Alcanar conserva un clarinet d'Isabel II d'Espanya

Música. Data de 1835 i fou donat per la reina al poble, després que es destruís part del patrimoni musical

11 septiembre 2019 16:44 | Actualizado a 19 septiembre 2019 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cap a l’any 1.835 les forces carlines van assetjar molts municipis del Baix Maestrat i del sud de Catalunya. La guerra va ser especialment dura en aquest territori. Al poble d’Alcanar quedava destruït part del patrimoni històric i cultural com a conseqüència dels enfrontaments entre el partidaris i retractors al tro d’Isabel II d’Espanya.  

Els carlins irromperen amb foc l’església de Sant Miquel, i l’arxiu musical que es trobava a la parròquia desaparegué sota les cendres. Però la generositat del compositor vinarossenc José Gavaldà i la seva estima per la música van fer que durant els darrers anys, el poble recuperés part de la seva història musical. 

L’escultor canareu Miquel Gisbert va demanar a Isabel II d’Espanya, temps després d’aquests saquejos, l’adquisició d’instruments musicals per a formar una banda de música. Així ho explica Josep Matamoros (canonge, periodista i historiador) al llibre, Historia de mi pueblo, publicat l’any 1.922. 

En aquell temps, també el mossén de l’església Agustí Figueres, va ser un dels principals artífexs a l’hora de recuperar l’arxiu musical i la història del municipi amb l’ajuda de Gisbert.

Finalment la reina Isabel, anomenada castissa i també coneguda com la ninfòmana, concedí al poble una vintena d’instruments, entre els que destaquen uns timbals, una caixa, un bombo,  diversos trombons, saxofons i clarinets, entre d’altres, que finalment van fer cap a les escombraries. A dia d’avui només hi ha coneixement d’un clarinet fet de fusta de tabak i guarnit amb incrustacions d’ivori, d’origen francès. Aquest instrument es troba a casa d’un exdirector de la banda del poble, i segons s’explica a diverses publicacions locals, el clarinet fou regalat. 

Referències
La primera publicació que parla de l’existència d’aquest clarinet és la del canonge, Josep Matamoros. En un dels seus fragments parla de l’arribada d’Isabel II al poble durant el mes de juny i explica que es quedà a dormir al municipi de Roquetes. També fa referència un llibre publicat en motiu del compliment del 150è aniversari de la banda de música del municipi, titulat: 150 anys de música, història de la Banda Municipal de Música d’Alcanar (1845-1995). En aquest llibre s’hi poden trobar un llistat de tots els instruments donats per la reina i diverses fotografies del clarinet que es conserva. 

El llibre de la Banda Municipal de Música explica que aquest clarinet fou donat pel músic Samuel Gisbert al mestre Quiles. Però, si la reina donà el clarinet a la banda del poble, l’instrument hauria de ser patrimoni del poble?

L’ entitat musical ha justificat en tot moment a través de les seves publicacions que l’instrument es troba a càrrec del mestre i «probablement es decidís buscar a alguna persona per a que és fes cura» degut a l’estat de conservació en la que es trobava en el moment que li fou otorgat.

Antiguitat
Quan la reina Isabel arribà al municipi d’Alcanar ja hi havia constància de que el municipi havia tingut una banda musical. Així ho explica l’escriptor Josep Matamoros al llibre al que hem fet referència en aquesta publicació. Llavors, cal preguntar-se  si la data de formació de l’entitat (170 anys), és correspondria amb els seus origens reals.   

Comentarios
Multimedia Diari