El primer gran duel vallenc arriba amb ambició a les dues bandes del Blat

Les dues colles vallenques buscaran estrenar estructures a la diada de Sant Joan de diumenge. A Tarragona, Sant Pere i Sant Pau i Colla Jove opten als seus millors registres en aquesta cita. Els Xiquets de Reus intentaran el 2de8 folrat

23 junio 2018 14:50 | Actualizado a 28 junio 2018 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot i que cada any, per difícil que sembli, les colles segueixen avançant terminis i veiem grans castells a partir de mitjan mes de maig, la diada de Sant Joan segueix marcant l’inici real de la temporada castellera. 

Més enllà de tractar-se de la cita que marca l’inici del calendari tradicional, és el primer gran duel vallenc de l’any i, de retruc, la primera diada amb una quantitat important de gammes extra del curs. A més, la cita coincideix amb la diada de Sant Joan a Tarragona i, sovint, com és el cas enguany, amb la de Sant Pere a Reus, convertint el cap de setmana de Sant Joan en un combinat perfecte pels amants dels castells. 

És evident que les colles vallenques volen donar el màxim per la seva festa major i enguany, no en serà una excepció. La Colla Vella dels Xiquets de Valls arriba a Sant Joan havent registrat, probablement, el millor inici de temporada de la seva història. Els rosats han completat amb molta solvència els castells bàsics de nou pisos a més de dominar la gamma alta de vuit amb l’aposta segura del 5de8 i el 4de8 amb el pilar. També han completat el pilar folrat, amb estrenes incloses, dues vegades i han estrenat la gamma extra més aviat que mai, descarregant el 5de9 amb folre a la Selva del Camp a inicis del mes de juny. Per Sant Joan, els d’Albert Martínez volen seguir fent passos endavant i de fet ja ho podrien fer per la diada de Completes, aquest dissabte a dos quarts de dotze de la nit. 

Castells nets matiners 
Tant la Colla Joves com la Colla Vella treballen intensament el dos de vuit sense folre. Tot i que és difícil, podrien veure la llum a la diada d’aquest diumenge a la plaça del Blat.

En una diada que segueix el model a l’antiga (sense rondes establertes) els rosats apostarien pels dos castells bàsics de nou pisos i el tercer castell podria ser el 5de8 o el 4de8 amb el pilar. Tot i això, els del Portal Nou no descarten l’estrena del 9de8, castell que treballen intensament des de principi de temporada. De cara a la diada de Sant Joan, la Vella vol seguir fent passes endavant. D’entrada, repetir el 5de9 amb folre i acompanyar-lo del primer 4de9 amb folre i pilar de l’any. El tercer castell és el més complicat de conèixer, ja que la formació vallenca treballa diferents estructures com el 4de9 sense folre o el 2de8 sense folre. Tot i que és molt probable que finalment aquests castells no vegin la llum, no estan del tot descartats. En tot cas, la Colla Vella portarà els castells de nou i el 9de8 en cartera. A la ronda de pilars apostaran pel pilar de set amb folre, sense descartar el pilar de vuit emmanillat. 

A l’altra banda de la plaça, també trobarem una Colla Joves en plena forma. Els de la camisa vermella arriben a la diada de Sant Joan amb un 3de9 amb folre descarregat, fet que no passava des del 2015. A més, durant aquest inici de temporada han completat el 5de8, el 2de8 amb folre diverses vegades i el 3de8 amb el pilar. També han despuntat amb el pilar de set amb folre, amb un descarregat i un altre de carregat. 

Els del carrer d’en Gassó es plantegen una diada de màxims ja per Completes, durant la nit de dissabte. A la primera de les dues cites del cap de setmana hi volen dur el 3de9 amb folre i acompanyar-lo de dos castells de la gamma alta de vuit per poder afrontar la diada de l’endemà amb part de la feina feta. Aquests podrien ser el 5de8 i el 3de8 amb el pilar. Diumenge, la Colla Joves voldrà repetir el tres folrat i acompanyar-lo del primer 4de9 amb folre de la temporada. A banda dels dos castells bàsics de nou, els de Francesc Ramon també han treballat intensament el 5de9 amb folre i el 2de8 sense folre, estructura estrella de la Joves la temporada passada. Si finalment no optessin per estrenar cap dels dos castells, els vallencs optarien per algun dels castells de la gamma alta de vuit que ja han completat enguany. Tancaran, molt probablement, amb el pilar de set amb folre.

Sant Joan d’estrenes a Tarragona
Ja a la tarda de diumenge, serà el torn de la diada de Sant Joan de Tarragona, a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de la Font. 
Allà la Colla Jove Xiquets de Tarragona hi vol completar el primer 4de9 amb folre de l’any, després de descarregar el 3de9 amb folre les dues darreres setmanes, a Valls i Vilanova i la Geltrú. El tres folrat serà el segon castell dels liles i la tercera estructura dependrà dels darrers assajos. Els del Cós del Bou treballen intensament el 9de8 però no saben si estarà a punt per a la cita de demà. En cartera, el 5de8 i el 4de8 amb el pilar. Tancaran amb l’espadat de mèrit. 

Els Xiquets de Tarragona, per la seva banda, podrien estrenar dues estructures que han treballat intensament durant les darreres setmanes: el 5de8 i el 2de8 amb folre. Tot i haver realitzat un inici d’any més discret que temporades anteriors, els ratllats estan realitzant bons assajos les darreres setmanes. Un dels dos castells de vuit tancaria la seva actuació per Sant Joan. 

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau es plantegen el millor Sant Joan de la seva història. Després de completar el 3de8, el 2de7 i el pilar de sis diverses vegades en aquest inici de temporada, els de David Lobo volen acompanyar aquestes tres estructures amb el primer 4de8 de l’any que, en cas de descarregar-se, seria el més matiner del seu historial. Gran feina la que estan realitzant els del barri cooperativista aquest 2018. 

Els Xiquets del Serrallo volen fer una passa endavant i seguir superant-se a ells mateixos després d’un inici de temporada difícil. Els del barri pesquer volen completar els dos castells bàsics de set pisos, sense descartar l’estrena de la gamma alta de set, amb algun dels dos castells amb el pilar al mig. 

Folre avellana per Sant Pere
La primera cita del cap de setmana serà aquesta tarda a la plaça del Mercadal, amb motiu de la diada de la festa major de Sant Pere. Els Xiquets de Reus volen fer una passa endavant i atacar el primer 2de8 amb folre de l’any. Marcats per les baixes extracastelleres de les darreres setmanes, els reusencs segueixen treballant estructures superiors. Aquesta tarda però, acompanyaran el dos folrat dels dos castells bàsics de vuit pisos, que ja han completat enguany. Al seu costat actuaran els Nens del Vendrell que buscaran la clàssica de vuit, i els Castellers de Lleida, que podrien apostar pel 4de8 com a millor estructura. 

Torredembarra també acull diumenge una diada amb motiu de Sant Joan. Els Nois de la Torre buscaran repetir els millors castells d’enguany, que han marcat el seu millor inici de temporada: el 3 i el 4de7 amb el pilar. No descarten però fer una passa més, en forma de 5de7. Els Castellers d’Altafulla podrien plantejar-se el primer castell de set pisos del 2018 i acompanyar-lo del 2de6 i el 5de6. Els Bous de la Bisbal buscaran tres castells de sis amb el 2de6 com a millor estructura i la Jove de Vilafranca també voldrà completar una diada amb tres castells de sis. 

Comentarios
Multimedia Diari