El curt ‘Bruna’, contra l’assetjament, s’estrena directament al YouTube

L'obra, que es va projectar al Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC), posa la mirada en les persones que són testimonis del bullying però malgrat tot, decideixen no intervenir

01 mayo 2020 15:17 | Actualizado a 01 mayo 2020 15:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les aules estan buides, les escoles i els instituts tancats. Els passadissos silenciosos, sense vida. No obstant això, les branques malaltisses de l’assetjament van més enllà de les seves parets, de les finestres, de les portes, per atrapar les seves víctimes dins de casa seva, per humiliar a través de les xarxes socials fins i tot en aquests dies de confinament. Vigilància, suport i, sobretot denúncia, és la solució.

Justament aquesta mirada de la persona que és espectadora, però que no hi vol veure, que decideix no intervenir malgrat la incomoditat, centra el curtmetratge Bruna, estrenat oficialment al YouTube el passat abril. Un punt de vista, el del testimoni, que els seus creadors opinen que no s’ha tractat pràcticament mai, com va manifestar el codirector de la producció, el tarragoní Albert Blay durant la seva presentació a l’última edició del Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC), el passat desembre. 

«Hem volgut trencar estereotips», diu el reusenc Xavier Pérez, coguionista de Bruna. La posada de llarg d’aquesta història de bullying ha vingut condicionada d’alguna manera per la pandèmia de la Covid-19 i la cancel·lació o ajornament de totes les activitats previstes. «Al final ha resultat una oportunitat perquè més gent tingui accés que no pas si, per exemple, fem una estrena en un cinema en una data concreta, cosa que ara mateix és molt complicat», explica Xavier.  

El camí ha estat llarg i peculiar. Ha comptat amb la col·laboració del guionista David Victori i amb cares conegudes com ara el Ferran Rull

El curt és la història de dues adolescents, la Bruna i la Laia. Ambdues comparteixen classe a l’institut. Una d’elles és popular. L’altra, víctima dels seus companys. Riures, insults, agressions i vídeos amb el mòbil. Una d’elles sap que allò que està passant no s’ha de produir i tot canvia quan es troben fora de context. Però, quant costa fer el pas definitiu?

El camí de Bruna ha estat llarg i peculiar, un projecte del qual formaven part vuit persones en els seus inicis. «Vam implicar-nos quan la plataforma Fimaltive naixia el 2018 amb l’objectiu de fer audiovisuals que tinguessin una motivació social», assenyala Xavier.

Tot i que pot semblar que treballar amb persones desconegudes i amb una data límit pot ser complicat, el reusenc assegura que va ser «una experiència molt fluida i positiva». I va ser la temàtica, el bullying, la qual «va democratitzar molt les dinàmiques de les reunions. En algun moment fins i tot va ser molt terapèutic, ja que vam aprendre molt més del que ja sabíem i de com aquesta problemàtica ha evolucionat dintre de la societat», apunta el reusenc.

‘Bruna’ explica la història de dues adolescents. Una és popular. L’altra, víctima dels seus companys de classe. Una sap que allò que passa no està bé.

Així mateix, el projecte va comptar amb la col·laboració del guionista David Victori, qui va fer de mentor. «Ens va ajudar també molt amb les relacions entre guionistes, directors i altres membres de l’equip». Entre els actors, cares conegudes com ara la del Ferran Rull, conegut per la sèrie de TV3, Polseres vermelles o la pel·lícula Herois, dirigida per Pau Freixas i escrita per Albert Espinosa.

Tot i haver penjat el curt al YouTube, els seus creadors confien a continuar la trajectòria per altres festivals, encara que fins a la pandèmia, una clàusula de molts d’aquests certàmens era que l’obra no estigués disponible a les xarxes. «Tot i això, intentarem anar més lluny. Ara mateix portem unes 13 seleccions» i alguns guardons com ara el del públic del Premi VOC, Mostra d’audiovisual en català, d’Òmnium Cultural. 

El curtmetratge es pot veure a https://www.youtube.com/watch?v=RJOKYnh_PJ4
 

Comentarios
Multimedia Diari