El projecte 'A-porta' per treballar contra la pobresa energètica arriba a Tarragona

Les associacions veïnals creen un mapa que mostra les lluites en defensa dels CAPs arreu del territori

19 mayo 2017 15:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha presentat aquest dissabte en la 32a assemblea un mapa interactiu que mostra les lluites en defensa de la sanitat, especialment dels Centres d'Atenció Primària, que hi ha arreu del territori. Amb el mapa es visualitza "quin tipus d'assistència dona cada centre, quines problemàtiques té, quines lluites s'han impulsat i què s'ha aconseguit", segons ha explicat el president de la CONFAVC, Jordi Giró. El projecte, que s'ha elaborat mitjançant dades dels veïns, ha de permetre obtenir el coneixement necessari per abordar la qüestió amb la conselleria de Salut més endavant. D'altra banda, del pla de treball del 2017 destaca el servei 'A-porta', que treballa per evitar la pobresa energètica i que s'impulsarà al barri tarragoní de Camp Clar després d'haver-se aplicat amb bons resultats a Ciutat Meridiana, a Barcelona. Les federacions també debaten en assemblea el seu posicionament envers el Pacte Nacional pel Referèndum.

Salut, habitatge i treball

Un dels punts on l'assemblea ha insistit més ha estat en la salut. "No volem perdre cap tipus de servei, volem que es doni qualitat i que es faci cap altra retallada més", ha indicat Giró. Segons els resultats presentats al mapa interactiu, cada població té un cas significatiu en la lluita per la sanitat, localitzada en els centres d'atenció primària. "Els CAPs són els que han patit més per descalçament de serveis, per tancament o per unificació". 

El moviment veïnal ha reclamat que es garanteixi el transport públic com un dret igual a tot el país i han reclamat infraestructures en barris "molt lesionats"

'A-porta'

Giró ha explicat que el funcionament del projecte 'A-porta' requereix la coordinació d'un grup de veïns del mateix barri que es dediquin a anar a diversos habitatges, visitar els veïns i veure quins problemes tenen en energia: "consum, eficiència, talls de subministrament o situacions que marquen la vulnerabilitat energètica i també social", ha assenyalat. 

L'objectiu final és que l'administració li doni una solució o que sigui la mateixa companyia qui li ofereixi. En aquest sentit, la CONFAVC treballa perquè la subministradora d'aigua a Tarragona col·labori en el projecte, que té el suport del Govern. El projecte arribarà al barri tarragoní al juliol i es podria allargar fins al febrer del 2018. La intenció és fer l'acompanyament a mil habitatges. 

El projecte està inspirat en la tasca de l'associació 'Voisin Malin' que des del 2010 ha desplegat un projecte comunitari a vuit municipis francesos. Amb el mateix esperit, la Confederació ja ha fet una prova pilot a Ciutat Meridiana i ha arribat porta a porta a 672 llars per combatre la pobresa energètica. A la capital catalana ha comptat amb el suport del consistori i de la companyia Aigües de Barcelona. Queden 21 dies de prova i els resultats, fins ara, han estat "molt positius", segons la CONFAVC. 

La lluita veïnal a Tarragona

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Antoni Peco, ha lamentat que el moviment de barris no s'escolta des de l'Ajuntament: "no hi ha molta interlocució i fa dos anys que no ens reunim amb l'alcalde", ha denunciat. "Si no hi ha diàleg i que ens expliquin també el seu model de ciutat és molt difícil que puguem millorar la ciutat", ha dit. 

La FAVT, que darrerament ha sortit al carrer per reclamar millores als barris, descarta per ara tornar a sortir al carrer. En canvi, proposa crear espais de diàleg i participació que es faran amb la participació de l'alcalde o sense, tot i que la intenció és que hi participi el govern municipal i tots els grups representats a l'Ajuntament. 

32a assemblea

La CONFAVC ha celebrat l'assemblea al barri de Sant Salvador de Tarragona, on s'han reunit una quinzena de federacions amb més de 50 associacions de veïns, així com dues federacions que no estan adherides a la CONFAVC, la de Vilafranca i de Tortosa. Un cop acabada l'assemblea, s'ha fet una visita a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari