El barber més discret de la Rambla Vella

Francisco Gallinat va entrar a la barberia ara fa 52 anys. En fa trenta que és el propietari del negoci i assegura que la moda hipster ha reactivat l’ofici

15 junio 2017 11:07 | Actualizado a 09 noviembre 2017 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És el barber més discret de la Rambla Vella. I també és l’únic. Es tracta de Francisco Gallinat Samà, que regenta la barberia amb més encant de la ciutat. Està situada al número 21 de la Rambla Vella i qui passa per davant no pot evitar  contemplar-la. És una barberia de les d’abans. De les que ara tornen a estar de moda. 

Francisco Gallinat va néixer a Fraga. Des dels 14 anys treballava com a barber al poble. Durant la seva adolescència va decidir marxar a Lleida amb la intenció de prosperar en el seu ofici. «Sempre m’ha agradat això de superar-me. Volia anar cap a la capital», recorda Gallinat. Quan tenia 19 anys, un tarragoní casat amb una noia de Fraga, Rafel Sabaté, va anar a buscar a en Francisco. «Volia que treballés a la seva barberia», explica Gallinat. Enguany, fa 52 anys que en Francisco va entrar per primera vegada a la barberia de la Rambla Vella. Quan l’antic propietari va morir, en Francisco va decidir fer-se càrrec del negoci. D’això ja fa uns trenta anys. 

«He passat tota la vida entre aquestes parets. M’he guanyat la vida, algunes vegades millor i d’altres pitjor, però he viscut com he volgut», explica Francisco Gallinat, qui assegura que no té cap intenció de jubilar-se, tot i tenir 71 anys. «Per mi el negoci és una distracció i, de moment, cap dels meus fills vol continuar al capdavant», explica. 

La moda dels hipsters ha reactivat la barberia de la Rambla Vella. «Abans tallava el cabell a la gent gran, ara, gràcies als hipsters les barberies tornen a tenir sentit i ve gent jove», explica el barber. El local és dels d’abans amb productes d’abans. Revistes pels clients, massatges de la marca Williams, capil·lar per cabells grisos i blancs, –per no tornar-se grocs–, un pot de Ron Quina, per evitar la grassa, la caspa i la caiguda de cabells i, per últim, tisores, navalles i pintes. 

‘S’ha de ser discret’

En Francisco assegura que per ser un bon barber, s’ha de ser discret. «Som una mica psicòlegs. Els clients ens expliquen coses personals i un bon professional no pot escampar-ho», assegura Francisco, que afegeix que «som com els capellans». 

Comentarios
Multimedia Diari