El pla de cribratge del càncer de colon estarà implantat a la demarcació a finals de 2016

La participació en el programa de detecció al Baix Ebre arriba al 60%, deu punts més que la mitjana de Catalunya

19 mayo 2017 22:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El programa del cribratge del càncer de còlon i recte estarà implantat a tota la demarcació de Tarragona. Després d'iniciar-se el 2012 al Baix Ebre, el programa es va ampliar al Montsià el 2014 i a l'Alt Camp i la Conca de Barberà el febrer d'enguany. Segons s'ha avançat aquest dimecres a Salou en la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 al territori, el pla s'estendrà a la Terra Alta a l'octubre, al Baix Camp i al Priorat a finals d'any, i al Baix Penedès i al Tarragonès el 2016. Pel que fa als resultats, destaca que la participació en aquest programa de la població convidada al Baix Ebre és del 60%, deu punts més que la mitjana de Catalunya.

Uns 200 professionals sanitaris han participat aquest dimecres a la tarda a la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 de les regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre al Teatre Auditori de Salou, on s'han presentat els resultats de les experiències de cribratge del càncer de colon i atenció a la cronicitat, entre d'altres.

Els resultats del programa del cribratge del càncer de còlon i recte a les Terres de l'Ebre, que es va iniciar el maig de 2012, són excel·lents, segons han manifestat els responsables sanitaris. La participació de la població convidada -els homes i dones d'entre 50 i 69 anys del Baix Ebre- és del 60%, sent superior a la mitjana de la població de Catalunya, que se situa en el 48%, així com l'acceptació de fer-se una colonoscòpia quan el test de cribratge -el test de sang oculta en femta- és positiu.

Les dones participen en un 63%, una mica més que els homes, que ho fan en un 58 %, però la taxa de positivitat del test en els homes és del 9,3% i en les dones del 5,4%. Pel que fa a la detecció de càncers invasiu ha estat de 4,7 per cada 1.000 persones cribrades. En conjunt, a la demarcació de Tarragona la població diana d'aquest pla és de 92.724 persones, que es preveu que augmenti entre un 8 i un 9% de cara a l'any 2020.

La secretària general de Salut, Roser Fernández, ha destacat durant la inauguració de la jornada que, després dels ajustos econòmics realitzats en passats exercicis, s'han començat a recuperar les condicions de treball del personal sanitari i les llistes d'espera que, segons s'ha destacat, se situen a nivells del 2010. Fernández ha subratllat també que, "des del 2011 el Pla de salut disminueix el risc a emmalaltir, potencia un model d'atenció sanitària i social centrat en la persona per garantir continuïtat assistencial en tots els nivells assistencials, en salut digital incorpora de forma assenyada les noves tecnologies, i centra la recerca i innovació al servei d'aquestes polítiques de salut".

En la mateixa línia el director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha posat en valor la tasca de col·laboració entre entitats per atendre millor el ciutadà. En el cas de l'atenció a la cronicitat hi ha" un abans i un després", segons ha dit.A nivell territorial, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Josep Mercadé, i el de les Terres de l'Ebre, Albert Gómez, han destacat la visió de conjunt de les dues regions que donen servei a 800.000 persones i el reforç de l'atenció primària, per fer-la més accessible al ciutadà i més coordinada amb l'atenció especialitzada.

Comentarios
Multimedia Diari