Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El castell medieval de Vallmoll s'obrirà al públic a partir del 2017

Es consolidaran alguns elements com la Sala Gòtica o la Torre de l'Homenatge i es recuperarà l'accés original a l'edifici

Montse Plana

Whatsapp
El castell de Vallmoll data del segle XI, de l´època de la Reconquesta. Foto: DT

El castell de Vallmoll data del segle XI, de l´època de la Reconquesta. Foto: DT

Després d’anys treballant en la restauració del castell medieval de Vallmoll, ara el municipi veu més a prop l’obertura al públic d’aquest monument protegit com a bé cultural d’interès nacional amb l’adjudicació de la tercera fase del projecte, pas que s’ha pogut fer, tal com es destaca des de l’Ajuntament, gràcies a l’1,5% cultural concedit pel Ministeri de Foment. Així, la previsió és que cara el 2017, l’edifici sigui visitable, tot dotant-lo d’un ús docent i lúdic.

Amb la nova fase, que segons l’alcalde Josep Lluís Cusidó es posarà en marxa de forma immediata, es consolidarà estructuralment la Torre de l’Homenatge i la Sala Gòtica, dos elements que seran dotats d’una coberta.

Durant els treballs també s’adequarà i es pavimentarà el pati d’accés del castell i la meitat nord del pati de palau, es reconstruiran murs i elements de contenció del pati d’armes i es recuperarà l’accés original al castell.

Així, l’arquitecte Miquel Orellana indica que els visitants entraran al recinte a través d’un accés en baioneta que els portarà fins al pati d’armes, on hi havia l’entrada principal del castell flanquejada per una torre. «S’ha de pensar que, com tot castell, la seva construcció té un sentit militar», apunta Orellana.

A més a més, també es visitarà la torre de l’homenatge i es podrà pujar fins a un mirador, «des d’on es podrà veure tot el Camp de Tarragona», afegeix Josep Lluís Cusidó.

Tots aquests treballs seran realitzats per l’empresa Recop Restauracions Arquitectòniques, SLU per un import total de 736.285 euros. D’aquests, el 75%, és a dir, 556.638 euros, serà finançat pel Ministeri de Foment a través de l’1,5% cultural, mentre que el 25% restant, 185.546 euros, els aportarà l’Ajuntament de Vallmoll amb recursos propis.

Segons l’alcalde Josep Lluís Cusidó, el termini d’execució dels treballs és de 8 mesos. Per tant, a finals de 2016 la tercera fase del projecte estaria finalitzada. «Després, s’haurà de plantejar l’esquema de la visita del castell», explica el batlle, que calcula que a principis de l’any vinent el monument ja podria estar obert al públic.

El projecte està format per un total de sis fases, de les quals ja s’han executat la primera, la segona i la quarta. Inicialment es va fer una intervenció estructural d’una torre i es va continuar amb la salvaguarda dels murs de l’ala est. A continuació, es va passar a la fase quatre a petició del Ministeri de Foment per tal de realitzar una excavació en profunditat de tot el castell per tal de conèixer el seu origen i les diverses fases històriques.

«Tot això ha estat gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Subdelegació del Govern de l’Estat i Foment», destaca Cusidó.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También