El jutge retorna el sou a l'alcalde de Cabra del Camp retirat pel Ple

La mesura havia d'estar motivada i, segons la sentència, aquest requisit no es va complir en el moment d´aprovar-se

19 mayo 2017 16:25 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ànims a Cabra del Camp estan més encrespats que mai i ara, que l’alcalde Miguel Castañón (Cabra en Comú) recuperarà el seu sou després que li fos retirat en la sessió plenària del 2 de novembre de 2015, l’oposició (4 regidors de CiU i dos exmembres de Cabra en Comú) ha rebut un fort revés en el seu intent de fer fora Castañón de l’alcaldia per considerar que «prioritza l’interès personal per sobre del general de la població».

El cas va arribar als jutjats el 4 de novembre de 2015 en forma de recurs contenciós administratiu per part de Castañón, que en aquell moment afirmava que la retirada de sou era «una moció de censura en coberta».

Ara, un any més tard, el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ha emès una sentència en la qual es deixa sense efecte l’acord aprovat pel Ple de Cabra del Camp del 2 de novembre de 2015 pel qual es retirava el sou de l’alcalde.

Per tant, el jutge retorna a Miguel Castañón el seu sou (establert a l’inici de la legislatura en 13.541 euros bruts anuals per exercir el seu càrrec amb dedicació parcial de 24 hores i mitja setmanals) «ordenant a l’Ajuntament que s’abonin les quantitats deixades de percebre, amb l’interès legal procedent».

Segons la sentència, a la qual ha tingut accés el Diari , el Ple hauria d’haver presentat algun motiu per deixar l’alcalde sense sou. Tot i que en l’acta de la sessió plenària d’aquell dia s’argumenta: «Donada la situació actual del municipi, no és necessari l’establiment del règim de dedicació dels membres polítics d’aquesta corporació ni la retribució que això comporta», a la sentència s’afirma que «la frase transcrita no diu absolutament res» i que, per tant, s’ha «vulnerat el deure de motivació».

Davant la sentència, els regidors de l’oposició, que actualment es troba en majoria, no s’ha quedat de braços plegats i ha presentat recurs apel·latiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D’aquesta manera, el municipi encara haurà d’esperar un temps per saber si el retorn del sou a l’alcalde és definitiu.


La Junta, sense competències
La sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona tan sols fa referència al primer punt de la sessió plenària de l’Ajuntament de Cabra celebrada el 2 de novembre de 2015, referent al sou de l’alcalde. Els altres punts, com que «no són nítidament recorreguts», segons la sentència, no es tracten.

Això significa que la Junta de Govern no recupera les competències tretes en aquella mateixa sessió plenària, en el qual aquestes van ser traspassades al Ple on l’oposició té majoria: sis regidors (quatre de CiU i dos exmembres de Cabra del Camp) enfront dels tres de l’equip de govern.

D’altra banda, en la mateixa sessió plenària es va modificar el règim d’indemnitzacions als membres de la Junta de Govern, passant dels 100 euros per sessió que cobraven fins al 2 de novembre de 2015 a 10 euros, a la qual s’aplica una retenció del 2% en concepte d’IRPF.

Comentarios
Multimedia Diari