El nou ball de diables a la vallenca

Reportatge. Enguany l’escenificació estrena format i des de famés de mig any que la colla es troba immersa en els preparatius

16 octubre 2018 08:10 | Actualizado a 16 octubre 2018 08:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Molta gent desconeix el ball parlat dels Diables de Valls i enguany hem decidit canviar el format», apunta el coordinador dels grups de foc de la Unió d’Anelles de la Flama (UAF), Marc Gascón.
I és que enguany per Santa Úrsula els Diables de Valls tornaran als orígens del contingut del ball, amb la temptació dels diables i la Diablessa a l’Àngel, que davalla a l’infern i que es converteix en el personatge de Llucifer.


Els arcàngels Sant Miquel i Sant Gabriel són els encarregats de protagonitzar la lluita amb el personatge, enmig d’un espectacle pirotècnic que dona espectacularitat a l’escena, amb la combinació de sonoritat i lluminositat. La representació culmina amb el triomf del bé per sobre del mal i la conseqüent derrota dels diables per part dels àngels, que aconsegueixen reduir les forces malignes i fer-les entrar dins l’Ajuntament.


«Hi participa gent de totes les edats de l‘entitat i tots tenen el seu paper i en són pratogonistes», apunta Gascón. I afegeix que «la gent notarà un canvi. Fins ara fèiem versots i criticàvem diferents aspectes, i enguany hem renovat l’estil».


El Ball de Diables de Valls està format per una trentena de membres que es reparteixen els papers de l’auca. «Aquest dia tots tindran el seu paper, i seran protagonistes ja que a més hi participaran altres elements del foc», explica Marc Gascón. Per altra banda, el correfoc que precedeix la representació estrena recorregut. L’inici està previst a les vuit del vespre, amb la participació del Ball de Diables gran i petit de Valls, el Drac gran i petit de Valls, el Bou Tradicional de Valls i el Ball de Diables gran i petit de les Borges del Camp com a colles convidades.


El seguici del foc començarà a la plaça del Blat i acabarà al mateix punt passant per diferents carrers del nucli històric i on faran enceses els diferents elements del foc. Allí es donarà pas a la carretillada i al ball parlat. Fa més de mig any que la colla es troba immersa en els preparatius. «Estem tots molt il·lusionats i entusiasmats», detalla el coordinador dels grups de foc de la UAF.


Un dels més antics
El Ball de Diables de Valls és un dels balls de diables més antics del Camp de Tarragona, amb referències documentals que es remunten al segle XV. Va ser recuperat el 1985 per la Unió Anelles de la Flama.


«El temps dirà si tornem a introduir els versots, però primer s’ha d’entendre el contingut del ball parlat de Diables», conclou Gascón.
El ball parlat es representarà aquest dissabte, 20 d’octubre, dins dels actes de Santa Úrsula. Es tracta de l’acte de foc més destacat del cap de setmana, el correfoc i la representació del ball parlat dels Diables de Valls, a partir de les nou del vespre, a la plaça del Blat de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari