El Seguici surt a Valls amb el tomb del poble

Festa Major. El Seguici Cerimonial va sortir al complet ahir a la tarda per segon cop per Sant Joan i milers de vallencs el van acompanyar

25 junio 2019 08:55 | Actualizado a 25 junio 2019 09:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La diada de Sant Joan, dia de Festa Major a Valls va començar ahir ben d’hora, a les vuit del matí amb el toc de matinades dels grallers. Molts encara dormien, d’altres tot just es posaven el llit després de fer un esmorzar per celebrar que havien aguantat tota la nit. En canvi, alguns estaven ben desperts per encarar la festa grossa. 

A les nou del matí, al passeig de l’Estació hi va haver les galejades dels trabucaires. Al mateix lloc, hi havia el mercat d’artesania i alimentació durant tot el dia. A dos quarts d’onze, des de la plaça del Blat fins a Sant Joan va començar l’Anada a Ofici. 

Durant l’acte, la relíquia de Sant Joan estava exposada a l’altar major i també van cantar l’himne en honor al patró vallenc. Mentrestant, a l’exterior els més petits gaudien i observaven els elements del seguici cerimonial.

Més tard, els elements del bestiari del Seguici van sortir d’ofici i van fer les balladetes del migdia, a la plaça del Blat.  Hi van participar el Drac, l’Ós, el Basilisc, els nans i gegants, el Bou tradicional, la Mulassa, el Lleó i l’Àliga amb els aligons. Els més petits portaven uns auriculars durant el ball de l’Ós, per no escoltar les rabucades. Un dels moments més esperats, és l’actuació de la Mulassa, un dels elements més estimats per la ciutat i tothom crida «Guapa, guapa!». 

Molta gent buscava l’ombra del carrer de la Cort,  Major o les portes de l’església de Sant Joan, mmentre esperaven l’inici de l’actuació castellera. A dos quarts d’una del migdia, a la plaça del Blat van entrar les colles dels Xiquets de Valls a la plaça per començar la Diada Castellera, a la una del migdia. A la tarda, després d’haver fet la migdiada, començava amb el cafè concert sota l’ombra del tendal, a la plaça de l’Oli. Els grallers els Carreter, els Blu’s, l’Espardenya, els Vinardells, els Cofins, els Vernets i So Nat, i la mitha cobla Punt de Malura. 

A les sis de la tarda, a la plaça Pilar Prim començava el Ball de Vells. Aquesta funció es consolida el dia de Sant Joan, estrenada ara fa un any.

El Tomb del Poble

Una hora més tard, a la plaça del Blat començava el Tomb del Poble. Milers de vallencs van sortir al carrer per veure el seguici cerimonial de la ciutat en el tradicional Tomb del Poble de la festa major de Sant Joan. Els carrers del Barri Antic es van omplir per veure el recorregut de tots els elements del bestiari popular de Valls, en una de les expressions populars i tradicionals més genuïnes de la ciutat i més estimades pels vallencs.

El seguici cerimonial, surt per complet per segon cop per Sant Joan. També va sortir la bandera de la ciutat, portada pel Santjoaner 2019 -Calçats Alentorn-. De fet, els vallencs i vallenques s’estimen molt els elements del Seguici Cerimonial. Els nens es coneixen totes les cançons i no es perden el Tomb del Poble. 

A la plaça del Blat es va posar el punt i final al Tomb del Poble amb una gran festa. Les músiques van esclatar i tots els elements van començar a ballar alhora mentre s’alçaven dos pilars i els focs i els trons omplien el cel de llum. Ball final al complet de comiat fins l’any vinent.

Valls va celebrar ahir, l’última nit de concerts de la Festa Major. A la plaça de l’Oli, a dos quarts d’onze va començar el cocnert d’havaneres a càrrec de Penjats de l’ham, i on van presentar el seu darrer treball discogràfic: “Aromes de mar i cafè”.
A l’aparcament del Barri Antic van actuar: la Casa Azul, Toteking, i el punk rock en català d’Insomni. Avui, la capital de l’Alt Camp s’acomiadarà de deu dies de Festa Major.

Comentarios
Multimedia Diari