El pressupost de Valls inclourà la redacció del projecte de les muralles

En els pròxims mesos es definirà la consolidació dels panys de l’antiga fortificació i la urbanització de l’entorn

03 diciembre 2019 22:30 | Actualizado a 04 diciembre 2019 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pressupost municipal de Valls del proper any inclourà la redacció del projecte d’enderroc i on definirà la consolidació dels panys de l’antiga muralla i les característiques d’urbanització de l’entorn. El cost dels honoraris és de 60.000 euros més IVA i està previst que s’executi en els propers mesos –finals o principis d’any–.

L’Ajuntament de Valls continua amb el projecte destinat a la recuperació de les antigues muralles medievals de la ciutat. Aquestes s’amaguen a l’interior dels immobles que separen el carrer de Sant Francesc amb la Muralla de Sant Francesc. La majoria són de propietat municipal en el tram comprès entre la plaça de Sant Francesc i el carrer de Sant Sebastià.

«Està plantejat per fases. És a dir, que es pugui executar progressivament quan es tingui pressupost i es partirà en diferents trams», va explicar ahir en roda de premsa, la regidora d’Urbanisme i del Centre Històric, Sònia Roca. Va afegir que «aquest esponjament del tram de muralla li donarà aire en aquesta zona sud del Barri Antic, perquè permetrà a tots aquests habitatges gaudir de vistes». Així, l’any que ve la ciutat tindrà el disseny del que serà la recuperació d’aques tram de la muralla.

En els últims anys l’Ajuntament ha fet diferents expropiacions en aquest entorn per tal de recuperar les antigues muralles medievals de la ciutat.

La Torre Cega va ser la descoberta més important de l’estudi històric i arqueològic de la muralla de Sant Francesc que es va fer l’any passat. Els treballs van documentar l’existència de panys de muralla d’entre 2,8 i 6,8 metres d’alçada, dues torres de defensa i vestigis amagats a l’interior dels immobles.

Les obres es faran progressivament per fases, a mesura que es vagi tenint els diners

De fet, els treballs de repicaments efectuats van permetre documentar el mur de tàpia que es conservava en dues parets mitgeres, el sòcol de maçoneria i una cantonada de carreus de gairebé vuit metres d’alçada.

Pel que fa a la Torre del portal de Llobets, ja es va documentar en la intervenció arqueològica del 2003 i es va poder constatar la seva existència.

Amb tot, els historiadors no van descartar trobar restes d’una tercera torre a l’interior d’un altre habitatge del carrer Sant Francesc. A part de les torres medievals, també es van localitzar vestigis importants de panys de muralla, com algunes restes de fortificació que arriben gairebé als set metres d’alçada, malgrat que la majoria dels vestigis trobats tenen entre quatre i dos metres. Els arqueòlegs també van detectar restes d’afegits i reconstruccions parcials que es van fer posteriorment a la fortificació medieval.

Asfaltatge al carrer Sant Francesc

Per una altra part, l’Ajuntament de Valls asfaltarà el carrer de Sant Francesc en la seva totalitat, des de la plaça Portal Nou fins a la cruïlla amb el carrer de Sant Antoni, ja tocant a la plaça de Sant Francesc.

La Junta de Govern ha aprovat, per un import de 45.000 euros, la contractació per a l’execució de les obres d’asfaltatge del que és, amb gairebé 450 metres, un dels carrers més llargs del centre històric.

El Consistori ja ha executat en els últims mesos les obres de millora i reparació de voreres en aquest carrer –paral·lel a la Muralla de Sant Francesc– i ara procedirà a l’asfaltatge d’una via que suporta un important volum de trànsit i comunica tota l’àrea del Portal Nou amb les places del Carme i Sant Francesc.

El projecte inclou la renovació de la xarxa de clavegueram al principi del carrer, en concret en el tram comprès entre el Portal Nou i el carrer de Sant Isidre. Aquesta actuació serà la primera que realitza en aquest entorn del centre històric.

D’altra banda, a l’alçada de la plaça de la Fusta, s’ha previst un remuntable que obligarà als vehicles a reduir la velocitat i a la vegada ampliarà la sensació d’amplitud de la plaça. Per últim aquesta actuació contempla la senyalització horitzontal.

Comentarios
Multimedia Diari