneeix els millors Castellers de Sant Pere i Sant Pau de la història

Diada marcada per les caigudes. La plaça de les Cols de Tarragona veu la primera tripleta de vuit dels del barri cooperativista. La Colla Jove carrega el 2de9 amb folre i manilles i el 5de9 amb folre i els Xiquets de Tarragona coronen el 3de9 folrat. Els Xiquets del Serrallo es reafirmen completant el segon 2de7 del seu historial. 

19 agosto 2018 09:46 | Actualizado a 19 agosto 2018 13:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com és tradicional cada 19 d'agost, la plaça de les Cols de Tarragona acull una de les cites amb més encant de tot el calendari casteller. Als peus de la catedral tarragonina, la diada de Sant Magí reuneix a les quatre colles de la ciutat que enguany, i com no podria ser d'una altra manera, han portat els seus millors castells. La plaça però, ha tornat a demostrar una vegada més la seva exigència i les caigudes han marcat la cita. 

Poc després de dos quarts de dotze del migdia, amb màxima puntualitat, les colles entraven a plaça. La diada s'ha iniciat amb el tradicional Cant dels Segadors, himne nacional de Catalunya, que ha acabat amb crits de "llibertat" en referència als polítics catalans presos arran del referèndum d'autodeterminació del passat mes d'octubre. 

Els encarregats d'encetar les rondes de castells han estat els Xiquets del Serrallo que han apostat pel castell de la gamma alta de set que més vegades han completat aquesta temporada, el 4de7 amb el pilar. Els del barri pesquer han fet sonar gralles a la primera i el castell s'ha començat a alçar amb comoditat. Amb l'entrada de l'acotxador, el pis de terços s'ha començat a obrir perillosament però els castellers d'aquest pis han estat capaços de gestionar-ho fins a la seva sortida. Amb l'espadat de cinc sol damunt la pinya, no han tingut cap tipus de problema per completar-lo. 

A la segona ronda, els d'Adrià Iglesias atacaven el principal repte de la diada pels del Serrallo: el primer 5de7 de la temporada. El castell ha pujat serè, a ritme tranquil, fet que els ha permès treballar-lo amb comoditat fins a la carregada. Amb les dues aletes de l'estructura però, la banda del tres ha començat a treballar una mica, sobretot als pisos superiors del castell. Tot i que el castell semblava que es podia complicar, els de la camisa blau marí han fet una gran gestió de l'estructura i han pogut anotar-se'l per primer cop enguany. 

Per tancar les rondes de castells, els Xiquets han sorprès a la plaça atacant el primer 2de7 de la temporada. El dos ha pujat nerviós, tot i que els castellers de l'estructura l'han sabut gestionar força bé. Amb la carregada però, el castell s'ha descontrolat i els terços i les quartes han hagut de salvar nombroses batzegades que semblaven difícils de resoldre per poder-lo completar per segon cop en el seu historial. Alegria desfermada al rotllo blau marí, que avui ha fet dues grans passes endavant en una temporada que els estava sent complicada.

Els segons en ocupar l'espai central de la plaça han estat els castellers de la Colla Jove Xiquets de Tarragona que han apostat pel seu castell insígnia de sortida: el 5de9 amb folre. Enguany ja l'havien completat en dues ocasions, estrenant-lo més aviat que mai, a mitjans de juliol a Torredembarra. Avui però, el cinc ha demostrat que no és un castell gens fàcil. La 'supercatedral' ha pujat nerviosa, treballada sobretot a la banda del tres, on el pis de quarts no s'ha acabat de trobar còmode en cap moment. Amb l'entrada dels acotxadors, el cinc lila ha començat a patir batzegades importants. Després de la segona aleta, el castell s'ha complicat més i el pis de quarts ha acabat saltant sobtadament. Inici complicat pels del Cós del Bou. 

Els d'Aleix Bordas, visiblement tocats per la caiguda, han demostrat el seu gran potencial de colla refent-se amb un gran castell com és el 9de8, que ja han completat en quatre ocasions enguany. El gamma extra ha pujat a bon ritme, amb un petit tremolí al tres central que s'ha anat incrementant amb la carregada de l'estructura. Després de les tres aletes, el castell s'ha complicat una mica als dos pilars del rengle de l'esquerra del castell, però els pisos han sabut treballar-lo amb molta veterania per poder-se'l anotar i reconduir d'una gran forma la diada. 

