El nombre d'usuaris dels senders del GR175 augmenta durant el 2014

10.196 persones han passat per aquesta xarxa de camins que uneix els tres monestirs de La Ruta del Cister, un 3,33% més que el 2013. Aquest GR fa 15 anys que es va inaugurar

Montse Plana

Whatsapp
Imatge del pas del Cogulló, el punt més alt del GR175 La Ruta del Cister. Foto: Enric Fonts

Imatge del pas del Cogulló, el punt més alt del GR175 La Ruta del Cister. Foto: Enric Fonts

El GR175, l’únic sender que enllaça els tres monestirs de La Ruta del Cister, va experimentar durant el 2014 un augment del 3,33% dels seus usuaris respecte a l’any anterior. En total, 10.196 persones van fer aquesta ruta, la majoria d’elles a peu (8.724), mentre que la resta la van fer en BTT, una modalitat que durant el 2014 va descendir més d’un 40% respecte al 2013. El març, el maig i el setembre van ser els mesos amb un volum més elevat de caminadors, mentre que el juny i l’agost van ser els escollits pels usuaris que van fer la ruta en bicicleta.

Durant el 2014 també va augmentar el nombre de carnets 6T venuts, en total 702, 145 més que l’any anterior. Es tracta de la targeta de pas que tenen els usuaris del GR175 La Ruta del Cister. Serveix per obtenir el Diploma 6T, que acredita que s’ha realitzat el sender i, a més a més, també dóna la possibilitat d’obtenir descomptes en establiments de diferents poblacions.

15 anys del GR175

La ruta que configura el GR175 va ser creat pel Centre Excursionista la Xiruca Foradada del Pla de Santa Maria, el 1996. No va ser, però, fins tres anys més tard que va ser catalogat com a GR.

El 1998 els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell es van interessar pel recorregut i el van senyalitzar i incorporar dins la promoció de La Ruta del Cister, com un nou producte turístic de senderisme. Finalment, el 1999 el camí va ser homologat com a sender de gran recorregut amb el número 175, reconegut dins l’àmbit de la FEDME i de l’ERA (European Ramblers Association).

Es tracta d’un recorregut circular que uneix els tres monestirs cistercencs de Catalunya: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. A més a més, al llarg dels 104 quilòmetres d’itinerari es travessen espais naturals com l’Albereda de Santes Creus, el tossal Gros de Miramar o el bosc de Poblet.

Amb el Centre Excursionista la Xiruca Foradada del Pla com a entitat cuidadora del sender, durant aquests 15 anys s’ha invertit en el manteniment de la senyalització i les infraestructures. S’han fet canvis de traçat, s’han instal·lat ecocompotadors per fer recomptes de persones i bicicletes i s’ha creat el carnet 6 i la Comissió de Seguiment del GR175.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También