El pressupost de 2020 destina una partida a expropiacions de la plaça de l’Oli de Valls

Quan el nou POUM sigui executiu començaran a actuar-hi. També està previst que molt aviat comenci l’enderroc de cinc habitatges entre els carrers de Santa Marina i Sant Francesc

08 diciembre 2019 17:23 | Actualizado a 08 diciembre 2019 17:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls destinarà una partida al pressupost del 2020 per a les expropiacions de la plaça de l’Oli i així poder-hi fer nous habitatges. Així ho va confirmar al Diari la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric a l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca. «Quan sigui executiu el nou POUM –aprovat el passat mes d’octubre– s’iniciaran els tràmits per tirar endavant les expropiacions. En uns mesos creiem que ja hi podrem començar a actuar», va dir. 

Fa uns mesos va caure la llinda de la balconera d’un edifici de la plaça de l’Oli. Per aquest motiu des de l’Ajuntament s’hi va començar a treballar. Aquesta illa de cases toca a la cara nord de la plaça de l’Oli –uns set immobles– i alguns estaven declarats en estat de ruïna. Ara també han limitat un perímetre de seguretat «per tal de protegir la via pública. Això era provisional però creiem que s’allargarà una mica». 

El consistori vallenc està fent una diagnosi del barri per definir l’estratègia de futur

Pel que fa els paradistes del mercat de la fruita que ocupaven la plaça de l’Oli s’han hagut de reubicar. «Van entendre la situació ràpidament i no hem tingut cap problema», va detallar la regidora. En aquest àmbit també van encarregar un estudi topogràfic per poder-hi actuar, i una inspecció de les actuacions d’urgència. 
«A més també tenim previst actuar al subsòl de la plaça de l’Oli al clavegueram, humitats. Això també està previst», va assegurar Roca. Va afegir que «segurament es destinarà a habitatge lliure però encara queden molts passos previs, però calculem que en uns dos anys. No podem avançar terminis». La voluntat municipal és  rehabilitar el conjunt de cases per generar nou habitatge». 

Més expropiacions

També al centre històric, a la cantonada entre els carrers de Santa Marina i de Sant Francesc, es farà l’expropiació d’uns cinc pisos. «Va començar la legislatura passada. Ja estan descatalogats i en breu es farà l’enderroc», va remarcar.

De fet, està previst que sigui una cooperativa d’habitatge social amb cessió d’ús. Així, l’Ajuntament engegarà la seva primera promoció pública d’habitatges. El futur edifici tindrà vuit pisos públics de 50 metres quadrats. L’accés a aquests immobles serà en règim cooperatiu, una fórmula diferenciada dels sistemes clàssics de lloguer o compra. D’aquesta manera, els residents pagaran mensualment una quota de soci que serà estable i no fluctuarà en el temps, a un preu assequible que pot oscil·lar entre els 220 i 275 euros, en funció de les característiques de l’habitatge. 

El règim cooperatiu promou l’accés a l’habitatge, amb un model més just, sense ànim de lucre i no especulatiu. Així, amb la fórmula de cessió d’ús, conegut també com a model Andel, es crea una cooperativa d’usuaris. Aquesta té la propietat dels immobles i en la qual els seus membres es beneficien d’un ús indefinit. A canvi han de pagar una quota mensual a un preu assequible i d’una entrada inicial, que se’ls hi retorna en el moment que deixen el pis i el transfereixen a un nou soci. Aquests immoble públics estaran destinats a població jove, amb l’objectiu de facilitar l’emancipació familiar i l’accés a l’habitatge d’aquest col·lectiu. 

La promoció s’ubicarà al Barri Antic, en el marc dels projectes de recuperació i dinamització urbanística i social del centre històric que impulsa l’Ajuntament.

Requeriments a la propietat

Des de l’Ajuntament asseguren que van fent requeriments als propietaris «dels pisos que estan buits» perquè hi actuïn. Des del Consistori es fan ordres d’execució, declaracions de ruïna, execucions subsidiàries, requeriments d’obres menors, o des de l’arrebossat de façanes a fixar un balcó o actuacions més importants en funció de l’estat de l’immoble.

Ara, el consistori vallenc està fent una radiografia del barri. «Quan tinguem tota la diagnosi decidirem l’estratègia que hem de fer. Aquesta setmana ens reunirem amb les associacions de veïns, decidirem la composició i quin membre de cada grup polític aborda la situació». La trobada servirà per decidir les mesures que caldrà adoptar a partir d’ara i quina serà l’estratègia per al barri.

Comentarios
Multimedia Diari