A la tercera ronda, la Jove no ha volgut deixar la feina feta al seu pati d'assaig i ha atacat el primer 2de9 amb folre i manilles de la temporada. El castell emmanillat ha pujat nerviós i amb l'entrada dels dosos ja han hagut de salvar una forta sotregada. Amb la carregada, la debilitat d'un castell d'aquestes característiques s'ha fet evident i amb la sortida de l'enxaneta s'ha acabat trencant pel pis de quints. 

A la ronda de pilars, marcada per les caigudes i la durada de la diada, la Jove de Tarragona ha descartat el pilar de 8 emmanillat i ha apostat per l'espadat de 7, que ja han completat en diverses ocasions enguany. Avui, el pilar folrat s'ha mostrat imponent, amb una execució de manual. 

Els tercers en actuar han estat els Xiquets de Tarragona, que tampoc han tingut un bon inici de diada. Els matalassers han apostat pel 3de9 amb folre de sortida, castell que no havien completat aquesta temporada, tot i intentar-lo a Vila-seca a finals de juliol, quedant en intent. El tres folrat d'avui ha pujat nerviós, amb un tremolí constant, però a bon ritme, fet que els ha permès col·locar els dosos amb relativa comoditat. Amb l'entrada de l'acotxador l'estructura s'ha complicat molt ràpid i els Xiquets només han pogut aguantar les batzegades fins poc després de l'aleta, quan el castell s'ha acabat trencant per dalt causant una caiguda bastant aparatosa. 

Els de Sergi Feijoo han optat per un altre gran castell per refer-se de la caiguda, el 5de8. La catedral matalassera ha pujat força treballada, sobre tot al pis de terços i quarts de la banda del tres. Amb l'entrada dels dosos, la canalla ha tingut certs dubtes però, finalment, ha continuat amunt. Amb la carregada, el castell ha incrementat el tremolí, tot i que la rapidesa de la descarregada no ha permès que la cosa anés a més i el poguéssin completar. 

Per tancar les seves rondes de castells, els Xiquets han descartat el 4de8 amb el pilar que desmuntaven en dues ocasions el passat dimecres a Ferran i han optat pel 4de8. El carro gros matalasser ha pujat força bé de mides, que s'han mantingut durant tota l'execució, permetent que el completessin amb serenor.  

Per tancar la seva actuació, els ratllats han apostat pel pilar de 6, que s'ha trencat pel pis de quarts amb la sortida de l'enxaneta, quedant en carregat. 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, en canvi, han tingut probablement l'alegria més gran de la seva història a la primera ronda. Els del barri cooperativista han anat de 'cara a barraca' i han atacat el seu gran objectiu del dia a la primera ronda: el primer 2de8 amb folre del seu historial. Després d'un peu desmuntat, el dos folrat ha tirat amunt i ho ha fet amb seguretat, sense evidenciar per enlloc que es tractava del primer intent que feien d'aquest castell. La carregada ha estat gairebé immillorable però després de l'aleta els nervis s'han fet evidents i els de David Lobo han hagut de defensar el castell, sobretot en l'encaix entre el folre i els terços per poder anotar-se'l i desfermar l'alegria a les Cols, que han tornat a escoltar, una vegada més, l'Amparito Roca. 

A la segona ronda, els de la camisa verda han atacat el tretzè 3de8 de la temporada, castell que no ha tingut cap tipus d'història. Els de Sant Pere i Sant Pau, tot i completar-lo per primer cop el 2014, ja se'l saben de memòria i el d'avui, com els darrers, ha estat una postal. 

Per completar la primera tripleta de vuit pisos del seu historial, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han atacat el sisè 4de8 de la temporada. Després d'un peu desmuntat, el quatre ha tirat amunt força bé. Tot i que una de les rengles ha quedat un pèl més enfora que la resta no ha afectat a l'execució del castell, que s'ha completat amb molta comoditat, demostrant el domini assolit pels del barri tarragoní amb els castells bàsics de vuit pisos. 

Els castells, de vegades, són injustos i avui ho han estat, i molt, amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Els tarragonins han atacat el pilar de 7 amb folre a la ronda de pilars i tot i que, aparentment, l'espadat pujava bé, s'ha trencat sobtadament amb la motxilla d'entrada de l'enxaneta, quedant en intent. Una imatge que dista molt de la qualitat pilanera que exhibeixen els de Sant Pere i Sant Pau arreu del territori. 

Comentarios
Multimedia Diari