El foc serà l’eix temàtic de la 455a Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí

La mostra tindrà lloc del 22 al 26 d’aquest mes. Una de les novetats és que han convidat les Falles dels Pirineus

15 enero 2020 11:30 | Actualizado a 15 enero 2020 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La 455a Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí allargarà la mostra fins a quatre dies. Serà del 22 al 26 d’aquest mes. Enguany s’ha donat un nou impuls per reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori. Així s’ha establert un eix temàtic –el foc– que articuli, en les pròximes edicions, propostes al voltant d’aquest nou relat.

Aquest element ha transformat la vida de les societats al llarg de la història. Amb la seva descoberta, va proporcionar a la humanitat llum i escalfor. Amb el domini d’aquest element els avantpassats van aprendre a transformar materials, coure aliments i fins i tot modificar els seus hàbits de vida.

Sota el nom de 455a Fira de Sant Vicenç –el foc, el nostre origen–, el programa d’actes de la Fira de l’Espluga es presenta amb novetats, amb una imatge gràfica vinculada a la temàtica i amb el foc com a eix vertebrador, tant dels actes com del mateix recinte firal.

Pel que fa a les novetats, la primera i la més destacada és la vinculació de l’esdeveniment espluguí amb una festa relacionada amb el foc. És per això que aquest any el ‘foc convidat’ a la Fira seran les Falles dels Pirineus amb la participació de l’Associació de municipis fallaires de Catalunya i Aragó i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça.

La Fira de l’Espluga comptarà amb dues exposicions ‘Festes del Foc al Pirineu’ i ‘Falles del Pirineu’ relacionades amb aquesta festivitat, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Un espai que també acollirà un taller per a tots els públics per aprendre a construir una falla.

Aquest primer foc convidat va estretament lligat a la tasca de dinamització turística i social amb la qual treballa Casa Llavasa - Casa de Colònies, en aquesta zona del Pirineu, al municipi de Durro, i que reforça els lligams entre les dues poblacions i amb l’entitat.

El recinte firal també incorpora novetats importants. Per una banda hi haurà un espai dedicat als oficis d’art i a l’artesania, amb demostracions en directe durant tot el cap de setmana, recuperant així els orígens d’aquests oficis relacionats amb el foc. Aquest espai s’ubicarà a la plaça de l’església, on el mateix dissabte al matí es muntarà de manera participativa una carbonera i s’hi farà la presentació del ‘Pa de la Cova’, novetat gastronòmica d’aquesta edició.

Per altra banda, s’incorpora al recinte firal una mostra de noves tendències en diferents sectors. Els visitants podran veure una mostra d’autocaravanes i podran conèixer de primera mà un projecte cooperatiu relacionat amb el món del caravàning. Les empreses espluguines també tindran el seu espai al recinte firal i el comerç local obrirà en el seu horari.

El dissabte al vespre, els Diables de l’Espluga i el forjador espluguí Enric Martí, de Cal Biel, presentaran un espectacle de foc i llum a la plaça de l’Església.

Riuada Solidària

La plataforma Riuada Solidària rebrà un reconeixement per les tasques realitzades des del mes d’octubre i donaran a conèixer les bases de les ajudes el 26 de gener. El regidor de Festes de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, va destacar ahir en roda de premsa que «això només és un punt de partida i que es tenen objectius a llarg termini. Haurem de veure el retorn que té aquest any la fira i els visitants que hi venen».

Comentarios
Multimedia Diari