Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El circ de Tàrraco, escenari d'un joc interactiu adreçat a escolars

L'espai es convertirà en un escenari virtual que es podrà recórrer a través de tauletes i mòbils

ACN

Whatsapp
Un expert en escaneig de geometries captura les dades del Circ romà de Tarragona amb un escàner làser. Foto: ACN

Un expert en escaneig de geometries captura les dades del Circ romà de Tarragona amb un escàner làser. Foto: ACN

Posar a l’abast dels centres educatius un joc interactiu que permeti conèixer la història del Circ romà de Tarragona. Aquest és l’objectiu del projecte 'Arrel' del programa RecerCaixa que s’ha presentat aquest dimarts. La iniciativa, dirigida per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la UAB, va adreçada als centres docents interessats en noves formes d’aprenentatge. Agafant com a referent el Circ romà, el projecte introdueix el ‘gaming’ o “joc seriós” com a eina de suport docent basada en l’entreteniment. Aquest dimarts, un expert en escaneig de geometries ha realitzat la captura de les imatges del monument i del seu entorn a través d’un escàner làser dinàmic. Posteriorment, es recrearà el circ en escenaris virtuals que es podran visualitzar i recórrer a través de tauletes i telèfons mòbils. D’aquí a un any, els alumnes de l’Institut Jaume I de Salou provaran l’aplicació mitjançant una gimcana.

El projecte interdisciplinari vol fer una mirada rigorosa i lúdica al passat per entendre el present utilitzant com a eina pedagògica el ‘gaming’ o el que també es coneix com a “joc seriós”. Una forma d’aprenentatge engrescadora que proporciona un entorn simulat de la realitat i que canvia segons les decisions que es van aplicant. Així, l’estudiant es converteix en un agent descobridor actiu. 

Arrel pretén potenciar les habilitats d'aprenentatge en el camp de les humanitats i, a través del joc intel·ligent, vol motivar la curiositat pel coneixement del passat alhora que activa l’interès per comprendre'l. El projecte l’han impulsat l’investigador de l’ICAC Josep Maria Macias i el professor de la UAB Juan José Ramos, i també hi ha col·laborat la URV. 

Els seus creadors han escollit el Circ de Tarragona per realitzar un joc de simulació perquè està situat en una àrea urbana dinàmica, lúdica, cultural i festiva, on s’hi troben recintes museogràfics, el centre neuràlgic de la ciutat i diversos carrers que conserven vestigis del passat. 

Diversos investigadors treballen interdisciplinàriament per introduir noves fórmules que permetin motivar els joves a conèixer les seves arrels i el patrimoni mitjançant dinàmiques de joc i solucions multimèdia d’orientació sociotecnològica. El projecte vol concebre la ciutat com un espai històric, resultat de la interacció humana amb el seu propi passat i la capacitat de transformació. 

Alhora, el joc pretén enderrocar barreres d’ús dels espais museístics per a usuaris amb discapacitat intel·lectual, plantejant-los escenaris personalitzats. Les facilitats de visualització dels testimonis patrimonials permeten la interacció sense necessitat d’accedir als espais.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También