El polèmic tòtem publicitari de 17 metres del parc Riuclar, a Tarragona, s'haurà de retirar

El plenari portarà a aprovació la nova ordenança d'instal·lacions publicitàries

19 mayo 2017 16:21 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El polèmic tòtem publicitari ubicat al parc Riuclar de Tarragona s’ha de retirar, segons els serveis jurídics municipals. L’empresa propietària haurà de desmantellar la instal·lació ubicada vora la T-11, que fa 17 metres d’alçada i genera un fort rebuig veïnal. En cas contrari, el consistori adverteix que ho farà de forma subsidiària i que imposarà multes. La companyia Annunzia Publicidad Exterior va interposar un recurs de reposició contra l’acord del plenari de finals d’octubre que suspenia durant un any la concessió de llicències per a la instal·lació de tanques de grans dimensions. La qüestió es portarà a aprovació del ple d’aquest divendres, juntament amb l’aprovació inicial de l’avantprojecte de la nova ordenança municipal d’instal·lacions i activitats publicitàries.

La norma que es portarà a votació substituirà la que està en vigor des de l’any 1998 i que regula els rètols, veles, cartelleres, cartells i pancartes. Segons l’equip de govern, la proposta respon “a la necessitat de millorar la convivència entre l’activitat publicitària exterior i la protecció de l’entorn urbà, el benestar veïnal i la conservació del patrimoni cultural de la ciutat de Tarragona”. 

El text preveu que les cartelleres instal·lades en terreny privat només es podran col·locar en zones industrials, terciàries i de gran indústria (àmbits 19 i 20 del POUM), amb la qual cosa s’ampliarà la zona urbana de protecció. L’ordenança estableix que les dimensions màximes de la superfície publicitària han de ser de 24 metres quadrats i, la seva alçada màxima total, de sis metres.

Pel que fa a les cartelleres instal·lades sobre un pal, se n’autoritzarà una per cada parcel·la cadastral sempre que es destini a publicitat de l’empresa o activitat industrial o comercial establerta en aquella parcel·la. Per norma general, cada exposició publicitària no podrà excedir de dotze metres d’amplada i cinc d’alçada, mentre que el suport haurà de tenir una alçada màxima de quinze metres. 

El regidor de Territori, Josep Maria Milà, ha afirmat que “l’ordenança vol resoldre el problema existent, una sobreexplotació publicitària -hi ha unes 300 tanques al municipi-, atenent a criteris d’interès general, d’ordre públic i protecció i salvaguarda de l’espai públic”. Si la norma s’aprova, es posarà a exposició pública durant 30 dies perquè es puguin presentar al·legacions. 

D’altra banda, el plenari votarà si desestima el recurs de reposició interposat per Annunzia Publicidad Exterior contra l’acord 24 d’octubre de 2016 de suspendre l’atorgament d’autoritzacions o comunicacions de cartelleres. 

Milà ha explicat que els antecedents de desestimar aquest recurs provenen de quan l’Ajuntament de Tarragona va comunicar al propietari del tòtem ubicat a Parc Riuclar, Annunzia Publicidad Exterior SL, que el Plenari havia aprovat suspendre la concessió de llicències; aleshores, l’empresa va interposar un nou recurs de reposició contra l’acord de suspensió de llicències. 

“Ara, els serveis jurídics municipals han informat que s’ha de desestimar el recurs i requerir a l’empresa que retiri el tòtem. Per tant, immediatament ordenarem la seva retirada i que cessi l’ús publicitari. En cas que no ho compleixi, l’Ajuntament assumirà la retirada del tòtem publicitari de forma subsidiària i imposarà multes”, ha manifestat el regidor. 

L’acord suspensió de llicències no només ha afectat a la cartellera de parc Riuclar, sinó també a tretze cartelleres publicitàries que estaven en tràmit i, també, a totes les que no tenen llicència o els ha caducat el termini d’autorització.

Comentarios
Multimedia Diari