El «boom» de les tapes

Per a tots els gustos. Els restauradors innoven i busquen noves fórmules per satisfer els paladars dels més exigents. Moltes localitats organitzen Rutes de Tapes

02 marzo 2019 11:36 | Actualizado a 13 mayo 2019 07:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

es tapes atorguen riquesa gastronòmica al municipi. De fet, cada cop la gent vol tastar nous sabors i viure una nova experiència culinària. 

Tapes fredes, calentes... Els xefs cada cop innoven més i busquen satisfer el paladar del client. 
A la província de Tarragona viuen de forma diferent la «febre de les tapes». Alguns restaurants –sobretot els de costa– és més típic oferir aquests plats. Amb tot, hi ha una gran varietat de plats i menús per tal que els clients puguin escollir la millor opció. 

El president de restauradors del Baix Penedès, Eduard Álvarez assegura que a la comarca hi ha diferents establiments que ofereixen a les seves cartes, diferents tapes. «A Calafell fa uns sis anys cada divendres celebrem el Pintxo Pote, on diferents restaurants i bars ofereixen una petita tapa amb beguda i és una manera d’incentivar que la gent surti al carrer». Les tapes van sorgir al País Basc fa uns deu anys, i més tard van arribar a Catalunya.  

El president de la Conca de Barberà, Josep Ramon Guiu explica que «la comarca és un lloc de pas, i sobretot funcionen bé els menús i els plats casolans». 
La Conca de Barberà és una comarca on abunda el turisme. A banda de visitar els diferents monuments emblemàtics, es caracteritza també per a l’elaboració dels vins de la DO Conca. 
Reivindicar els productes
«Ara volem agafar 2-3 productes de la zona, potenciar-los i incorporar-los a la carta dels restaurants», avança Josep Ramon Guiu. Per exemple la tòfona o el safrà, que són productes de la zona. A més avancen que estan treballant per afegir algun producte més, i reivindicar-lo. Per exemple, a Vilanova de Prades cada any celebren la Fira de la Tòfona. Diferents productors venen el producte, i també té lloc la fira de gossos tofonaires. 

A Santa Coloma de Queralt celebren el Som Terra de Safrà un cop l’any. Es tracta d’una jornada que segueix amb l’esperit amb la qual nasqué: recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic al voltant del safrà. La relació entre Santa Coloma i el safrà s’inicia ja en l’època medieval, i si bé ha sobreviscut fins a l’actualitat, en els últims anys ha reprès amb força. A Montblanc també tenen una fira dedicada aquest producte: el Safrània. Els productors volen que els restauradors l’introdueixin als seus plats.
A les Terres de l’Ebre s’estipula més el menú degustació. A la Ràpita s’organitza la ruta de tapes de forma puntual. 

«És més típic el dinar degustació a base de carn i peix», afirma el president de restauradors d’Amposta, Lluís Garcia. Salou és un municipi turístic de la Costa Daurada, i un 90% dels restaurants elaboren tapes. En total té 328 restaurants, però el president de restauradors de Salou, Pep Moreno diu que a més hi ha un gran ventall de possibilitats. «Ara tenim la tradició de compartir els plats. Això abans no passava, ja que cadascú tenia el seu», manifesta. 

També a Salou organitzen cada any al mes d’octubre el Rally de Tapes i serveix perquè els restaurants es donin a conèixer, i el visitant gaudeixi d’una experiència culinària diferent. 

Ruta de tapes
Molts municipis han consolidat al seu calendari les rutes de tapes. En alguns llocs s’organitza un cop l’any, o d’altres com per exemple a Reus, la Ganxet Pintxo ho fan dos cops –a l’abril i el novembre. 
Els visitants paguen entre 2-3 euros i el preu inclou la tapa i una beguda. «Els restauradors busquen cada cop més la creativitat», conclou Eduard Álvarez, el president de restauradors del Baix Penedès.
 

Comentarios
Multimedia Diari